Pistoale, maşini furate şi funcţionari legaţi de mâini şi picioare. Citeşte povestea jafurilor armate din Austria şi Elveţia de care este acuzat Vasilică Puşcaşu

Patronul suceavean Vasilică Puşcaşu este acuzat de autorităţile austriece că ar fi participat la două jafuri armate la bănci din Austria. Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava care citează documentele prezentate de poliţişii austrieci, totul s-ar fi întâmplat în aprilie anului 2005, atunci când Vasilică Puşcaşu ar fi jefuit două bănci împreună cu doi complici, prada ridicându-se la aproximativ 330.000 de euro.

Potrivit presei austriece, grupul acuzat de cele două spargeri din Austria este suspectat şi de o altă spargere care ar fi avut loc la o bancă din Elveţia, de unde au fost sustraşi alţi aproape 300.000 de euro. Fapta ar fi fost comisă de trei persoane.

Potrivit krone.at, spargerea a avut loc la 23 martie, la o bancă din oraşul elveţian Rickenbach. Suspecţii au spart banca în timpul nopţii şi când primul angajat a venit la serviciu l-au ameninţat cu un pistol. Angajatul băncii a deschis seiful iar suspecţii au fugit cu aproape 300.000 de euro. Cei doi erau deghizaţi în muncitori în construcţii.

În timp ce fugeau cu banii, unul dintre autori, George B., pe atunci în vârstă de 33 de ani, a fost prins de poliţie. Asupra lui a fost găsit un pistol, o parte din bani şi două documente de identitate falsificate.

Ceilalţi doi autori ai jafului au reuşit să fugă în Austria cu un BMW decapotabil furat din localitatea elveţiană Niederbipp.

Fotografii de pe camerele de supraveghere din timpul jafului din Elveţia

La 1 aprilie, scenariul s-a reptat în orăşul austriac Klagenfurt. Potrivit presei austriece, un bărbat îmbrăcat în negru şi cu cagulă pe faţă, despre care poliţiştii austrieci susţin că ar fi Vasilică Puşcaşu, ar fi forţat o fereastră a unei bănci din localitate şi l-a ameninţat cu pistolul pe primul angajat care a ajuns la serviciu, un bărbat de 47 de ani.

Din seiful băncii au fost sustraşi aproximativ 70.000 de euro. Autorul jafului a plecat cu o maşină aflată în apropierea băncii în care îl aştepta Cristina P, o tânără româncă de 20 de ani. Funcţionarul băncii a fost găsit legat de mâini şi picioare şi cu bandă adezivă aplicată pe gură.

După doar câteva zile, la 7 aprilie, scenariul s-a repetat aproape identic în localitatea austriacă Leobersdorf. De aici au fost furaţi aproximativ 250.000 de euro. În sediul băncii au fost găsiţi legaţi de mâini şi picioare directorul băncii şi trei angajaţi.

Cei doi autori ai jafurilor au abandonat maşina furată în localitatea Villach. Poliţiştii au descoperit în maşină un pistol, un levier şi mai multe banderole pentru legat bani.

În 2007, tânăra Cristina P. a fost arestată în Germania.

Poliţiştii austrieci nu exclud posibilitatea ca autorii jafurilor să fi folosit paşapoarte falsificate, asupra primului suspect arestat fiind găsite astfel de documente. Potrivit cotidianului Monitorul de Suceava, în anii '90, în Germania, Vasilică Puşcaşu uza o identitate falsă - Constantin Cîrdei - nume care ar fi putut fi folosit şi în Austria.

Potrivit unui comunicat de presă publicat de autorităţile judiciare austriece, colaborarea cu poliţiştii români pe acest caz a început în septembrie 2011. După mai multe luni de schimburi de informaţii, poliţiştii austrieci au stabilit împreună cu cei români data la care să vină în ţară pentru a aduce mandatul european de arestare emis pe numele lui Vasilică Puşcaşu.

Adus cu cătuşe la mâini la Curtea de Apel Suceava, Vasilică Puşcaşu a fost pus în libertate de judecători, cu interdicţia de a părăsi localitatea. Acesta ar putea amâna extrădarea în Austria pe perioada în care este cercetat într-un dosar penal pentru evaziune. Mai exact, procurorii suceveni cercetează modul în care Vasilică Puşcaşu a construit un bloc de locuinţe pe persoană fizică şi a vândut apartamentele fără să plătească TVA şi impozit pe venit. Prejudiciul s-ar ridica la 1,2 milioane de lei. 

În faţa judecătorilor, Vasilică Puşcaşu a afirmat că este nevinovat şi că în aprilie 2005 se afla în România deoarece avea interdicţie de a intra în spaţiu Schengen din cauza unor probleme pe care le-ar fi avut în Germania spre sfârşitul anilor '90.

Citeşe aici mai multe detalii despre aventurile lui Vasilică Puşcaşu din Germania spre sfârşitul anilor '90.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii