La mulți ani, Suceava!

Astăzi se împlinesc 630 de ani de la prima atestare documentară a Cetății de Scaun a Sucevei. La 10 februarie 1388, o scrisoare transmisă de voievodul Petru al II-lea Mușat regelui Poloniei se încheie cu textul „... Și s-a scris cartea în Cetatea Sucevei, luni, în întâia săptămână a Postului sub pecetea noastră, în anul nașterii Domnului 1388”.



Textul complet al scrisorii voievodului Petru al II-lea Mușat:

„Lui Wladislav, din mila lui Dumnezeu, rege al Poloniei, stăpânitor al Lituaniei şi al Rusiei şi domn al altor multor ţări, sinceră închinare de la Petru voievod al Moldovei. Facem cunoscut înaltei tale Domnii că am dat acestui adevărat pan al Varşoviei 3 mii (de ruble) de argint frâncesc în acea greutate cu care am început să dăm de la Luţc şi le-am dat pe toate în Suceava. În această scrisoare sînt 3 mii de ruble de argint frâncesc; pentru aceasta facem această scrisoare pentru 3 mii, iar scrisoarea Domniei tale este făcută pentru patru mii la Lăsatul Secului. Rugăm pe Domnia voastră să faceţi altă scrisoare, ca şi aceasta ce o scrieţi, dar nu pe 4, ci pe 3 mii, sub pecetea regală. Cine ne va aduce zapisul pe 3 mii aceluia îi vom da cartea voastră ce e scrisă pentru 4 mii. Şi s-a scris cartea, în cetatea Sucevei, luni, în prima săptămână a Postului, sub pecetea noastră, în anul naşterii Domnului 1000 şi 388”.

Originalul în limba slavonă, pe pergament, pecete pierdută, se află acum la Archiwum Glowne Akt Dawnych - Varşovia.

Petru al II-lea Mușat, numit și Petru Mușat, a fost mult timp cunoscut în istoriografie ca Petru I Mușat. Istoricii au stabilit însă că de faptul primul voievod cu numele Petru din istoria Moldovei este un nepot al lui Bogdan I Întemeietorul, care a domnit câteva luni în 1367-1368.

Mai multe despre istoria Cetății de Scaun a Sucevei, aici.

Foto: Marius Cârneală / Drone Master

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii