Luhan: "Cu mine, Flutur a câştigat capital politic"

Luhan recidivează. Europarlamentarul a acordat un interviu revistei Q-magazine în care se laudă că i-a adus capital politic lui Gheorghe Flutur, că cei de la Petrom mai că nu au plâns după el şi recunoaşte nonşalant că este invidios pe mediatizarea de care are parte Elena Băsescu:

Cei de la Petrom au încercat să mă convingă să rămân. Se ştia că la Petrom... odată ieşit, nu te mai întorci. L-au adus şi pe şeful de la Viena, au fost patru săptămâni de tatonări... Mi se propusese promovarea... Dar am plecat ca manager public al judeţului Suceava, a doua funcţie ierarhică din judeţ, după preşedintele CJ

Suceava era condusă de 18 ani de PSD. Erau plafonaţi. Sub PSD, Suceava era un colţ uitat de lume. Flutur s-a gândit cum să facă... păi dacă focusai doar pe ce însemna persoana lui era prea puţin. L-a luat pe Mircea Druc, care este fostul premier al Republicii Moldova. Şi m-a luat pe mine, care aveam în CV funcţia de manager la Petrom, cu studii în străinătate. Şi când a venit cu mine în faţa presei, a avut de câştigat. Bineînţeles că i-a lăsat paf pe socialişti. A câştigat capital politic.

Pasul spre Parlamentul European a fost făcut pentru că vi l-aţi dorit sau pentru că v-a fost sugerat?

A fost o propunere la care m-am gândit. Flutur mi-a zis: „cu siguranţă o să-mi fie greu aici fără tine", pentru că eu duceam tot greul operaţional la nivel judeţean...

Dar s-a spus, la un moment dat, că l-aţi fi incomodat pe dl Flutur acolo şi că din acest motiv aţi fi fost propulsat spre PE, pentru a vă desprinde de CJ Suceava...

Asta e ceea ce spun gurile rele. E invidie. Pentru că eu am venit din nowhere's land, am stat mai puţin de un an acolo şi am aterizat pe funcţia de europarlamentar.

Popularitatea Elenei Băsescu... Aţi fi fericit să aveţi expunerea ei de la tv?

Dacă aş avea potenţialul mediatic pe care îl are ea, aş creşte enorm.


Luhan: Cu mine, Flutur a câştigat capital politic

Interviul integral:

„Cu mine, Flutur a câştigat capital politic"

Q Magazine: S-a tot vorbit despre ascensiunea dvs.: de la debutul carierei politice, direct mâna dreaptă a lui Gheorghe Flutur. Aţi premeditat acest pas?

Petru Luhan: În vara lui 2008, PD-L-ul a stabilit să trimită liderii de partid în teritoriu, să candideze pentru funcţiile locale - respectiv, președinți de Consilii Judeţene. Era vorba să câştige cât mai multe primării. Dl. Flutur, fost ministru al Agriculturii, venit tot din Suceava, pe care l-am cunoscut întâmplător în Bucureşti în perioada în care eram manager la Petrom, m-a sunat şi mi-a spus că ar vrea să facem echipă...

Q: A fost singurul telefon pe care l-aţi primit din partea vreunui politician, singura invitaţie de a face ceva concret în politică?

P.L.: Da. Eu intrasem în partid, dar eram pasiv. Chiar am cântărit înainte de a intra în PD-L. L-am ales pentru că este singurul partid care abordează modernizarea statului şi crede în tineret. Dacă vorbim de o societate europeană, vedem că cele mai multe state sunt conduse de centru-dreapta, pentru că, deşi deseori mai dur, implementează măsuri pentru modernizarea societăţii, în timp ce cei de centru-stânga sprijină sărăcia... Oamenii care „nu pot" şi aşteaptă să le dai sunt spre socialism, ceilalţi, spre centru-dreapta.

Q: Sunteţi un politician cu vocaţie nativă sau dobândită?

P.L.: Dobândită... Ştiam economie însă aveam nevoie să înţeleg politica pentru a vedea cum poate evolua economia. Eu m-am visat întotdeauna manager de mare companie. Ăsta era obiectivul meu profesional după ce am terminat facultatea. Dar primind  telefonul de la dl. Flutur...

Q: V-a tentat financiar?

P.L.: Nu. Am plecat la un salariu care însemna un sfert din cât câştigam la Petrom. Dar manager financiar eram de câţiva ani deja şi m-a atras ideea de a face altceva. Cei de la Petrom au încercat să mă convingă să rămân. Se ştia că la Petrom... odată ieşit, nu te mai întorci. L-au adus şi pe şeful de la Viena, au fost patru săptămâni de tatonări... Mi se propusese promovarea...  Dar am plecat ca manager public al judeţului Suceava, a doua funcţie ierarhică din judeţ, după preşedintele CJ.

Q: Se spune că mare parte din cariera politică i-o datoraţi dlui. Flutur... Deci, îi sunteți dator? Simţiţi asta?

