Cum l-a făcut Băişanu pe Balan ca la alba-neagra

Cum l-a făcut Băişanu pe Balan ca la alba-neagra

"Asta are, asta n-are, asta e câştigătoare!". Ţeapă, niciuna nu e câştigătoare. Alba-neagra nu este un joc de noroc sau perspicacitate, este o excrocherie din care câştigă doar dealerul, care „te face” cu debit verbal ameţitor şi fente iuţi din încheietură, în cârdăşie cu falşi câştigători din public. La final, ţeparii împart banii fraierului care a pus botul.

Un joc de alba-neagra este şi proiectul de campanie electorală a lui Băişanu privind candidatura Sucevei pentru a fi desemnată capitală culturală europenă. Are toate ingredientele. Şi-a plasat în public câţiva oameni de cultură ignoraţi până acum de politicieni, a ameţit din vorbe pe toată lumea şi a ascuns jokerul în combinaţiile dubioase cu PSD.

Dacă nu faci tu cărţile, nu te băga la alba-neagra. E lege! Din motive cunoscute sau uşor de intuit, tocmai de la Ioan Balan m-aş fi aştepat să ştie treaba asta. Dar autoproclamatul viitor primar al Sucevei s-a băgat în jocul lui Băişanu şi a picat de fazan.

Până acum am evitat subiectul, dar câteva explicaţii sunt absolut necesare.

În PNL este o competiţie internă între Băişanu şi Balan pentru candidatura la Primăria Suceava. Candidatul PNL va fi desemnat în urma unui sondaj care va fi făcut prin august-septembrie.

Cei doi au început o veritabilă campanie electorală pentru ca în momentul în care operatorul de sondaje bate la uşa, sucevenii să le pomenească numele. Ca un amator în alte politcii, total nepregătit pentru campanie, Balan i-a furat oamenii lui Băişanu şi a mers pe mesaje anti-Ponta. Băişanu, mai realist, a început cu şantierul amorţit de la Aeroport.

Ulterior, Băişanu a prins din zbor povestea cu "Suceava, capitală culturală europeană". Pe Băişanu nu-l interesează deloc rezultatul final al demersului, ci doar imaginea pe care poate să o obţină de pe urma lui. Cu un proiect care nu poate fi contrazis sau criticat, Băişanu părea că a dat lovitura. Exact ca la alba-neagra.

Speriaţi de posibilul impact al unui astfel de proiect, pedeliştii de modă mai nouă sau mai veche ai lui Balan au băgat-o la înaintare pe Sanda Maria Ardeleanu, care prin nişte declaraţii elucubrante mai rău şi-a faultat candidatul. Au scos şi un penibil proiect numit "Bucovina, capitală culturală europeană". Şi-au dat apoi cu stângul în dreptul încercând să explice de ce resping proiectul lui Băişanu depus de PSD în Consiliul Local.

Mai nou, liberalii au convocat vineri o şedinţă extraordinară de Consiliu Local în care vor înfiinţa un grup de lucru pentru pregătirea candidaturii Sucevei pentru capitală culturală europeană. Ţeapă! Dacă treaba e bună, Băişanu îşi va aroga toate meritele, iar dacă o să iasă un fâs, Băişanu are pe cine să dea vina pentru că Suceava a ratat un proiect important.

De capul lui sau împins de sfetnici de mâna a treia, Balan s-a băgat în jocul lui Băişanu, deşi, aşa cum am mai spus, la alba-neagra dacă nu faci cărţile, nu te bagi. Rezultatul era de aşteptat: pedeliştii au picat de fazani. Pus pentru prima dată într-o situaţia dificilă, Balan a dat chix. Şi mai este aproape un an până la alegeri. Ghinion!

Trimiteți un comentariu

6 Comentarii

  1. Dacă? Nu este niciun "daca" la mijloc. Suceava capitala culturala europeana, în doar 5 ani pe deasupra, e o demagogie ieftina. Cultura este tratata ca subiect de mana a treia în Suceava nu de ani, ci de decenii. Nu e șansă de câștig și nici nu poate fi învinuit cineva pentru asta pentru ca e pur și simplu o gogomănie.

    RăspundețiȘtergere
  2. M-as fi asteptat la consilieri mai buni in preajma lui Nelu. Am impresia ca si-a luat pe langa el doar executanti, iar palaria incepe sa fie prea mare.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu este vorba de faptul că ar fi cultura tratată rău la Suceava de decenii sau de ani sau de secole. Situația este mai sumbră pentru că nimeni dintre politicieni nu are curajul să spună lucrul acesta. Cum niciun rău nu vine singur, nici măcar să facă ceva în direcția asta nu este cineva cu cap. Cultura nu înseamnă nici caricaturile depășite de vreme ale lui PIM, nici poezii ale lui Cozmei sau cărți de-a lui Drăgușanu. Nici măcar ambiția de a avea un teatru și o filarmonică.
    De fapt, cultura începe și se dezvoltă la școală, poate chiar la grădiniță/creșă (dacă mai este așa ceva)/în familie/la biserică. Uitați-vă că Lungu a dat bani la școli și la biserici, dar totuși Suceava doarme într-o ignoranță uriașă. Asta este cea mai bună dovadă că banii nu ajută cultul și cultura, dacă acestea nu se ajută pe sine.
    Niciun Băișanu, PIM, Cozmei, Drăgușanu șamd nu vor rezolva problema. Știți de ce? Pentru că unuia ca Băișanu îi surâde de cultură și de un proiect cultural fantasmagoric când vrea să câștige niște bani.
    Or cultura este ceva care trebuie să te preocupe indiferent de bani.
    Credeți că alții care cerșesc bani publici ca să „comită” acte de cultură - cel puțin așa le cataloghează ei - sunt mai breji ca Băișanu?
    Câți dintre ei sunt preocupați pentru educația civică în școli sau pentru susținerea unui sistem care să nu transforme pretinsul „Stat Laic Român” într-un stat cvasi - ignorant la problemele religioase și implicit morale?
    Cred că vom putea spera să concurăm cu fruntea sus pentru proiectul „capitală culturală europeană” măcar când pretinsul bulevard George Enescu și strada pretinsei Universități - de fapt tot un fel de institut - vor arăta bine din toate punctele de vedere: sistematizare rutieră, aspect urbanistic și peisagistic, și chiar mai multă civilizație din partea noastră a tuturor.
    Nu vi se pare curios faptul că bulevardul care poartă numele celui mai mare compozitor român începe la o intersecție marcată de o benzinărie și un magazin de cartier, terminându-se într-un giratoriu recent făcut? Nu vi se pare curios faptul că același bulevard nu are nicio instituție semnificativă, excepție poate Catedrala? Nu vi se pare curios că bulevardul respectiv nu are niciun monument important, măcar un amărât de basorelief sau ceva cât de cât?
    Vă mai trebuie capitală culturală?

    RăspundețiȘtergere
  4. Capitala europeana lla Suceava pentru ce? sa aratam ce? Ce turisti sa atraga orasul Suceava? ce cladiri sau ce muzee avem noi incat sa ajungem noi capitala europeana? ce infrastructura avem noi pana sa ajunga turistii la noi in oras?
    despre ce mizerii vorbim aici?
    Despre ce profesor universitar baisanu vorbim? Si.a citit cv.ul?
    ce a facut el practic, palpabi pentru orasul asta de cabd este in parlament? www.cdep.ro
    Nimic, zero barat.

    RăspundețiȘtergere
  5. ba da, va fi capitala prostiei, necivilizatiei, scmatoriilor politice, a şoferilor nebuni şi nesimtiti, a cocalarilor care se drogheaza cu steroizi si sparg capete pe strada, a politistilor de la circulatie care nu iau masuri impotriva magarilor care parcheaza aiurea ... si nu ma mai duce capul ce sa zic... scuze

    RăspundețiȘtergere
  6. nimeni nu vine cu ceva concret; care sa rezolve probleme imediat; promisiuni din partea lor si lacrimi timp de 4 ani din partea cetatenilor;

    RăspundețiȘtergere