Cum s-au (re)împărţit banii din afacerea microbuzelor gratuite de la mall



Spuneam în urmă cu câteva zile că motivele oficiale privind interzicerea autobuzelor gratuite de la Iulius Mall şi Real nu mi se par cele corecte. Şi sursele mele mi-au dat dreptate.

Just.... follow the money! spunea Deep Throat în All the President's Men. Şi a avut mare dreptate. Evident că e vorba de bani, mulţi bani.

Mai exact, din informaţiile mele, pentru care nu bag totuşi mâna în foc că sunt sută la sută corecte, Iulius Mall Suceava plătea către TASA Suceava (parte a holding-ului Atlassib) câte trei miliarde pe lună pentru microbuzele gratuite (închiriere, salarii şoferi etc.).

În caz că aţi uitat, TASA este firma care se judecă cu Primăria de mulţi ani pentru terenul pe care este amplasată autobaza TPL (firma de transport a Consiliului Local). Terenurile respective au fost intabulate pe numele TASA după ce aceştia au cumpărat de Primărie defuncta TPS. S-a lăsat cu plângeri penale îmmpotriva primarului Lungu şi conducerii TPL pentru tulburare de posesie, nepunere în executare a unor sentinţe judecătoreşti etc.

Să revenim la subiect. După ce au fost interzise autobuzele gratuite operate de TASA, Iulius Mall a rămas fără niciun mijloc de transport în comun care să aducă clienţi în complexul comercial. Evident că au început discuţiile cu TPL pentru ca autobuzele 2 şi 4 să intre prin parcarea mall-ului.
Deşi ar fi fost interesul lor să intre prin parcare pentru că ar câştiga mai mulţi clienţi, TPL a cerut o taxa pentru asta. Mai exact 1,5 miliarde de lei pe lună.

Aşadar, Iulius Mall nu mai dă 3 miliarde la TASA ci 1,5 miliarde lunar la TPL, firma Consiliului Local. Asta e toată afacerea. TPL va câştiga mai mulţi bani. În primul rând din banii de la mall, apoi din abonamentele celor peste o mie de angajaţi care până acum veneau la serviciu cu autobuzele gratuite şi din biletele clienţilor care foloseau aceleaşi mijloacelor de transport.

Şi, cireaşa de pe tort, TPL va mai primi o subvenţie mascată de două miliarde pe lună de la Primărie din abonamentele parţial gratuite pentru elevi şi studenţi...

Trimiteți un comentariu

2 Comentarii