Casele lui Flutur - la limita legalităţii?

Later edit: M-a informat un amic că, potrivit art. 16 şi 17 din Legea 50/1991, în situaţii de urgenţă mai întâi se eliberează autorizaţiile de construire şi la documentaţia pot fi adăugate ulterior avizele necesare. Deci m-am înşelat parţial atunci când am scris textul de mai jos.

Luni seară, în comuna Dărmăneşti au demarat cu surle şi trâmbiţe lucrările de construire a opt locuinţe pentru familiile care au rămas fără un acoperiş deasupra capului după viiturile de săptămâna trecută.
Deşi este absolut lăudabil că fix la o săptămână de la viituri au început lucrările de reconstrucţie a caselor, eu fiind mai cârcotaş nu am putut să nu mă întreb cât de legală e construcţia caselor.

Şi de ce anume spun asta. Pai în primul rând, în România nu ai voie să baţi un par în pământ dacă nu ai autorizaţie de construire, darămite un cartier de case. Or, în medie obţinerea unei autorizaţii de construire durează aproximativ trei luni. Dacă nu dai şpagă la departamentul de urbanism poate să dureze chiar şi mai mult.
De asta devine interesant de aflat cum au fost eliberate autorizaţiile de construire pentru cele opt case. Pe baza căror documente?

Să o luăm pe rând.
- mai întâi ai nevoie de certficat de urbanism. Când soliciţi certificatul de urbanism ai nevoie de mai multe documente. Printre care şi situaţia juridică a terenului. Adică imaşul care luni, 5 iulie, a fost repartizat pentru construcţia caselor în şedinţă de Consiliu Local.
-  apoi, prin certificatul de urbanism ţi se cer tot felul de avize şi acorduri a căror obţinere durează de obicei mai bine de o lună.
- dacă ai obţinut avizele, te duci cu certificatul de urbanism şi cu titlul de proprietate şi soliciţi autorizaţia de construire.

Or, în cazul nostru decizia Consiliului Local de repartizare a terenurilor a fost luată luni, autorizaţia de construire a fost eliberată tot luni iar prima pană de hârleţ la fundaţia caselor a fost trasă-n poză, evident, luni.
Şi când te gândeşti că mai era nevoie să facă în timpul asta şi proiectul (treabă migăloasă), tot felul de studii geo- şi topo-, să scoată avize de la primărie, Cadastru, IRE şi alte utilităţi. Să fie întocmite şi tot felul de memorii de arhitectură, rezistenţă, instalaţii etc.

Curiozitate - Există toate documentele la dosar? Cum de au fost obţinute într-un timp aşa de scurt? Cât de legale sunt lucrările de construcţie la cele opt case?

Trimiteți un comentariu

1 Comentarii