Baconschi vrea să candideze la Suceava pentru un post de parlamentar

Fostul ambasador al României la Paris şi organizator al alegerilor în care s-a votat odată la nouă secunde, actualul ministru de externe, Teodor Baconschi, îşi pregăteşte o candidatură pentru un post de parlamentar în judeţul Suceava, anunţă cotidianul.ro:

Baconschi anunță că va candida în Bucovina

În cadrul unui interviu acordat postului RFI, ministrul de externe și totodată prim-vicepreședinte al PDL, Teodor Baconschi, a anunțat că la alegerile din 2012 va candida într-un colegiu din Bucovina. «Nu mi-am ales încă un colegiu pentru bunul motiv că există aceste dezbateri despre o nouă lege electorală, despre regionalizare, despre reîmpărţire administrativă», a spus Baconschi. Întrebat însă ce preferințe are, ministrul de externe a spus fără să ezite: Bucovina. «E o zonă cu oameni liberi, unde efectele comunismului nu au fost atât de dramatice şi unde am şi rădăcini», a precizat Baconschi.

Mențiunile lui Baconschi privind rădăcinile lui bucovinene nu sunt chiar reale. Bunicul și tatăl său s-au născut în Basarabia, nu în Bucovina. În ceea ce-l privește, Theodor Baconschi s-a născut în București, a studiat aici, el neavând concret nicio legătură directă cu zona Bucovinei.

De ce vrea un colegiu în Bucovina

De ce vrea Teodor Bacoschi să candideze în Bucovina, mai precis într-un colegiu din județul Suceava, este simplu de explicat. Suceava este un fieff al unuia dintre cei mai mari baroni locali ai PDL, și anume Gheorghe Flutur, care controlează cu autoritate județul. La alegerile din 2008, cele 10 colegii de la Cameră au dat 5 deputați PDL, 3 PSD și 2 PNL, iar cele 4 de la Senat au fost câștigate de PDL – 2, PSD – 1, PNL – 1. Chiar dacă la ora actuală PDL este în mare pierdere de procente, în județul Suceava principalul partid de guvernământ stă încă bine. În plus, cu două excepții, parlamentarii actuali ai PDL din județ nu sunt nume sonore, oricare poate fi dat la o parte și în acest caz lui Baconschi i se poate da un colegiu sigur. Nu în ultimul rând, chiar dacă prin constituirea USL, forța opoziției a crescut mult – inclusiv în județul Suceava – în această zonă, ca și în Neamț (fiefful unui alt mare baron PDL, Gheorghe Ștefan – Pinalty), Gheorghe Flutur dispune de toate condițiile pentru a pune în aplicare "planul B" în alegeri, adică, obținerea voturilor prin metoda sacoșa, găleata cu produse ș.a.m.d..

Să nu uităm că același Gheorghe Flutur i-a propus recent și ministrului Elena Udrea să candideze într-un colegiu din județul Suceava. Nu întâmplător, foarte multe fonduri de la ministerul pe care Elena Udrea îl conduce au avut drept destinație zona Bucovinei.

De ce fuge Baconschi de București

Se știe, sistemul uninominal a fost creat, printre altele, pentru a se evita pe cât posibil parașutarea candidaților de la centru în teritoriu și pentru o mai strânsă legătură între ales – în pricipiu om al locului - și alegători. Faptul că Teodor Baconschi – repetăm bucureștean getbeget – nu intenționează să candideze în București are o explicație foarte simplă. Baconschi știe că electoratul din București este unul foarte bine informat și că îi cunoaște la perfecție activitatea. Sau mai precis, inactivitatea. Să nu uită, Teodor Baconschi, în calitate de ministru de externe nu a avut reacții în repetate rânduri când România și românii au fost jigniți de medii de informare sau oficiali din alte țări, nu a acordat asistența care se impunea în cazul românilor aflați în dificultate în teritorii afectate de evenimente violente și, nu în ultimul rând, chiar zilele trecutem a jignit grav milioane de români, făcându-i cerșetori. În București, în orice colegiu, Baconschi nu ar ocupa nici măcar locul doi, dar într-un colegiu rural din Suceava – unde informația pătrunde mai greu – are șanse, cu sprijinul lui Flutur, să ajungă în parlament.

sursa: cotidianul.ro

Trimiteți un comentariu

2 Comentarii