Democraţie cu miros de latrine

Mi se întâmplă din ce în ce mai des în ultima vreme să mă întreb dacă nu cumva sunt tâmpit, dacă toate aberaţiile, bătaia de joc şi nesimţirea din judeţul şi ţara asta nu or fi totuşi normalul iar eu oi fi un nerod care înţelege totul pe dos.

În mai puţin de trei luni vom avea alegeri locale iar la toamnă vin parlamentarele. Să spunem că aş fi unul dintre foarte puţinii oameni care dumincă, 10 iunie, între un drum la grătar, biserică sau vreun meci de fotbal aleg să treacă şi pe la secţia de vot. Pierdere de vreme, de bună seamă, ar spune unii. Vital exerciţiu democratic ar spune alţii. Masochism pur, cred eu.

Vorbind cât se poate se serios, ce altceva ai putea spune după ce te duci să pui ştampila pe un individ sau un partid care de vreo două luni nu face decât să îşi bată joc de tine.

Nimic din ce se întâmplă în ultimele săptămâni nu îmi lasă impresia că ai noştri politicieni realizează faptul că electoratul îi urmăreşte acţiunile şi acum, nu doar cu o zi înainte de alegeri.

Cum să te duci să îi mai votezi când politica suceveană pare a fi doar o parodie prost jucată, o piesă de teatru absurd, o melodramă ridicolă şi caraghiosă. Alegătorii nu pot avea decât senzaţia că sunt ademeniţi, momiţi, înşelaţi, trişaţi, păcăliţi, siliţi să gireze aceleaşi măşti ponosite, flendurite, zdrenţuite, uzate, sfâşiate.

Ivit pe scena politică prin repetate recrutări de pesedişti şi penelişti, PDL continuă să se fudulească cu noi şi noi traseişti care îi calcă pragul. Trădători de nevoie sau fugari din proprie iniţiativă pe feuda portocalie, primari pesedişti şi penelişti de-a valma s-au transformat brusc din "liberali ai lui Cozmâncă" sau "şobolani roşii" în vrednici şi destoinici artizani ai "modernizării statului". Traseismul blamat odinioară cu dârzenie de un Gheorghe Flutur aflat în opoziţie a devenit peste noapte virtute lăudabilă.

De cealaltă parte, USL pare a fi orice altceva numai nu alianţa cpnstruită cu scopul de a arunca PDL în opoziţie. În Suceava, relaţia dintre PSD şi PNL nu depăşeşte sfada unor copii obligaţi să-şi împartă prea puţine jucării.

Îngroziţi de confruntarea cu un partid condus cu mână de fier de Gheorghe Flutur, Alexandru Băişanu şi Cătălin Nechifor nu fac decât să spere că celălat se va face mai tare de râs. Deocamdată în dezavantaj pare a fi Băişanu. Forţat să candideze pentru primărie, Băişanu se gândeşte cu groază la cele câteva procente pe care le-ar putea obţine cu greu de la votanţii nemulţumiţi de mizeria, gropile şi debandada urbanistică din Suceava.

Pentru a-şi proteja şi bruma de imagine pe care speră că o mai are în rândul sucevenilor, Băişanu ar vrea să-l sacrifice pe Ovidiu Doroftei sau să-i trimită pe eşafod pe Ilie Niţă sau Corneliu Vornicu.

Mulţumit cu voturile pe care le va obţine din inerţie la Consiliul Judeţean, Cătălin Nechifor trebuie să se resemneze încă o dată cu faptul că PSD rămâne interzis în primăriile municipiilor, cu execepţia Fălticeniului unde şansele lui Cătălin Coman sunt mai mult teoretice. De aici şi dârzenia cu care încearcă să-şi impună candidaţi la Vatra Dornei şi Rădăuţi.

Dacă la Rădăuţi dreptatea pare a fi de partea PSD, la Vatra Dornei pesediştii insistă să meargă cu candidat propriu deşi PNL are primar în funcţie. Or la vârful USL s-a decis ca primarii în funcţie să fie susţinuţi pentru un nou mandat. Chiar dacă loialitatea primarului Ioan Moraru faţă de PNL este cât se poate de discutabilă, PSD merge pe mâna lui Cezar Ioja, personaj plimbăreţ, trecut deja prin PRM şi PNL.

La rândul lor, liberalii nu au aproape niciun motiv de bucurie. Alexandru Băişanu a fost părăsit de aproape toţi primarii. Singurii rămaşi în PNL ar fi Moraru de la Vatra Dornei, Marius Ursaciuc de la Gura Humorului şi Adrian Popoiu de la Siret. Totuşi, Moraru şi Ursaciuc par a avea o relaţie destul de apropiată de PDL.

În acelaşi timp, PNL nu face notă discordantă în a se făli cu traseişti. Băişanu defilează ţanţoş cu "racolaţii" Carcalete, Negură, Scotniţchi, Paziuc.

Circul este completat de UNPR care are vrea dar deocamdată nu prea poate să atragă oameni cu funcţii de prin alte partide. "Achiziţiile" de până acum ar fi penelistul Ioan Pavăl de la Dumbrăveni şi pesediştii Paul Buhlea de la Rădăşeni şi Violeta Ţăran de la Berchieşti. Toţi însă cu semne de întrebare privind adeziunea la UNPR.

Asistând zi de zi la acest circ pus în scenă cu seninătate de partidele parlamentare, ce ar mai putea împiedica gloatele de alegători să-i ştampileze cu scârbă pe măscăricii lui Dan Diaconescu, Becali sau Vadim?

Sau, cum ar spune Deliric: "Uzine de clone conformaţi în rutine, confirmaţi aliaţi în scrutine, scurmă-n continuare la cozi de cantine, să cumpere democraţie cu miros de latrine".

Trimiteți un comentariu

5 Comentarii

  1. Am vazut aseara cum Basescu a aruncat o vorba-n vant.Ca i-ar fi propus lui Ponta sa fie prim ministru.Acuma depinde cum privesti problema.Daca suntem la Divertis si apare marinarul hahaind cu sobolanul Cristoiu si zice:Il pun pe micutu prim ministru si lumea rade ,e un moment de asa zisa comedie.Sa mai apara si Boc,Hunor si Oprea si sa zica:Sefu,da puterea la USL,suntem de acord.Apoi sa danseze toti can can si sa hahaie e ok.Ar fi o comedie relativa.
    Dar daca a zis-o la modul serios si constient sub forma unei soparle securiste atunci e foarte grav.Ori el trebuie sa mearga la Socola,ori toata Romania este un MARE OSPICIU .Doamne ajuta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Faptul ca dupa 22 de ani tara noastra a ajuns in ultimul hal din toate punctele de vedere se datoreaza clasei politice de cea mai joasa speta.Daca mergi la vot nu ai cu cine vota.Daca nu mergi la vot conform teoriei facilitezi venirea la putere a celor care au fost pana acum.Oricum o dai nu e bine.Se pare ca la noi cutirea Pandorei s-a inchis inainte ca speranta sa iasa afara.

    RăspundețiȘtergere
  3. L-am vazut acum si pe pupincuristu Boc spunand ca stia ca Basescu l-a propus ca prim ministru pe Ponta si el a fost intru totul de acord.Ma uitam la acest individ meschin si aveam senzatia ca mai avea putin si intra cu partidul sau in USL.Ei da, presedintele l-a propus pe Ponta,Boc ar fi fost intru totul de acord numai ca USL nu a vrut sa-si asume raspunderea conducerii tarii speriat ca nu va face fata acestei imnese raspunderi pe care PDL-ul si-a asumat-o cu atata vitejie.Doamne acest pupincurist fara coloana vertebrala chiar considera ca noi suntem tampitii planetei.

    RăspundețiȘtergere
  4. Una peste alta,decat cu Lungu care la capitolul ,,achiziţii”, s-a dovedit ce mai risipitor edil potrivit Curţii de Conturi, irosind 6,6 milioane de lei (1,5 milioane de euro) si care a efectuat asfaltari cu mafiotul Vasile Puscasu.
    Decat cu Flutur care in calitatea sa de eminenta cenusie PDL a girat politica de aducere in mizerie a poporului prin taierea salariilor cu 25%,de tradare in favoarea UDMR,de nenorocire a tarii prin proiectul Rosia Montana si exploatarea gazelor din sisturi.
    Mai bine altii

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte bine punctat Dinule cu privire la traseistii politici! Acesti În acelaşi timp, PNL nu face notă discordantă în a se făli cu traseişti. Băişanu defilează ţanţoş cu "racolaţii" Carcalete, Negură, Scotniţchi, Paziuc.

    RăspundețiȘtergere