Șeful CJ Suceava, Cătălin Nechifor, vizat de DNA într-un dosar de șantaj și fraudare de fonduri europene

Șeful CJ Suceava, Cătălin Nechifor, vizat de DNA într-un dosar de șantaj și fraudare de fonduri europene

Numele președintelui PSD Suceava și al Consiliului Județean Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, apare de numeroase ori în referatul prin care procurorii DNA Suceava au solicitat arestarea preventivă a prefectului PSD Florin Sinescu, prieten apropiat al lui Nechifor.

Din faptele prezentate de procurorii DNA rezultă că Ioan Cătălin Nechifor ar fi fost implicat în mod activ în fraudarea fondurilor europene din subvenții agricole și șantajarea funcționarilor publici de la Centrul Județean Suceava al Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură, în folosul cumătrului său, Săvel Botezatu.

Mai mult, procurorii DNA afirmă că fosta șefă a APIA Suceava a rămas fără funcție tocmai ca urmare a intervenției lui Nechifor.

„Am fost chemată la preşedintele Consiliului Judeţean Nechifor Cătălin, care m-a întrebat ce probleme sunt la dosarul Consiliului Local Udeşti şi de ce nu putem aproba plata, iar eu i-am răspuns că nu sunt îndeplinite condiţiile de eligibilitate. Ulterior am fost chemată încă o dată la preşedintele Consiliului Judeţean Suceava şi am avut aceeaşi discuţie, dar de această dată mi-a sugerat că eu trebuie să plec, eu ripostând că mi-am făcut treaba şi trebuie să rămân….am avut discuţii şi pe tema postului pe care aş fi putut să-l ocup ca urmare a demisiei mele, fie la CJ Suceava fie la APIA CJ Suceava – ca şef serviciu. Ulterior am fost chemată la Benu Gheorghe şi mi s-a cerut demisia din funcţia de director executiv al APIA CJ Suceava”, a declarat la DNA fosta șefă a APIA Suceava, Angela Coroleucă.

Trebuie menționat că Dorel Gheorghe Benu este fostul șef al structurii centrale APIA, anchetat încă din vară într-un dosar de fraudare a fondurilor europene. Mai trebuie menționat că după demisia forțată a Angelei Coroleucă, în funcție a fost numit Eugen Mogoș, penalul protejat de aproape un an de Cătălin Nechifor.

Intervenția lui Nechifor a avut ca efect aprobarea în mod ilegal la plată a sumei de 315.314,37 de lei în contul Consiliului Local Udeşti, se arată în documentul citat. 

Angajați ai Consiliului Județean, amenințați să demisioneze

O altă declarație interesantă îi aparține lui Mihai Moraru, fost șef de serviciu din cadrul Consiliului Județean Suceava. Acesta le-a povestit procurorilor cum a fost concediat după ce nu a cedat presiunilor lui Nechifor.

[Săvel Botezatu] mă ameninţa mereu încă din 2012, de când cumătrul său Nechifor Ioan Cătălin a ajuns preşedintele Consiliului Judeţean, a continuat ameninţările afirmând că eu şi soţia mea nu vom mai avea serviciu niciodată în judeţul Suceava. Aceste ameninţări mi le spunea în faţă şi s-au materializat în sensul că am fost demis din funcţia de şef serviciu administrativ de la Consiliul Judeţean, în luna octombrie 2013. [...] Am fost chemat atât de Nechifor Cătălin, cât şi de vicepreşedintele Alexandru Rădulescu care mi-au spus că trebuie să plec. Apoi am fost chemat de Beldiman Mihaela - şef serviciu resurse umane şi Sârghi Doru - consilierul personal al lui Nechifor Cătălin care mi-au spus la fel că trebuie să plec. Până la urmă a am primit preaviz şi după 30 de zile mi-a încetat contractul. […] Am început să lucrez la Primăria Rădăuţi, însă ca urmare a intervenţiilor lui Nechifor Cătălin şi Botezatu Săvel am fost dat afară şi de acolo, pe motiv că nu corespund studiilor, lucru care nu era real. […] Precizez faptul că Botezatu Săvel Viorel mi-a spus în faţă că eu sunt un nimeni în faţa lui, că el, cumătrul lui Nechifor Cătălin şi prefectul Sinescu Florin, care a fost pus de Nechifor Cătălin, conduc judeţul Suceava, fiind ajutaţi şi de poliţie”.

Numele lui Ioan Cătălin Nechifor apare şi într-un dosar în care procurorii anchetează modul în care şeful PSD Suceava ar fi negociat cu Viorel Hrebenciuc cumpărarea de către CJ Suceava a unui conac aparţinând lui Paltin Sturdza.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii