Vasilica Puşcaşu a fost condamnat la zece ani de închisoare

Vasilica Puşcaşu a fost condamnat la zece ani de închisoare în Austria, pentru jafuri armate

Judecătorii austrieci au ajuns la o decizie în cazul procesului afaceristului sucevean Vasilică Puşcaşu, acuzat că ar fi autorul a două jafuri armate la bănci din Austria, în aprilie 2005. Vasilică Puşcaşu a fost condamnat joi, 13 decembrie 2012, la zece ani de închisoare cu executare în Austria.

Vasilică Puşcaşu este acuzat că în primăvara anului 2005, împreună cu doi complici, a jefuit două bănci din Leobersdorf şi Klagenfurt, reuşind să sustragă 350.000 de euro. Ei intrau în bancă în timpul nopţii, îi aşteptau înarmaţi cu pistoale pe angajaţi, îi obligau să deschidă seiful şi după ce luau banii îi legau pe angajaţi şi părăseau localitatea.

"A fost un joc de-a şoarecele şi pisica" între român şi justiţia austriacă, a afirmat, în rechizitoriu, procurorul Norbert Hausser, arătând că Puşcaşu a fost adus în faţa magistraţilor abia la şapte ani şi jumătate de la faptele pentru care este judecat.

Joi, Vasilică Puşcaşu a fost la fel de tăcut ca şi la celelalte termene de până acum. "Nu am fost eu", a fost singura declaraţie a românului. Puşcaşu a fost apărat de avocatul Elmar Kresbach.

Probele ADN au fost cele care l-au înfundat pe Puşcaşu. Pentru că în timpul jafurilor purta întotdeauna mască, Vasilică Puşcaşu nu a fost recunoscut de martori. Neglijenţa lui şi a complicilor săi l-a aruncat acum în puşcărie.

Autorităţile judiciare au descoperit în Klagenfurt o cagulă din lână de pe care au fost ridicate probe cu ADN-ul lui Vasilică Puşcaşu.

Apoi, în localitatea Villach a fost găsit abandonat autoturismul cu care se deplasa Vasilică Puşcaşu şi cei doi complici. Maşina a fost abandonată după ce a fost implicată într-un uşor accident rutier.

În autoturism au fost descoperit un telefon folosit în timpul jafului din Leobersdorf. Poliţiştii au mai descoperit că maşina fusese furată înainte cu o săptămână din St. Gallen, Elveţia, zonă în care în aceeaşi perioadă a avut loc un jaf armat cu autori mascaţi care au intrat noapte în sediul băncii. Despre jaful armat din Elveţia am scris încă din luna ianuarie 2012. Detalii aici.

Judecătorii tribunalului regional din Wiener Neustadt au considerat că Vasilică Puşcaşu se face vinovat de cele două jafuri armate şi l-au condamnat la zece ani de închisoare cu executare. Decizia poate fi atacată cu recurs.

Vasilică Puşcaşu a făcut parte din gruparea germaniştilor şi a făcut închisoare şi în Germania pentru fapte similare spre sfârşitul anilor '90. Detalii aici. Puşcaşu s-a întors în ţară în 2005, după jafurile din Austria. Puşcaşu a deschis mai multe firme de construcţii, a construit două blocuri în zona Nordic a municipiului Suceava şi a lucrat la asfaltarea bulevardului principal al Sucevei printr-un proiect finanţat din fonduri europene. Subcontractarea asfaltării către Kamer Build Company SRL, firma lui Puşcaşu, este obiectul unui dosar aflat pe masa Departamentului pentru Lupta AntiFraudă.
Vasilică Puşcaşu a fost arestat în ianuarie 2012 şi a fost extrădat în Austria la sfârşitul lunii martie.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii