Rectorul USV Valentin Popa răspunde acuzaţiilor de plagiat: "Unii colegi continuă să apeleze la metode de şantaj şi dezinformare pentru a încerca să-şi atingă scopurile personale"

În legătură cu acuzaţiile de plagiat care i-au fost aduse printr-o sesizare anonimă (detalii aici), rectorul Universităţii "Ştefan cel Mare" Suceava, Valentin Popa, mi-a comunicat un mesaj conţinând unele clarificări pe care l-a transmis deja şi colegilor din cadrul USV.

Rectorul Valentin Popa a explicat de ce sunt asemănătoare cele două pasaje incluse în sesizarea anonimă:

Articolul "Experimental Results and EMC Considerations on RFID Location Systems" a fost publicat în Proceedings of the 1st International RFID Eurasia Conference, 4-6 September 2007, Turkey, ISBN 978-975-01566-0-1.

În urma publicării acestui articol, autorii au primit invitaţia de la o editură din străinătate să publice un material în formă extinsă şi completată cu determinările experimentale ce probează cele susţinute în concluziile articolului publicat. Invitaţia şi întreaga corespondenţă cu reprezentantul editurii străine, dl. Vedran Kordic din Austria, există şi sunt arhivate.

Astfel, a aparut un capitol distinct, numit "RFID Systems - Localization and Speed Measurement", în cadrul cărţii Radio Frequency Identification Fundamentals and Applications Bringing Research to Practice, publicată în 2009 de Editura IN-TECH din Austria. Articolul iniţial avea 5 pagini iar conţinutul său a fost dezvoltat şi completat rezultând în final un capitol de carte de 19 pagini. Din lectura capitolului de carte reiese în mod evident că articolul de la care s-a pornit este citat, fiind a doua referinţă citată (citările s-au făcut în ordine alfabetică, conform politicii editurii). Întrucât măsurătorile experimentale s-au concentrat în special pe partea de determinare a vitezei de deplasare, titlul a fost modificat în mod corespunzător.

Majoritatea editurilor mari procedeaza similar, publicând lucrări prezentate la conferinţe în formă extinsă, în reviste sau cărţi. Rezultatele obţinute de cercetători sunt mai întâi prezentate la conferinţe internaţionale, iar mai apoi, pe baza observaţiilor şi a feed-back-ului obţinut, se publică rezultatele in extenso. Aceasta este o practică utilizată de comunitatea ştiinţifică internaţională, în ţări cu tradiţie în domeniile tehnice şi nu numai. În mod evident, părţi din cele două materiale vor fi comune, incluzând părţi din secţiunea introductivă şi concluzii, dar nu poate fi vorba de un plagiat sau de încălcarea vreunui articol al legii dreptului de autor. Astfel de situaţii sunt întalnite la foarte mulţi colegi atât din domeniul tehnic cât şi din cel umanist sau economic. Este păcat că unii colegi continuă să apeleze la metode de şantaj şi dezinformare pentru a încerca să-şi atingă scopurile personale. Este absurd să-i considerăm plagiatori pe cei ce publică în cărţi ceea ce au publicat anterior în articole. Aceşti colegi l-ar face plagiator şi pe Nicolae Manolescu care în volumul Literatura română postbelică a adunat articole publicate vreme de 30 de ani sau pe Eugen Simion care în Fragmente critice a făcut acelaşi lucru.

Întreaga mea producţie ştiinţifică este vizibilă şi toţi colegii au la dispoziţie în mod gratuit programul TURNITIN pentru verificarea originalităţii lucrărilor. Licenţa programului a fost cumpărată pentru toate cadrele didactice şi studenţii USV. Pentru verificări nu trebuie deci cheltuite fonduri sau implicate agenţii.
 
Rectorul USV Valentin Popa a ţinut să clarifice şi afirmaţiile cu privire la disponibilizări sau reduceri salariale:

Dupa 7 luni de mandat vă rog să apreciaţi singuri dacă am întreprins răzbunări electorale. Un lucru este cert: mă bucură faptul că am dezvoltat colaborări foarte bune cu profesori care au susţinut public un alt plan managerial. Toate promisiunile electorale sunt introduse în planul meu managerial şi vă asigur că îmi dedic întreaga activitate pentru a le îndeplini. De asemenea, există măsuri de eficientizare financiară a programelor de studii şi de creştere a nivelului de cercetare desfăşurat de cadrele didactice din universitate, pentru a face faţă descreşterii finanţării de la buget (de la 3300 lei pe student echivalent în 2009 la 2040 lei în 2012) şi descreşterii numărului de studenţi bugetaţi în 2011 (pierdere ce o suportăm şi în anii următori, nu doar în anul I), precum şi pentru a putea depăsi statutul de universitate centrată pe educaţie în care am fost nemeritat clasificaţi. Dar nu s-a discutat niciodată la nivel de conducere despre disponibilizarea cadrelor didactice. Ar fi ridiculă o astfel de discuţie în condiţiile în care doar 53% din posturile din statele de funcţiuni ale USV sunt ocupate de titulari.

Trimiteți un comentariu

4 Comentarii

  1. Va fi o pata neagra pe imaginea usv si efectele se vor vedea cat de curand.
    Cu durere si amar astept ziua cand lumea va realiza ca doar impreuna se poate face ceva pt usv; de ce nu putem fi toti colegi si trebuie sa ne dezbinam? Raspunsul se afla in noi toti si... poate ca nu trebuie decat sa avem un pic de toleranta si de intelegere fata de cei de langa noi, de colegii nostri, buni sau rai cum or fi ei; da'viata e prea dura si eu visez cu ochii deschisi.
    Ca un coleg de buna credinta, ma rog ca Dumnezeu sa ne lumineze pe toti si sa alunge toata epidemia asta de ranchiuna care se generalizeaza tot mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  2. V-ati pus intrebarea ca daca nu e burciu, cine poate fi???...oare ce stie burciu din "bucataria" celor de la FIESC? s-ar putea sa ramana dezamagita multa lume, insa de data asta nu e mana lui burciu...garantat 100%.

    RăspundețiȘtergere
  3. burciu are multe pacate, insa aici nu e mana lui. oare cine poate fi interesat sa starneasca vrajba intre cei 2? popa si burciu. ati vz articolul din monitorul de azi, la adresa lui burciu? sunt "jucati" amandoi si al treilea rade pe margine.

    RăspundețiȘtergere