Cum a ajuns fotbalul sucevean o simplă unealtă electorală

Creşterea şi descreşterea clubului FC Cetatea Suceava au fost strâns legate de campaniile electorale din ultimii ani.

Niciodată FC Cetatea nu a fost altceva decât o unealtă electorală. Acesta a fost scopul pentru care echipa a fost înfiinţată şi potenţialul electoral al clubului a fost singurul motiv pentru care a fost menţinut în viaţă.

Înfiinţarea unei echipe de fotbal a fost una dintre principalele promisiuni ale lui Ion Lungu în 2004, atunci când l-a învins pe Marian Ionescu la alegerile pentru primărie.
Subiectul era unul sensibil, Marian Ionescu fiind considerat principalul vinovat pentru declinul subit al fotbalului sucevean.

Ales primar şi cu ajutorul voturilor sucevenilor microbişti, Lungu s-a ţinut de cuvânt şi a înfiinţat în mare grabă, după vreo lună sau două de mandat, FC Cetatea, echipă care a preluat locul „şoimilor” în Divizia C. Clubul s-a calificat în acelaşi sezon în Divizia B, sezon în care am avut parte şi de alegeri parlamentare şi prezidenţiale.


După vreo două sezoane în care echipa a mers bine, în 2007 am retrogradat în Divizia C. Retrogradare suspectă, chiar în ultima etapă, în condiţiile în care noul antrenor, Marian Pană, reuşise o serie de rezultate pozitive.

S-a spus atunci că lupta pentru evitarea retrogradării a fost decisă după un telefon misterios primit de fostul preşedinte Dumitru Molodvan. 
Eu suspectez că totul nu a fost decât un calcul meschin privind exploatarea la maxim a potenţialului electoral al echipei în campaniile care băteau la uşă.
Au fost pompaţi bani la club, au fost aduşi jucători pe contracte imense pentru Liga a III iar obiectivul era clar: promovarea. 
Cu un lot puternic şi, de multe ori, arbitraje favorabile, Cetatea a defilat în turul campionatului 2007-2008, perioadă care a coincis cu alegerile europarlamentare din noiembrie 2007.

Echipa şi-a făcut treaba şi în retur, promovând uşor în Liga a II, din pură coincidenţă tocmai în campania pentru alegerile locale din iunie 2008 când Lungu a fost reales în funcţia de primar al Sucevei.

Tot atunci au apărut însă şi divergenţe între antrenorul Marian Pană şi Ion Lungu. Deşi probabil că ar fi dorit-o, primarul nu şi-a permis să-l mazilească pe Marian Pană, care se bucura de o simpatie evidentă în rândul sucevenilor. Mai ales că urmau alegerile parlamentare din noiembrie 2008.
A făcut-o însă imediat după alegeri, în decembrie, antrenor principal fiind numit Ovidiu Murariu. Nici acesta nu a rezistat foarte mult şi, în campania pentru europarlamentare din iunie 2009, a fost înlocuit cu Ioan Radu. Ne-am salvat atunci de la retrogradare datorită faptului că s-au desfiinţat mai multe echipe din serie. Liniştea de la clubul de fotbal însemna pentru Lungu linişte în campania electorală.

Când apele păreau în sfârşit liniştite şi urmau să înceapă pregătirile pentru un nou sezon în Liga a II-a, dar mai ales pentru alegerile prezidenţiale, Lungu are parte de un nou scandal la echipă. După ce s-a aflat că echipa este în faliment, cu datorii de miliarde şi în pericol de desfiinţare, primarul se vede nevoit să îl dea afară pe Dumitru Moldovan.

Cu doar câteva luni înainte de alegeri, Cetatea începe sezonul cu un preşedinte nou, Ciprian Anton, şi un antrenor contestat, Ioan Radu. Mai mult, în jurul echipei scandalurile se ţin lanţ.
Cu doar câteva săptămâni înainte de campania pentru prezidenţiale se liniştesc apele la Cetatea. Sandrinio Neagu spune că liniştea a fost adusă de câteva milioane de lei vechi. Mai mult, la ultimul meci de acasă băieţii au jucat în echipament portocaliu. Evident, o altă coincidenţă.

