"Made în România", nu şi la Auchan

Am fost aseară la cumpărături prin Auchan, super-mega-hipermarketul din Iulius Mall Suceava. A fost prima dată când am căscat ochii mai atent la ţara de origine a produselor de la raionul legume-fructe şi, astfel, mi-am dat seama de ce merge atât de bine economia românească.

Cam acestea sunt o parte din produsele care se găseau aseară pe rafturile magazinului şi ţara din care au fost importate:

  • castraveţi cornichon - Turcia
  • praz - Spania
  • varză - Olanda
  • ridichi albe - Olanda
  • conopidă - Olanda
  • vinete - Spania
  • morcovi - Olanda
  • ardei - Macedonia şi Turcia
  • cartofi albi - Olanda
  • cartofi albi şi roşii - Franţa
  • varză albă - Macedonia
  • ţelină - Olanda
  • usturoi - China
  • mere - Italia, Austria şi Polonia
  • gutui - Grecia
  • seminţe de floarea soarelui vrac - Statele Unite ale Americii
  • fasole pestriţă - China
Observaţi că în patria cartofului şi a verzei de Milişăuţi, în rafturile din Auchan se găsesc cartofi din Franţa şi Olanda şi varză din Olanda sau Macedonia iar la câţiva kilometri de Copălău, capitala usturoiului românesc, nu găsim decât usturoi din China. Mai mult, merele de Fălticeni nu şi-au găsit loc printre merele aduse din Austria, Italia şi Polonia.

Nici nu mai pomenesc de praz, morcovi, vinete, ţelină sau gutui dacă până şi vestitele bomboane agricole sunt importate din SUA.

Sunt precis că situaţia este aceeaşi şi în celelalte magazine din oraş.

Auchan Suceava
Mai are rost să ne întrebăm de ce "duduie" economia românească?

Trimiteți un comentariu

8 Comentarii

  1. De asta am intrat în UE, Dinule. Suntem o ţară de consumatori ale celor mai slab calitative şi nocive produse alimentare. De asta nu vor renunţa ei la noi, că oricum cotizăm mai mult decât primim şi importăm masiv de la ei.

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesul e sa le cumparam produsele lor problema e ca si in piata gasesti aceleasi pruduse + un mic adaos

    Daca am fi un pic mai uniti nu am cumpara tot ce ne baga altii pe gat, am putea face un boicot al produselor straine, oficialitatile nu pot afirma oficial asemenea propuneri ar fi acuzati de tot felul de chestii nationaliste tot ce putem noi face e sa incercam sa nu le cumparam marfa si in scurt timp daca nu e cerere nici oferta nu o sa mai existe .

    RăspundețiȘtergere
  3. ziaristi importati din pailanda n-au vazut?

    RăspundețiȘtergere
  4. De ce comentezi folosind web proxy? Ţi-e ruşine de faţa ta?

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu am intrat in UE ca sa devenim consumatori. Incompetenta, dezinteresul unora si interesul altora (e vorba de romani de-ai nostri) ne-au adus aici. Faptul ca dam mai mult decat luam este iarasi vina noastra. Azi se vorbea la televizor ca ministerele(!!!) au preferat fonduri de la guvern celor de la UE, pentru ca se evapora mai usor si urmarile in plan legal sunt mult mai usor de evitat. De ce sa fie vinovata Europa pentru situatia in care am ajuns prin propriile eforturi? O economie ca a noastra reprezinta o vulnerabilitate pentru UE. Oare au invatat si ei de la noi cum sa-si fure caciula? Nu cred.
    Daca e sa vorbim de agricultura, statul trebuia sa incurajeze infiintarea de asociatii agricole (un fel de CAP-uri democratice). Alta treaba era daca la Falticeni exista o asociatie a proprietarilor de livezi care oferta unui lant de magazine intreaga productie de mere. Alta treaba era daca asociatia respectiva achizitiona utilaje si tot ce e necesar productiei pentru intreaga suprafata. In conditiile actuale fiecare producator face ce-l taie capu'. Unul vinde mere cunoscutilor, altul face rachiu, altul le da la porci si altul se chinuie sa vanda 15 saci la Auchan. Amintirea CAP-urilor comuniste si mentalitatea "sa moara capra vecinului" ii impiedica pe micii producatori sa devina eficienti. Ii impiedica chiar sa existe...
    E valabil si pentru cartofi, varza, muraturi, usturoi s.a.

    RăspundețiȘtergere
  6. Hiper Marketurile cumpara cantitati imense la nivel national de la acelasi importator/producator pentru a primi discount si a reusi sa mearga cu un pret foarte mic.Daca s-ar cumpara pentru fiecare magazin Auchan din tara de la cate un importator/producator diferit atunci preturile la raft ar fi mai mari,implicit vanzarea mai mica! Parerea mea...stima!

    RăspundețiȘtergere
  7. Am observat ca a mai postat un lucian la inceput,am sa ma trec Luci pentru a nu ne confunda.

    RăspundețiȘtergere
  8. stai liniştit, Lucian e greu de confundat ;)

    RăspundețiȘtergere