Dosarele penale ale lui Dan Ioan Cuşnir



Articol publicat în edițiile print și online ale cotidianului Evenimentul Zilei:

DNA a pus ochii pe „caracatița” PSD

Fiica președintelui CJ Gavril Mîrza, fostul prefect Ioan Cușnir și fiul acestuia, Dan, acuzați de deturnare de fonduri europene.

În perioada de glorie a PSD, fonduri europene consistente au ajuns cu ușurință la odraslele boșilor organizației din Suceava, care au demarat astfel o afacere bănoasă. Ioan Dan Cușnir, fiul fostului prefect PSD, Maria Narcisa Mîrza, fiica actualului președinte PSD al Consiliului Județean, și Cătălin Traian Gemănar, fiul directorului unei firme de construcții abonată la fondurile publice, au pus mana pe fonduri PHARE pentru un proiect pe care nu l-au respectat. Dacă pe vremea când parinții lor conduceau județul instituțiile statului s-au sfiit să acționeze, zilele acestea cei trei tineri dau declarații care încep cu "subsemnatul" la DNA.

Trei asociați, o singură țintă

Fără activitate sau angajați, firma juniorilor Cușnir, Mîrza și Gemănar a reușit imposibilul: obținerea de fonduri PHARE pentru înființarea unei fabrici de prelucrare superioară a lemnului.

Ofensiva tinerilor afaceriști a avut loc în 2002 prin societatea Geamacu Group SRL, iar suma obținută s-a ridicat la 2,726 de miliarde de lei vechi. Contractul de finanțare a fost simplu. Agenția de Dezvoltare Nord-Est punea la dispozitie 40% din fondurile europene nerambursabile, iar firma Geamacu SRL trebuia sa vina cu restul de bani, sa achizitioneze utilaje si sa creeze 20 de locuri de munca pana in august 2003. Comisarii de la Garda Financiara au constatat ca planurile de pe hartie nu au fost puse si-n practica.

Administratorul societatii, Ioan Dan Cusnir, alintat Bobby, a angajat rapid zece persoane, fara ca acestea sa fi muncit vreodata.
Unii dintre cei angajati fictiv au dat declaratii in acest sens, explicand exact cum au fost pacaliti sa semneze acte sau ca au fost trecuti pe lista salariatilor fara acordul lor.

Acuzatii de fals si uz de fals

Termenul stabilit pentru indeplinirea conditiilor puse de Agentia de Dezvoltare Nord-Est a fost anul 2003. Firma nu a mai fost de gasit insa in acel an pentru ca si-a schimbat denumirea in RG Holtz Company SRL, tot Cusnir junior fiind numit administrator.

Comisarii Garzii Financiare si politistii de la Serviciul de Verificare a Fraudelor au refacut pas cu pas miscarile celor trei actionari. Au descoperit astfel ca acestia au inchiriat un teren de la societatea Cominco Bucovina SA Frasin-Suceava. Firma este renumita ca actionar majoritar intr-o alta societate, Cominco SRL. Faima i-a fost creata de administratorul ei din vremea PSD, Serban Mihailescu, alias Miky Spaga.

Pe terenul inchiriat nu s-a facut nimic, iar cei zece muncitori angajati au fost concediati imediat dupa obtinerea banilor europeni. Concluzia anchetatorilor: fals, uz de fals si inselaciune. Dosarul a ajuns la DNA, institutie care va trebui sa stabileasca vinovatia fiecarei persoane implicate.

Scutiri de 3 miliarde de lei

Capacul la povestea fondurilor nerambursabile a fost pus de scutirile la impozitul pe profit. Motivul invocat: societatea isi "desfasura" activitatea in zona defavorizata Bucovina.

In perioada 2003-2005, firma RG Holtz Company SRL a beneficiat de astfel de facilitati, iar suma scutita s-a ridicat la trei miliarde de lei. Dupa cercetarile politistilor, procurorilor si comisarilor de la Garda Financiara, dosarul "Geamacu-RG Holtz Company" a fost inaintat la DNA.

Bobby Cusnir sustine ca este nevinovat si ca proiectul implementat de el este unul model. "Nimeni nu a venit sa vada ce-am realizat. Eu mi-am respectat angajamentele chiar cu depasirea indicatorilor, chiar daca au existat anumite intarzieri din cauze care nu au depins de mine. Una dintre ele a fost renuntarea la terenul inchiriat de la Cominco Bucovina si cumpararea altui pamant, la maximum 150 de metri de primul", a precizat fiul fostului prefect, care asteapta sa fie chemat la DNA pentru cheltuirea miliardelor de la PHARE.

Seful Agentiei Nord-Est, Constantin Apostol, ne-a declarat ca "aceasta ancheta este o razbunare politica". Fost subprefect de Bacau din partea PSD, partid in care este inscris si acum, Apostol sustine ca raportul pentru incheierea proiectului a fost puricat de autoritati, dar nu s-a descoperit nimic ilegal. "Este adevarat ca firma si-a schimbat denumirea, apoi a intarziat, dar au existat motive serioase, iar actele se afla la dosar", a afirmat Apostol.