P.L.: Eu spun întotdeauna că „dai şi primeşti". Domnul Flutur, când s-a gândit să mă aducă la Suceava, a venit cu un concept nou, pe care voia să îl prezinte cetăţenilor. Suceava era condusă de 18 ani de PSD. Erau plafonaţi. Sub PSD, Suceava era un colţ uitat de lume. Flutur s-a gândit cum să facă... păi dacă focusai doar pe ce însemna persoana lui era prea puţin. L-a luat pe Mircea Druc, care este fostul premier al Republicii Moldova.  Şi m-a luat pe mine, care aveam în CV funcţia de manager la Petrom, cu studii în străinătate. Şi când a venit cu mine în faţa presei, a avut de câştigat. Bineînţeles că i-a lăsat paf pe socialişti. A câştigat capital politic. Am venit, am luat funcţia respectivă şi a venit momentul împărţirii locurilor în PE pe liste. Mi-au spus că eu aş fi potrivit...

Q: Deci pasul spre Parlamentul European a fost făcut pentru că vi l-aţi dorit sau pentru că v-a fost sugerat?

P.L.: A fost o propunere la care m-am gândit. Flutur mi-a zis: „cu siguranţă o să-mi fie greu aici fără tine", pentru că eu duceam tot greul operaţional la nivel judeţean...

Q: Dar s-a spus, la un moment dat, că l-aţi fi incomodat pe dl Flutur acolo şi că din acest motiv aţi fi fost propulsat spre PE, pentru a vă desprinde de CJ Suceava...

P.L.: Asta e ceea ce spun gurile rele. E invidie. Pentru că eu am venit din nowhere's land, am stat mai puţin de un an acolo şi am aterizat pe funcţia de europarlamentar.

„PE este liga oamenilor cu influenţă"

Q: De ce merită să devii europarlamentar?

P.L.: După experienţa de doi ani aici... avantajele sunt la nivelul cunoştinţelor europene, pentru că 80% din legislaţiile naţionale se fac din legislaţia europeană. Vorbim de o muncă cu efect pentru toţi cei 500 de milioane de cetăţeni europeni. Aici joci într-o altă ligă, cea a oamenilor cu influenţă.

Q: Sunt românii interesaţi de problematica europeană?

P.L.: Generaţia de acum, prea puţin!

Q: Care dintre proiectele cu care aţi venit în mandatul de europarlamentar au şi ajuns la bun sfârşit?

P.L.: De exemplu am dorit să simplificăm regulamentul pentru alocarea banilor europeni spre România. În mare parte am realizat acest lucru. Eu am fost liantul în stabilirea unor noi condiţii şi măsuri de alocare a fondurilor europene către beneficiarii eligibili din România. Acum mingea e în curtea Guvernului.

Q: Şi cum vor şuta?

P.L.: Eu zic că bine. Am avut întâlnirea cu dna Udrea şi Comisarul pentru Dezvoltare Regională Johannes Hahn. S-a vorbit despre gradul de absorbţie care reprezintă o problemă în ultima vreme. Dar nu e chiar aşa rău cum încearcă unii din mass-media să prezinte situaţia. Ba chiar suntem undeva la nivel mediu în UE. Adică avem cale de absorbţie de aproximativ 18, 6% pentru banii alocaţi pentru 2011 şi media este de 21%. Vreau să măresc cofinanţarea. Şi vreau să aduc programe favorabile tineretului. Mă implic, de asemenea, în campanii care au ca scop combaterea cancerului.

Q: Ce avantaj aveţi în PE?

P.L.: Avantajul limbii germane. Aici e important să o vorbeşti. Nemţii sunt cei mai mulţi europarlamentari şi reprezentanţi în comisii... Şi dacă ai susţinerea lor e bine, pentru că în politică totul merge pe susţinere.

„România nu e văzută ca o ţară de mâna a doua"

Q: La câţiva ani de la aderare, românii sunt consideraţi încă cetăţeni de mâna a doua. E adevărat?

P.L.: Nu. În PE, România reprezintă a şaptea forţă decizională din 27, ceea ce nu e puţin lucru. România nu e văzută ca o ţară de mâna a doua, precum tind să prezinte lucrurile unii din mass-media.

Q: De ce cei mai mulţi cerşetori din Bruxelles sunt români?

P.L.: În Paris e mai rău!

Q: Păi, aşa şi în Roma e mai rău. Dar ce facem, o să ajungă Bruxellesul ca Roma şi Paris, la capitolul rromi? Dvs. le daţi bani celor de aici, vorbiţi cu ei?

P.L.: Nu cred că se va ajunge ca în celelalte cazuri pentru că, cu cât e mai dezvoltată societatea, cu atât oamenii sunt mai puţin darnici. Nu dau bani cerşetorilor de aici pentru că aş încuraja cerşetoria... Problema rromilor chiar şi în Bruxelles nu trebuie să fie sprijinită de nimeni.