Concluzii: Momentele de glorie ale Cetăţii au coincis cu perioadele de campanie electorală. Cetatea nu va face niciodată performanţă tocmai pentru că echipa este finanţată doar pentru a fi folosită că o unealtă electorală.
În acelaşi timp, acesta este şi motivul pentru care echipa nu va fi desfiinţată. Din ce în ce mai des oameni pe care îi interesează soarta clubului îmi spun că se tem că echipa va fi desfiinţată. Eu nu cred asta.
Argumentul lor este faptul că primarul Ion Lungu a spus de multe ori că banii investiţi la Cetatea nu îi aduc capital electoral ci că ar câştiga mai multe voturi dacă ar folosi acei bani în alte scopuri, de exemplu pentru a asfalta o stradă.
Eu cred că tocmai acesta este motivul pentru care echipa nu va fi desfiinţată. Deşi fondurile virate la Cetatea nu îi aduc voturi în plus, cu siguranţă că Lungu ar pierde multe voturi dacă ar refuza să mai finanţeze echipa. Alegerile prezidenţiale tocmai au trecut şi vor urma trei ani fără campanii electorale.
Eu cred că echipa va retrograda în acest sezon şi vom rămâne în Liga a III-a până în anul 2011 când, dintr-o dată, Primăria va găsi bani pentru a mări bugetul echipei. Astfel că Cetatea va promova în Liga a II-a tocmai în vara anului 2012, atunci când, din pură coincidenţă, va fi şi campania electorală pentru alegerile locale şi când Lungu va candida pentru un nou mandat.
Facem pariu?

Editorial scris pentru GazetaSV

Trimiteți un comentariu

9 Comentarii

  1. esti un jeg , dute in plm , scrie articole despre paiosii tai si scuteste-ne cu caca....le tale.
    cine naiba esti tu sa-ti dai cu parerea prapaditule care esti ?

    RăspundețiȘtergere
  2. alo pustiu ala care vorbeste de parca ar avea vreo legatura cu fotbalul... nu comenta sub anonimat

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu m-am obisnuit deja sa fiu injurat de anonimi. Sunt doar niste frustrati pe care probabil i-am deranjat prin articolele publicate mai demult in Obiectiv sau editorialele de pe GazetaSV.

    Oricum, imi dau seama de calitatea celor care nu stiu decat sa injure prin simplul fapt ca nu comenteaza pe marginea articolului ci doar ma injura pentru ca sunt "paios". Mult succes in continuare domnilor anonimi :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Mai pupator de cururi, ai facut un articol din care sa para ca esti obiectiv? Nu tu ai aparut periodic si atunci cand ai avut comanda cu articole clar dirijate? Nu tu ai fost mancatorul de cacat atunci cand s-a dorit mazilirea lui Pana si apoi a lui Moldovan? Acum pozezi in ziarist cu analize obiective si independente? Lacheu gretos ce esti! Cine sa te creada? S-au poate ai schimbat stapanii? Ce telefon misterios a primit Moldovan in ultima etapa? De unde sti tu ? Ai fost langa el la acel joc la Gloria Buzau? Mincinosule! Echipa s-a salvat de la retrogradare prin lupta in teren si ulterior s-au retras si ultima potential retrogradabila ( acea echipa fantoma din Bacau). Ca poate banii la echipa au venit functie de campaniile electorale, este posibil. Asta este altceva si nu ai decat sa analizezi, daca poti, daca te pricepi si daca ai dezlegare de la stapani. In rest, nu-ti bate joc de jucatori si munca lor, nu baga neadevaruri in “luarile tale de pozitie” si ar trebui sa nu faci referiri la fotbal ca esti nepriceput si rau intentionat. Unul care a vrut sa fie arbitru dar nu a fost in stare sa tina un fanion in mana sau sa tuseasca in fluier cacandu-se pe el de frica jocurilor si nepricepand nimic din ce se petrecea pe dreptunghiul verde ar trebui sa scrie despre arice altceva dar nu despre fotbal. Si nu la comanda pupincuristule!

