Ouăle lui Coroamă

Azi vă propun să vă delectaţi cu o intervenţie mai veche făcută în Parlament de independentul, afiliat grupului PDL, Gheorghe Coroamă. Asta ca să vedeţi cu ce se ocupă parlamentarii noştri. Declaraţia este din 23 februarie 2010.

Vreau să vă rog, pe această cale, să facem cu toţii toate demersurile necesare pentru a nu mai permite ca populaţia să fie dezinformată de tot felul de organizaţii care transmit informaţii incorecte, ce nu au legătură nici cu ştiinţa, nici cu legislaţia Uniunii Europene. Nu ştiu ce interes ascuns urmăreşte domnul Gabriel Păun prin declaraţiile pe care le-a făcut referitor la ouăle româneşti. 

Doar 17% dintre găinile crescute pentru ouă sunt ţinute în cuşti şi sunt hrănite la fel ca cele care cresc la sol, în aer liber sau ecologic, conform datelor Ministerul Agriculturii.Astfel, din cele 38,17 milioane de găini pentru ouă de consum din România, doar 17% au fost crescute anul trecut în baterii, comparativ cu 68%, media în UE. Restul găinilor au fost ţinute în hale la sol, în aer liber şi ecologic.

În România funcţionează 168 de ferme de găini ouătoare. Dintre acestea, 108 utilizează sistemul de creştere în baterii (34 exploataţii comerciale deţin cuşti îmbunătăţite, iar 74, neîmbunătăţite), şi 60 folosesc sistemul de creştere la sol şi sistemul ecologic. Legislaţia europeană permite folosirea cuştilor neîmbunătăţite până în 2012, şi dau exemplul Poloniei, unde 75% din producţia de ouă este obţinută de la găini crescute în astfel de cuşti. Uniunea Europeană nu vrea eliminarea bateriile, ci doar îmbunătăţirea lor, în aşa fel încât vor fi extinse de la 500 cm2 la 750 cm2, vor avea un cuibar şi o stinghie. Cerinţele pentru etichetarea ouălor proaspete au fost introduse în Uniunea Europeană în 2004. În acest sens, fiecare ou trebuie să aibă o ştampilă de la producător - astfel, consumatorii au libertatea de a alege. Uniunea Europeană a luat această iniţiativă a marcării în cazul în care consumatorul va dori să cumpere doar ouă marcate cu 0, ecologice. 

România a adoptat legislaţia UE privind bunăstarea păsărilor, respectiv 1999/74, de stabilire a standardelor minime pentru producţia găinilor ouătoare precum şi Regulamentul privind standardele de comercializare aplicabile ouălor. În baza acestor regulamente care stabilesc că toate ouăle destinate consumului uman se marchează cu un cod alfanumeric ce reprezintă, pe de o parte, sistemul de întreţinere a găinilor ce au produs ouăle respective, iar pe de altă parte, trasabilitatea oului, nu se face nicio trimitere la diferenţe de calitate a ouălor de consum şi, de asemenea, nu se face nicio apreciere privind faptul că ouăle de la cuşti ar putea fi dăunătoare sănătăţii omului. Prima cifră din codul alfa numeric, care reprezintă sistemul de creştere al păsărilor, nu are nici o legătură cu siguranţa alimentară a oului destinat consumului, ci doreşte să rezolve o problemă de etică, respectiv bunăstarea păsărilor. 

Consider că toţi cei care doresc să se pronunţe cu privire la siguranţa alimentară a produselor româneşti, trebuie să ţină cont de faptul că producătorii interni sunt aliniaţi la toate standardele de producţie stabilite de legislaţia Uniunii Europene.

În original aici.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii