Cât de agresivă poate deveni campania electorală online?



Într-un articol mai vechi pomeneam câte ceva despre campania electorală pe internet şi spuneam atunci că are toate premise să devină chiar mai agresivă decât clasicele conflicte cu privire la un afiş rupt de pe panou sau un banner tăiat.

Era vorba de faptul că pe un site pentru susţinerea lui Crin Antonescu a fost trecut şi numele prefectului de Suceava, Sorin Popescu, ajuns în funcţie cu sprijinul PDL, evident fiind puţin probabil ca numele să fi fost publicat cu acordul său pe respectiva pagină de internet.

Pe măsură ce ne apropiem de alegeri, campania electorală online devine din ce în ce mai înverşunată. Zilele trecute site-ul de campanie a lui Traian Băsescu a fost clonat (vezi foto), astfel că mesajele "471 - 300 parlamentari" şi "Hai la referendum!", postate pe site-ul preşedintelui, au devenit, pe site-ul www.traianbasescu.ro, "1 mandat - 0 rezultate" şi, respectiv, "Hai la revedere!". În scurt timp, site-ul conă a dispărut iar vizitatorii sunt redirecţionaţi pe pagina oficială a actulului şef al statului.

Nici Mircea Geoană nu a scăpat de gherila digitală. El este ironizat din plin pe site-ul nufigeoana.ro.

Cel mai recent episod din bătălia electorală îl reprezintă dublarea unui site care sprijină candidatura lui Crin Antonescu, spunesitu.ro. De vreo două zile a apărut o pagină de internet cu nume aproape identic spunesituda.ro şi grafică foarte asemănătoare cu cea a site-ului care îl sprijină pe Antonescu. Noul site a "furat" sloganul pentru care s-a făcut enorm de multă publicitate în ultima vreme, "Spune şi tu", şi l-a transformat în "Spune şi tu DA la referendum".

Zilele următoare voi reveni cu o colecţie de filmuleţe în care sunt ironizaţi candidaţii importanţi la preşedinţie.

Vezi cum arată site-ul care îl sprijină pe Antonescu:



Şi site-ul care face reclamă referendumului, aproape identic cu cel al candidatului PNL:


Site-ul clonat după pagina de internet oficială a lui Traian Băsescu:



Site-ul care îl ironizează pe Mircea Geoană:

Trimiteți un comentariu

2 Comentarii

  1. Destul de subtila agresivitatea. Bunicul meu imi povestea ca se alergau prin sat destul de serios taberele rivale, in tineretea lui. In campania electorala baietii simpatizanti sau membri ai vreunui partid umblau numai in gasca :) Bunicul era taranist.

    RăspundețiȘtergere