Evazioniștii fiscali fură din veniturile publice, se îmbogățesc pe spatele celor corecți, care își plătesc taxele
aprilie 05, 2015
„Transparency International România salută campania de promovare a disciplinei fiscale ca atitudine de justiție socială, de combatere a fraudelor și a corupției privind veniturile bugetare. Considerăm că nu este indicată aplicarea unor decizii cu jumătate de măsură, pentru că evaziunea fiscală reprezintă furt din banii publici.
Având în vedere discuțiile din ședința de guvern de astăzi, 2 aprilie 2015, pe această temă, apreciem că, în cazul în care inspectorii ANAF constată diferențe nefiscalizate de până la 300 de lei, amenda aplicată firmei respective trebuie să fie una descurajantă. În lipsa unor amenzi de acest tip, stabilirea unui plafon de la care să se aplice sancțiunile ar fi interpretat ca un plafon de toleranță, fapt pe care îl considerăm inadmisibil din punctul de vedere al contribuabililor corecți.
De exemplu, un antreprenor care face evaziune de 300 de lei privează de ajutorul social un cetățean aflat în dificultate. Este injust ca o persoană să nu poată beneficia de dreptul la asistență socială din cauza lipsei de resurse și a toleranței pentru furt și înșelăciune.
Totodată atragem atenția că o campanie împotriva ANAF este greșit direcționată, având în vedere că responsabilitatea pentru suspendarea locurilor de muncă aparține acelor antreprenori care înțeleg să riște sancțiunile prevăzute de lege prin fraudarea obligațiilor fiscale și care pun astfel în pericol locurile de muncă ale propriilor angajați.
Este neconcurențial și neetic ca pe piață să existe aceleași servicii și bunuri furnizate de două tipuri de operatori: cei care își plătesc obligațiile fiscale - diminuându-și astfel profiturile, respectiv operatorii care încalcă disciplina fiscală - mărindu-și profiturile pe seama contribuabililor corecți sau prin prețuri diminuate fraudulos.
Încălcarea obligațiilor de disciplină fiscală este la fel de gravă, fie că vorbim de 300 de lei sau de 3.000 de lei, pentru că afectează aceleași principii de responsabilitate și solidaritate socială și de piață concurențială.
Este la fel de greșit dacă s-ar considera că o finanțare ilegală a campaniei electorale cu 12.000 de lei este mai puțin gravă ca finanțarea ilegală a campaniei electorale cu 120.000 de lei. În ambele cazuri este vorba de oameni politici lipsiți de integritate, care au încălcat legea.
Reamintim că veniturile din TVA au scăzut în 2014 cu 1,8%, în condițiile în care consumul a crescut cu 7,4%. Astfel că la bugetul de stat au fost colectate 50,8 miliarde lei din TVA, cu 3,8 miliarde lei mai puțin decât suma estimată. Tot anul trecut, Consiliul Fiscal estima că în 2013 evaziunea fiscală a fost de 16% din PIB, din care peste 12% provine doar din TVA.
Trebuie înțeles că evaziunea fiscală este prima sursă a taxelor împovărătoare. Lipsa de toleranță la evaziunea fiscală este cea mai bună soluție pentru reducerea fiscalității, pentru că doar atunci când toți contribuabilii vor înțelege că plata taxelor nu este opțională, vor putea fi colectate resurse suficiente și se va putea vorbi de o reducere sustenabilă a taxelor și impozitelor.
În acest context, Transparency International România solicită autorităților publice aplicarea unei măsuri egale și tratament nediscriminatoriu și, de asemenea, să țină cont că interesul public primează, iar respectul pentru statul de drept implică supunerea nediscriminatorie în fața legislației fiscale.”
0 Comentarii