Ştefan Alexandru Băişanu - prefectul lu' peşte

Unii oameni chiar nu reuşesc să îşi dea seama când au depăşit limita ridicolului. Poate cel mai bun exemplu în acest sens este Ştefan Alexandru Băişanu.

Tipul de om şmecheraş, care a făcut bani din tot felul de afaceri mai mult sau mai puţin dubioase, cu tot felul de diplome obţinute de la universităţi particulare cvasi-anonime, Băişanu a reuşit ca în ultimii ani să devină un fel de om politic zice-se important prin Suceava.

Pe lângă politică, Băişanu are şi o slujbă. Adică încaseză nişte bani de la Universitatea "Ştefan cel Mare" Suceava. Banii îi încasează, asta e clar, însă pe la cursuri nu prea îl vede nimeni cu lunile. În schimb, rareori se întâmplă ca Băişanu să rateze vreun examen. Hărnicia din sensiune cred că e uşor explicabilă.

Intrat în politică, Băişanu a încercat pe la mai multe partide dar nu prea a fost băgat înseamă. Se spune că ar fi trecut pe la APR, PNŢ-CD, PSD, pentru a se opri în cele din urmă în PUR, aşa cum se numea atunci partidul lui Dan Voiculescu, zis Felix Motanu'. Asta pentru a confirma încă o data zicala care spune că cine se aseamănă se adună.

În PUR, Băişanu a găsit un culoar liber, tocmai potrivit pentru dorinţa lui de a epata cu orice preţ. A candidat pentru Primărie în 2004 fiind însoţit în permanenţă de câţiva dintre studenţii săi de la Facultatea de Istorie-Geografie, pe care îi fugărea la lipit afişe păcălindu-i cu câte două beri.
Pe fondul unei antipatii generale a sucevenilor faţă de fostul primar Marian Ionescu şi benficiind de sprijinul consistent adus de imperiul media a lui Voiculescu, Băişanu a obţinut vreo 14 procente. Rezultat care i s-a părut extraordinar şi l-a determinat să insiste în politică.

Printr-o conjuctură favorabilă pentru Băişanu dar cu totul nefericită pentru judeţul Suceava, el a devenit subprefect în 2005. Antologic este momentul în care la instalarea în funcţie, de emoţie că a prins o funcţie bine plătită din bani publici, Băişanu a uitat că trebuie să rostească jurământul cu mâna pe Constituţie şi Biblie şi s-a apucat strâns cu mânile de tăblia mesei.

După ce a vegetat vreo trei ani pe funcţia de subprefect, Băişanu a zis că e momentul să revină în politică. Şi-a tras televiziune- TV Plus - şi ziar şi s-a apucat să bată la uşă pe la toate partidele pentru a-şi negocia candidatura pentru primărie.

După ce a primit şuturi în fund de la şefii PDL, PNL şi PSD, şi probabil de alte câteva partide mărunţele, Băiaşnu s-a apucat să tragă sfori pentru a fi pus prefect. A bătut palma cu liberalii, le-a promis marea cu sarea, şi a fost instalat prefect în locul lui Orest Onofrei.

Prefectul lu' peşte
- sintagma nu îmi aparţine ci am preluat-o de la nişte amici - s-a făcut remarcat în cele câteva luni cât a rămas în această funcţie doar prin incompetenţă şi diverse inginerii cu banii pentru lucrările de refacere a infrastructurii şi locuinţelor distruse de inundaţii. De notorietate este momentul în care Băsescu aflat într-o vizită la Moldoviţa, localitate afectată puternic de inundaţii, i-a zis în faţă lui Băişanu, care s-a autoinvitat pe teren, că a fost incapabil să gestioneze o situaţie de criză. Şi cum să fi gestionat Băişanu situaţia de criză generată de cele mai puternice inundaţii din Suceava în ultimii ani când el se afla bine mersi într-un sejur în Franţa şi pe Coasta de Azur. Deşi îi sunau telefoanele non-stop, Băişanu nu a găsit de cuviinţă să îşi scurteze vacanţa şi a venit la Suceava când apele începuseră se se retragă din toate zonele inundate. Cum a gestionat fondurile şi materialele de construcţii alocate de Guvern pentru refacerea inundaţiilor este o altă poveste la fel de lungă.

În toamnă, parcă prin octombrie, Băişanu a confirmat ce se ştia deja de jumătate de an şi a demisionat pentru a se înscrie în PNL. A candidat pentru o funcţie de deputat şi imunitatea aferentă din partea PNL în colegiul din municipiul Suceava dar a fost bătut măr de Sanda Maria Ardeleanu şi Ovidiu Donţu. La două zile după alegeri şi-a dat demisia din PNL, fără a fi înregistrată, pentru a se înscrie la concursul pentru funcţia de subprefect ocupată la acea vreme de Angela Zarojanu. A început apoi micile intrigi şi urzeli prin care a destabilizat organizaţia PNL Suceava pentru ca la sfârşitul săptămânii trecute să se instaleze (sau mai degrabă să fie instalat de Antonescu, Orban şi Stravarache - fostul său coleg din PUR) preşedinte cu acte în regulă al filialei. Despre afacerile cu terenuri nu mai scriu pentru că deja văd că m-am lungit mai mult decât aniticipam, dar deh... lucrăm cu materialul clientului.

De ce am făcut această scurtă şi deloc exhaustivă radiografie a traiectoriei omului care a îngropat PNL Suceava şi a dus în derizoriu funcţia de prefect al Sucevei? Pentru că Băişanu, care a făcut de râs funcţia pe care a ocupat-o meteoric, s-a apucat să dea lecţii de administraţie. De vreo două-trei săptămâni, aproape la fiecare conferinţă de presă Băişanu vine cu câte o lecţie pentru câte un ales local sau şef de instituţie din PSD sau PDL. Dacă am ajuns ca Băişanu, probabil cel mai incompetent prefect din istoria judeţului, să dea lecţii de administraţie publică, înseamnă că fie s-a răsturnat lumea cu fundul în sus, fie Băişanu nu are în niciun caz capacitatea de a-şi da seama când a depăşit limita ridicolului şi ajunge în zona penibilului.

Trimiteți un comentariu

8 Comentarii

  1. dinu zara, in privinta educatiei lui alexandru baisanu trebuie sa te mai documentezi. el a absolvit universitatea gh. asachi iasi care e de stat si universitatea din bucuresti. nu-s de partea lui alexandru baisanu la acest moment. altele sunt problemele dumnealui. sucevenii stiu in mare care-i treaba cu el.

    RăspundețiȘtergere
  2. Esti cu adevarat jalnic frate.....ti-as spune acum si cu ce rad de tine....si la afirmatiile care le faci ar trebui sa iti pazesti spatele ca s-ar putea sa te sperie cineva si sa iti inghiti limba. S-ar putea sa nu mai poti vorbi sau comenta vreodata.

    RăspundețiȘtergere
  3. jalnic este sa fii un anonim care comenteaza tampenii pe bloguri

    RăspundețiȘtergere
  4. zara esti frustrat rau ba tata. specialistii spun exact invers.

    RăspundețiȘtergere
  5. Il cunsosc pe Sandu... Am fost coleg de grupa cu el in facultate, la Iasi. Era un betiv, ignorant si un derbedeu. Venea taca-su si platea profesorii pentru a trece examenele, si inca cu note mari. Era agresiv; daca il suparai, imediat trecea la bataie. Tare impresionat am fost cand am auzit ca a ajuns prefect. Un exemplu clasic pentru clasa noastra politica: CIOCOISMUL.

    RăspundețiȘtergere
  6. orice ati spune, spune adevarul. Sunt satul de politicienii ceilalti care vorbesc frumos si fura ca in codru.De astfel de oameni avem nevoie, nu vedeti unde am ajuns? Vorbiti toti ca sa va aflati in treaba. Solutia este simpla din punctul meu: luat toporul , spanzurati toti politicienii si sa vina nemtii ca exemplu sa ne conduca. Da tare buni sunteti voi sa vorbiti pe unul si altul, nimic fapte. In suceava primarul este un taranoi care fura ca in codru, asta nu se vede? Ale cui sunt pavelele, cate case are, pe ce lume traiti? Bravo baisanu te sprijin, dar nu stiu cum sa omoram porcii si hotii astia, vin cu toporul daca este nevoie. Chia nu intelegeti ca numai un om cu tupeu si hotarat ne scoate din rahatul asta?

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu te cunosc, am ajuns intamplator aici, dar nu ai dreptate in ceea ce afirmi despre Baisanu. Probabil ca te-a platit pe tine cineva cu vreo 2 beri sa scrii mizeria asta. In orice caz, rusine!

    RăspundețiȘtergere
  8. cel care a scris articolul are mai mult decat dreptate......un prost care se crede mare destept...ca multi altii din tara si lumea asta mare...un mitocan ,badaran si un misogin...mai sunt multe de spus la adresa lui...

    RăspundețiȘtergere