„Severin ar putea fi mort din punct de vedere politic"

Q: O altă pată asupra României este Adrian Severin. Cum comentaţi cazul, celebru de altfel?

P.L.: Este, într-adevăr, o pată negativă pe ţara noastră.

Q: Ar trebui să ne fie ruşine cu el?

P.L.: Nu ştiu... Dar este, cu siguranţă, un act care ne aduce o pată negativă.

Q: Gestul său din acest scandal anulează tot ce a făcut bun Severin în cariera lui de până acum?

P.L.: Cred ca da.

Q: Credeţi că este mort din punct de vedere politic?

P.L.: Dacă se dovedeşte că ceea ce a scris presa britanică este adevărat, nu cred că cineva îl mai poate accepta în rândurile partidului. Din punctul ăsta de vedere aş putea spune că da. Dacă se dovedeşte că nu este mult adevăr în ceea ce s-a scris de către presa britanică, va fi marele câştigător.

Q: Şi dvs. ce credeţi că va fi? Marele câştigător sau marele perdant?

P.L.: Nu vreau să dau o părere în timp ce încă este urmărit penal.

„Dacă aş avea potenţialul mediatic al EBA aş creşte enorm"

Q: Popularitatea Elenei Băsescu... Aţi fi fericit să aveţi expunerea ei de la tv?

P.L.: Dacă aş avea potenţialul mediatic pe care îl are ea, aş creşte enorm.

Q: Şi de ce nu-l aveţi? Poate ar trebui să vă bâlbâiţi puţin...

P.L.: (râde)... Să ştiţi că aveţi dreptate... dar nu cred că o bâlbă din partea mea ar avea acelaşi efect ca o bâlbă din partea ei... Eu nu sunt fiul preşedintelui, sunt fiul a doi părinţi foarte simpli dintr-un colţ uitat de lume.

Q: Credeţi că presa din România este răutăcioasă atunci când vorbeşte despre EBA? Pentru că ştim cu toţii în ce termeni se vorbeşte despre ea...

P.L.: Ea-şi dă interesul să fie aici. Numai să ştie să exploateze acest capital mediatic pe care îl are... Mass-media ar veni după ea oriunde!

Q: Merită EBA să fie în PE?

P.L.: (ezită) Eu întotdeauna spun: alegătorii mei nu m-au ales pe mine să urmăresc ce fac alţii... Nu am timp şi nici nu prea mă interesează...  Eu în PE am prieteni cam de peste tot. Şi România are de câştigat la treaba asta. S-a apelat deseori la mine pentru că sunt cunoscut pentru relaţionările mele...

Q: Ce o să faceţi când nu o să mai fiţi europarlamentar?

P.L.: Nu mă gândesc la asta... Au trecut aproape doi ani din cei cinci de mandat. Eu sunt mai degrabă un om de executiv decât de legislativ.

Q: Vă visaţi premier sau preşedinte?

P.L.: Eu nu visez în politică. Politica e o chestiune conjuncturală.

Q: Aţi putea fi prins pe picior greşit cu ceva?

P.L.: Nu am hapsânătate pe bani, pe funcţii... Munca pe fond o fac chiar mai bine ca toţi ceilalţi europarlamentari. Raportul de activitate dovedeşte acest lucru.

Q: E diplomat să vorbiţi frumos despre partidul din care faceţi parte. Bănuiesc că şi credeţi în ce spuneţi. Dacă aţi avea altă opinie despre partid, aţi exprima-o public? V-ar fi frică de repercusiuni?

P.L.: Am făcut-o de atâtea ori. Eu de-asta sunt aici, pentru că nu mi-a fost frică. Dacă eram pupincurist cum sunt mulţi în politică şi nu am nicio reţinere să spun asta - şi mulţi dintre colegii mei din PD-L sunt şi au şi funcţii mari, eu nu eram astăzi aici.

Q: Ce v-ar putea determina să ieşiţi definitiv din politică?

P.L.: Am adrenalina şi competenţa de a continua pe făgaşul pe care am pornit. Dar nu se ştie niciodată... poate un anumit job...

foto: RadioTop.ro

Trimiteți un comentariu

2 Comentarii

  1. Mă mir cumde Flutur nu a ripostat și să-l înjosească pe fraier. A uitat că avea credite la bănci și nu avea bani să-și pună gaz în bmw !?
    Ăsta e un puliferic, care tânjește după toate pizdele din mall, care se joacă cu pistoale cu apă. Și mai nou, e un pupincurist de-a lui Olărean.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mie mi-e mila de el...saracu, acum s-a dus la capitala si doar de tirfe e acompaniat...nici macar de lux, din alea aruncate de altii, ...lipitoarele acelea ieftine, fara casa, masa, cariera...nimic, care mai iau un ban de pe fraieri...

    RăspundețiȘtergere