De ce a pierdut PSD alegerile în judeţul Suceava?

Victoria lui Klaus Iohannis în judeţul Suceava pentru multă lume poate că pare suprinzătoare. Nu şi pentru mine. Am zeci de prieteni şi colegi cărora le-am spus, încă din vară, că Iohannis va câştiga alegerile. Principalul argument a fost faptul că, în ultimii 20 de ani, niciun candidat de drepta nu a fost învins de candidatul stângii.

PSD poate sări de 50% doar pe fondul unei prezenţe scăzute la vot. Şi în 1996, şi în 2004, şi în 2009 au existat teme care au provocat o mobilizare a votanţilor de dreapta. Deşi pentru mulţi speranţa unei schimbări în bine şi, mai ales, frica de guvernarea PSD erau motivele acordării votului lui Constantinescu sau Băsescu, alegătorii au avut nevoie de un imbold suplimentar pentru a ieşi din casă. Moartea Seniorului Coposu în 1996, acuzaţiile de fraudă din 2004 şi referendumul inventat de Băsescu în 2009 au mobilizat masiv electoratul de dreapta.

Acum, PSD a avut o şansă unică să câştige alegerile prezidenţiale. Majoritatea confortabilă din Parlament, cei doi ani şi jumătate de guvernare, pomenile electorale, campania murdară împotriva lui Klaus Iohannis, sprijinul ostentativ din partea Bisericii Ortodoxe, legalizarea traseismului politic şi propaganda deşănţată a televiziunilor de casă au fost pur şi simplu anulate, într-un mod cu totul neaşteptat pentru PSD, de accesul facil la informaţie oferit de reţelele de socializare. Încercarea de a limita votul covârşitor anti-PSD din diaspora a fost, fără îndoială, factorul declanşator.

PSD a preluat modelul de la nivel central şi în Suceava. Costisitoare paranghelii electorale plătite din bani publici, obiective inaugurate de trei-patru ori, promisiuni irealizabile, încurajarea traseismului, susţinerea penalilor, blatul cu Băişanu şi alianţa nefirească cu Lungu le-au decredibilizat ireversibil partidul.

Egal cu zero a fost efectul proslăvirii PSD de către ziarişti rămaşi fără niciun fel de credibilitate în faţa publicului după ce au practicat pupincurismul oricui s-a aflat la putere. Blocada mediatică impusă presei tributară lui Nechifor a fost în mare parte anulată de puternica propagare a informaţiei pe internet.

Dincolo de colaborările cu Televiziunea Intermedia şi cotidianul Adevărul, sunt cel mai vizibil jurnalist din Suceava în mediul online. Pe lângă blog, 10.382 de persoane sunt abonate la pagina mea de Facebook, iar 1.255 de persoane mă urmărescpe Twitter.

Utilizez frecvent toate aceste metode pentru a prezenta adevărul despre mizeriile făcute de politicienii suceveni. Postările mele au fost singurul loc din care s-au putut afla informaţii despre cât de dezastruoasă este administraţia condusă de Cătălin Nechifor.

Fiecare apreciere, distribuire sau comentariu viralizează conţinutul şi astfel este propagat către cât mai mulţi utilizatori de internet. De exemplu, în ultimele şapte zile, 11-18 noiembrie, conţinutul publicat pe pagina mea de Facebook a fost vizualizat de 45.257 de utilizatori, dintre care 6.141 au interacţionat prin apreciere, distribuire sau comentariu. Conform statisticilor oferite de Facebook, 85% dintre aceşti utilizatori sunt din judeţul Suceava.

Zecile de mii de oameni care doar aşa au putut să afle adevărul despre cum este condus judeţul Suceava au propagat informaţiile şi familiei, colegilor, prietenilor. Adevărul nu poate fi ţinut ascuns.

Liderul PSD Sebastian Ghiţă, patronul postului RTV, a recunoscut, luni, că Ponta a fost învins de „Partidul Facebook” şi „Partidul Diaspora”. Eu îi dau dreptate! Şi miile de suceveni care mă urmăresc îi dau dreptate.

Ghinion!

Trimiteți un comentariu

2 Comentarii

  1. PSD Suceava a ignorat intelectualii; s-au afisat cu aceiasi oameni din institutiile publice, ramasi de pe vremea PDL; au denigrat cu orice pret pe cei care efectiv munces in respectivele institutii, oameni fara calitatea de membru de partid. Sa iesi la interval cu aceiasi indivizi de mana, gen dragusanu, galeata, burtosi mai mult sau mai putin colorati a fost o eroare fantastică; au ignorat până si pe membrii de rand care au expus probleme de mai multe ori si au fost "executati" verbal; nu au facut schimbarile impuse de noile timpuri, care anunta alt gen de politică, de economie, de viata morală; dar, mai ales, nu au facut nimic pentru a creste economia judetului. Taiatul panglicilor a fost un fas, ca si centura ocolitoare, ca reparatiile strazilor ce au ramas neasflatate, ca lipsirea a cel putin 20000 de suceveni de apă calda si caldură.. despre cozi la primarie, despre angajari idioate prin serviciile publice, despre gunoiul neridicat in anumite cartiere... nu mai are rost sa povestim decat cu titlu de cancan; evident, totul indică LIPSA DE CALITATE POLITICĂ A SEFILOR JUDETENI PSD. Atat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dinule, zilele acestea o să-ți trimit un material scris de mine cu sinceră indignare.
    E referitor la ceea ce tu denumești blocada presei și despre unul dintre așa-zișii jurnaliștii locali fără credibilitate.
    E vorbire despre atitudinea duplicitară și de un poltronism înfiorător avută de tiberiu marcel avram, întâmplător redactorul-șef al publicației cu cea mai largă distribuție comercială din suceava. (aceasta fiind singura lor performanță!).
    Este vorbire despre cum mai bine de o lună a pus botnița pe libertatea de exprimare a anonimilor cititori/ botniță aplicată articolelor din Monitorul cu tematică politică.
    Pentru ca după isprăvirea răsbelului electiv, să iasă șobolanul din borta-i imundă și să înceapă să demonstreze cum a fost el „chețul de mac” (reg. = asul de treflă), cum a avut el rolul muștei la arat și cu câtă nerușinare își arogă el rol și acțiune de formator de opinie.
    Pentru ca mai apoi să-și împingă limitele nerușinării către praguri neînchipuite, cenzurând și aplicând restricție userilor ce au curajul și bunul simț să-i bată cu degetul în opinca obrazului cea pingelită cu toval.
    Ca unul ce știe să înjure o jumătate deoră fără să repete, ca unul ce a dus insulta către next-levelul metaforic, mă oblic să-mi autocenzurez lexicul.
    Însă, ce-ți solicit ca un favor ultim: găzduiește-mi textul în blogul tău, încadrat în ghilimele și asupra căruia port întreaga responsabilitate.
    Să știe CETATEA și LUMEA care este ADEVĂRATA FAȚĂ a acestui trepăduș neobrăzat penumele lui înscris la SPCLEP – avram marcel tiberiu.

    RăspundețiȘtergere