    Super bun comentariul asta . E perfect adevarat ce spui.
    BRAVO RALEA !!!

    RăspundețiȘtergere
  5. pt. Ralea:

    1. Incerc sa fiu obiectiv, nu doar vreau sa par.

    2. Ai dreptate, am scris periodic articole de presa despre ce se intampla la Cetatea. Acele articole nu au fost scrise la comanda.

    3. Gresesti, eu nu am dorit mazilirea lui Marian Pana. Am cerut în schimb şi in octombrie 2008 şi în iunie 2009 demisia sau demiterea lui Dumitru Moldovan.

    4. În legatura cu telefonul misterios, cel mai bine ar fi bine să-l întrebi chiar pe Moldovan.

    5. Echipa s-a salvat de la retrogradare pentru ca s-au retras patru echipe: Prefab Modelu, Forex Brasov, Progresul Bucuresti si Lotus Rocar. Mai pe intelesul tau, sa nu fi facut niciun punct tot campionatul si tot nu retrogradam.

    6. Ok, sa vorbim si despre arbitraj. Ai fost vreodata la un meci in care am arbitrat eu? Abia atunci iti puteai da cu parerea cu privire la prestatia mea. Pe viitor sa tii minte ca, m-am lasat de arbitraj din lipsa de timp, dupa ca m-am angajat la Obiectiv si nu am fost sanctionat niciodata de Comisia de Disciplina.

    7. Vad ca a devenit un fel de laitmotiv (cauta in DEX daca nu stii ce inseamna) sa mi se reproseze ca as fi "lacheul", "sluga", "omul" nu stiu cui. Ca am scris articole la comanda sau ca am luat spaga de la nu stiu cine.
    Mai copii, vad ca sunteti destul de inversunati impotriva mea. Asa ca va provoc sa imi gasiti un singur om care sa poata sa spuna ca mi-a dat bani sa scriu un articol. Unul singur. Nu vei gasi, iti spun eu sigur. Daca tot veni vorba de ziaristi cumparati, eu zic sa cauti in alta parte. Am inteles ca se stiu si sumele...

    RăspundețiȘtergere
  6. bai ala care copie comentariile la altii.... tu intotdeauna repeti ca un papagal?

    RăspundețiȘtergere
  7. BOU MARE ESTI DINULE……. BOLOVANULE,CE DRACU CAUTI TU PE LA EMISIUNI TV. NU ITI DAI SEAMA CA ESTI CARAGHIOS, PANA CE TE SCREMI SA SPUI CEVA ITI RUPI DEGETELE,ASA LE INTINZI DE PARCA ESTI HANDICAPAT. TE-AM VAZUT SI PE LA CHELOSUL ALA DE CUCOS, ALT DESTEPT CA TINE
    VORBESTE DE FOTBAL DAR NU STIE PE CE LOC ESTE ECHIPA , CATE ECHIPE SUNT INTR-O SERIE , DAR SE DA INTERESANT.
    VAD CA CERI DEMISII,CRITICI JUCATORII,IL PUPI IN CCCCUUUU… PE IXULESCU.
    SFATUL MEU E SA-I CRITICI PE AI TAI CA
    TE-AU FACUT LA BAUTURA ,NU VEZI CE A IESIT,ESTI FACUT DIN BUCATI, RETARDATULE.

    RăspundețiȘtergere
  8. bai SOMALEZULE,ai ajuns sa scrii tu articole ,esti un jig imputit,nu vezi cum arati si cum gandesti ,ai o minte bolnava.

    RăspundețiȘtergere
  9. comentariul este pentru SOMALEZUL de Zara.

    RăspundețiȘtergere