Reteaua versus fonduri europene

Copiii bosilor PSD Suceava au avut un model in asocierile puse pe picioare chiar de parintii lor. PSD, afacerile si o fundatie sunt cele trei elemente care-i leaga pe fostul prefect de Suceava, Ioan Cusnir, pe presedintele Consiliului Judetean, Gavril Mirza, pe fostul secretar al guvernului PSD, Serban Mihailescu, si pe patronul Gheorghe Gemanar.

Acestia au dezvoltat o retea de anvergura, care a avut menirea de a prinde in plasa fonduri europene rambursabile sau nu. Serban Mihailescu a reusit sa-si convinga colegii de partid sa devina membri intr-o organizatie cu nume serios: Fundatia pentru Reconstructia si Dezvoltarea Bucovinei (FRDB). Alti 18 primari PSD si directori de institutii s-au coalizat la realizarea retelei din cadrul fundatiei. Autoritatea organizatiei a fost data de preotul Mircea Nutu, consilier economic al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor.

Afacerea "Metro", ultima lovitura: 1,1 milioane de euro

Din seria loviturilor date de clanul PSD Suceava, afacerea "Metro" este ultima pe lista. Miza: 1,1 milioane de euro.

Fostul prefect Ioan Cusnir s-a trezit abia in 2002 sa restituie 86,93 hectare de teren pentru 64 de fosti actionari ai Statiunii de Cercetari Agricole, desi acestia ar fi trebuit sa fie improprietariti cu multi ani inainte. Pentru ca nu exista pamant disponibil in proprietatea privata a statului, Prefectura Suceava a decis sa treaca un teren din domeniul public in cel privat.

Amic cu prefectul, dar si coleg la PSD, Gavril Mirza, presedintele Consiliului Judetean, a dat si el o semnatura pentru inaintarea unui memoriu catre Guvernul Romaniei. Afacerea a fost un succes.

Dupa ce si-au luat terenurile, oamenii s-au trezit cu diverse persoane la usa interesate sa-l cumpere. Intr-un final, pamantul de la iesirea din municipiul Suceava spre Falticeni a ajuns numai bun pentru constructia unui hipermarket: Metro.

Cumparator, donator, vanzator

Surse din DNA ne-au declarat ca o singura persoana a reusit sa invarta pe degete 45.000 de metri patrati, ajunsi in final la Metro Cash & Carry, firma lui Ion Tiriac, insa identitatea acesteia nu a fost dezvaluita. Personajul a cumparat terenul, l-a donat apoi unei societati in care este unic actionar, dupa care l-a vandut cu 2,5 miliarde de lei vechi unei firme din Caras-Severin, posibil tot a lui sau a rudelor sale.
De aici, terenul a ajuns la Metro pentru suma de 1,1 milioane de euro. Procurorii DNA il cerceteaza pe cel care a facut combinatia de miliarde, in dosar fiind anchetat si Ioan Cusnir, fostul prefect.

Alaturi de cei doi mai sunt cercetati si fostii directori de la Directia Generala pentru Agricultura si Industrie Alimentara Suceava (DGAIA) si de la Oficiul Judetean de Cadastru, Geodezie si Cartografie Suceava (OJCGC), Nistor Atanasa, respectiv Titi Petrea, precum si o fosta subalterna a acestuia din urma, Georgeta Dalia Chihaia. Anchetatorii cred ca toti cei anchetati in acest caz stiau de destinatia finala a celor 45.000 mp, cercetarile fiind extinse tocmai din acest motiv.

Fostul prefect de Suceava, Ioan Cusnir, refuza orice dialog pe aceasta tema pana nu se vor pronunta organele competente. Celalalt pesedist implicat, seful CJ Gavril Mirza, este categoric: "Nu am nicio legatura in afara de faptul ca am semnat propunerea pentru hotararea de guvern. Este o chestiune politica de denigrare".

Octav Cozmanca a consfintit afacerea

Afacerea "Metro" a fost pusa la cale cu ajutorul unui alt pesedist de frunte, Octav Cozmanca, ministru al administratiei publice la acea vreme, dar si cu sprijinul lui Gavril Mirza, presedinte al Consiliului Judetean de vreo zece ani. Mai marii judetului au inaintat, in 2002, executivului condus de Adrian Nastase o adresa pentru emiterea unei hotarari de guvern in vederea trecerii celor aproape 87 de hectare de la marginea Sucevei din domeniul public al statului in domeniul privat.

Toata documentatia necesara a fost intocmita de Gavril Mirza si de Ioan Cusnir. Dupa numai doua saptamani, ministrul administratiei publice al guvernului PSD, Octav Cozmanca, a aprobat trecerea terenului intravilan din domeniul public al statului in proprietate privata. Valoarea celor 86,93 de hectare de teren intravilan, pe care a fost construit si magazinul Metro, este in acest moment de minimum 3,5 milioane de euro.

evz.ro / 27 martie 2006

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii