10 mai - Ziua Naţională a României



10 mai a fost Ziua Naţională a României până în 1947, când comuniştii au transformat, prin lovitură de stat, Regatul României în republică populară.

10 mai 1866 - ajungea la Bucureşti principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, viitorul rege Carol I al României.
10 mai 1877 - Carol I proclama Independenţa statului român, după ce cu o zi înainte Adunarea Deputaţilor aprobase proclamaţia propusă de ministrul de externe, Mihail Kogălniceanu.
10 mai 1881 - Carol I este încoronat Rege al României iar România devine Regat.

10 mai 2011 va fi cu siguranţă o zi în care nimeni nu va vorbi despre adevăratele valori naţionale, o zi în care se fac jocuri de culise pentru alegeri interne în partide, o zi în care se vor comenta la nesfârşit afirmaţiile lui Băsescu din emisiunea aseară, o zi în care subiectele de deschidere ale jurnalelor de ştiri vor fi o crimă, un accident sau cine ştie ce răsturnare de situaţie dintr-un divorţ monden, o zi în care aceiaşi invitaţi care se pricep la toate, dar totuşi la nimic anume, vor fi chemaţi în studiourile TV să comenteze o nouă arestare a vreunui mogul media sau politician din opoziţie.
Va fi o zi normală în România de azi, un spaţiu care nu mai seamănă absolut deloc cu acea ţară croită de la zero de un neamţ rătăcit din raţiuni geopolitice într-o provincie otomană de la nord de Balcani.


Petre Ţuţea, în 1990, despre monarhie şi Constituţia din 1923:

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii