Dezorganizarea României. De ce judeţul Suceava nu trebuie anexat Iaşiului

Rolul presei locale, cred eu, este acela de a lupta pentru interesul locuitorilor judeţului. Acum, când se discută foarte mult despre o nouă împărţire administrativ-teritorială a ţării, presa din judeţul Suceava pare să nu înţeleagă cât de important este ca Suceava să rămână centrul unei viitoare regiuni.

Fumigenă sau nu, organizarea ţării în opt regiuni, variantă în care judeţul Suceava va fi anexat Iaşiului, nu trebuie să fie preluată pe nemestecate.

Acum este momentul în care presa şi societatea civilă (sau cel puţin cei care se pretind că reprezintă o aşa-zisă societate civilă în târgul nostru) ar trebui să deschidă gura şi să ceară clasei politice să facă ceva ca Suceava să rămână capitală de judeţ/regiune.

Singurii care au mai zis câte ceva despre dezavantajele acestei variante sunt Sorin Avram în tableta de luni, 13 iunie, Reorganizarea de tip E.On. Moldova, ziarul Obiectiv în articolul PDL a stabilit capitalele pentru cele 8 noi super-judeţe. Suceava revine la statutul de târg şi Bogdan Gheorghiu în emisiunea Sara pe Deal de vineri, 10 iunie.

În schimb, văd că Monitorul de Suceava face lobby pentru o regiune formată din şase judeţe, cu centrul la Iaşi. Cotidianul local a publicat, luni, 13 iunie, articolul Avantajele Sucevei ca parte a unui nou judeţ pe structura Regiunii Nord-Est în care ni se spune că va curge lapte şi miere dacă judeţul Suceava va fi anexat Iaşiului.

Avantajele identificate de Monitorul de Suceava sunt faptul că Gheorghe Flutur va candida din partea PDL pentru şefia noii regiuni, posibile investiţii la Aeroportul Salcea, o utopică autostradă care să lege Nordul de Sudul României şi promovarea Bucovinei "în cadrul unui proiect unitar, care să conţină elemente din toată zona Moldovei".

Cu privire la aeroport, care credeţi voi că sunt şansele ca banii să fie direcţionaţi la Suceava şi nu la Iaşi sau Bacău? Aceeaşi întrebare şi în cazul Universităţii sau a Spitalului Judeţean.

Despre autostrăzi nici nu mai are rost să vorbim iar care este avantajul candidaturii lui Flutur vă las pe voi să decideţi.

Totuşi, până la urmă care anume sunt avantajele înglobării judeţului Suceava în regiunea Iaşi?

Trimiteți un comentariu

3 Comentarii

  1. FARA NUMAR, FARA NUMAR !!!!....pentru ei , of course ! Pentru noi numai probleme si dezavantaje, dar nu e de mirare, pentru ca nimic nu a fost facut in ultimul timp PENTRU cetateni. Totul se face doar IMPOTRIVA cetatenilor, ca si cum tara ar fi goala...dar asa ne trebuie, atita timp cit opinia publica este inexistenta !Nici daca nu platesc deloc salariile si pensiile nu ies romanii in strada la o manifestatie, mars sau miting, asa ca.....ne cam meritam soarta domnilor si doamnelor

    RăspundețiȘtergere
  2. Din punct de vedere al resurselor judetului(turism si paduri) Suceava ar trebui sa fie mai degraba cu maramuresul iar autostrada est vest ar fi mai utila decat una nord sud pentru ca noi mai mult circulam in vest decat in sud

    RăspundețiȘtergere
  3. Cum nu cred ca s-a renuntat inca pe deplin la ideea celor 8 super-judete, cred ca inca ar mai fi de actualitate un comentariu. Asadar, o solutie ar fi ca Iasiul sa fie centrul universitar si cultural al noului super-judet, iar Suceava sa fie centrul lui administrativ. Nu peste tot in lume capitalele administrative sunt orasele cele mai mari sau cele mai populate - vezi de exemplu capitalele statelor din S.U.A., ale provinciilor canadiene, s.a.m.d.

    RăspundețiȘtergere