De la Eminescu şi Kogălniceanu, la Flutur şi Ponta

La 15 august 1871, la Mănăstirea Putna s-au adunat vreo 3.000 de cetăţeni pentru a participa la o mare serbare naţională. Organizatori au fost, printre alţii, Mihai Eminescu, Ioan Slavici, A.D.Xenopol, Ciprian Porumbescu sau Mihail Kogălniceanu. Erau oameni de cultură, unii dintre ei studenţi chiar la Viena, care au încercat să arate că românii din teritoriile anexate de Imperiul Austro-Ungar nu capitulaseră în faţa stăpânirii străine.

Acum, după 140 de ani, la 15 august la Putna şi-au anunţat prezenţa Gheorghe Flutur şi Victor Ponta.

În 1871 organizatorilor li s-au pus beţe-n roate de către administraţia austriacă. Acum evenimentul e organizat cu fonduri de la Uniunea Europeană chiar în dorinţa unei mai strânse colaborări cu austriecii.

Atunci, când austriecii vorbeau de Ducatul Bucovinei, intelectuali români ca Ciprian Porumbescu sau Vasile Alecsandri îi spuneau acestui spaţiu Arboroasa ca formă de rezistenţă faţă de ocupaţia străină. Acum chiar reprezentanţii administraţiei promovează în neştire numele impus sub ocupaţia austriacă.

„Tu, umbră măreaţă a lui Ştefan cel Mare, coboară-te în sufletul poporului tău şi, cu puterea ta de fier, încoardă-ţi voinţa pentru împlinirea acelor datorii pe care natura le impune oricărui popor ce năzuieşte către nemurire… Pe mormântul lui Ştefan cel Mare, pe astă amintire comună tuturor, venim noi deci astăzi cu credinţa în un viitor comun”, spunea A.D. Xenopol în 1871.


„Se va ridica simţul naţional, aproape adormit până acuma, şi va lua alt avânt, iar studenţii ce-au sosit din toate părţile şi-au făcut cunoştinţă şi legături de prietenie între dânşii… vor fi propagatorii cei mai zeloşi ai ideii că, lucrând uniţi şi conduşi de acelaşi ideal, vor contribui la deşteptarea şi mărirea neamului lor Această convingere va mări puterea lor de rezistenţă şi îi va oţeli în lupta pentru lege şi ţară…

Să deie ceriul ca să ajungem asemine momente mai adeseori, să ne întâlnim la mormintele strămoşilor noştri plini de virtute, şi să ne legăm de suvenirea lor cu credinţa şi aspiraţiile vieţii noastre. Numai cu chipul acesta – sublinia el apăsat – vom putea conserva patria ce avem; numai cu chipul acesta neamul românesc poate spera slavă şi pomenire în viitor!”, le-a spus atunci Mihai Eminescu studenţilor adunaţi în faţa Mănăstirii Putna.

Oare ce le-ar putea spune săptămâna viitoare Gheorghe Flutur sau Victor Ponta pelerinilor adunaţi la Putna?

Trimiteți un comentariu

2 Comentarii

  1. de remarcat si similitudinea cu vizitele fostului tovaras... toate haltele de pe traseul trenului de epoca proaspat inaugurat au fost cosmetizate doar pe exterior!

    RăspundețiȘtergere
  2. Si n-ai vrea sa-i zicem si acum Arboroasa?:))...zic sa mai citesti domnule, sa vezi ca si Eminescu are o poezie intitulata "La Bucovina" Numele vine din ucraineana , nu din germana

    RăspundețiȘtergere