Cum a ratat Balan un tun de câteva zeci de milioane de euro

Cum a ratat Balan un tun de câteva zeci de milioane de euro

Sunt în concediu de aproape două săptămâni, perioadă în care am ignorat complet toată gargara politrucilor suceveni. Un titlu de pe tarabă mi-a amintit de o poveste interesantă, musai de știut mai ales în așteptarea verii viitoare, motiv pentru care am renunțat la leneveală pentru câteva minute.

Am văzut în Obiectiv de SuceavaDan Ostahie (Altex) i-a vândut Magazinul Bucovina lui Arcadie Plămadă, un dubios om de afaceri de prin Rădăuți. Magazinul Bucovina a ajuns în proprietatea grupului de firme Altex după ce Ostahie a cumpărat Cometex SA, firma care a ieșit din comunism cu aproape o sută de spații comerciale împrăștiate prin tot județul. De exemplu, pe lângă Magazinul Bucovina, din zestrea Cometex făceau parte „Adam și Eva”, „Bebelușul”, „Adolescentul”, sau „Nada Florilor” din Fălticeni. Valoarea imobilelor este de cel puțin câteva zeci de milioane de euro.

Puțini știu că toate aceste spații comerciale au fost cât pe ce să ajungă în mâna lui Ioan Balan, actualul deputat PNL și probabil viitor candidat pentru Primăria Suceava. Prin toamna anului 1998 Nelu Balan câștigă, prin firma Taylan Exim SRL, un fel de licitație organizată de Fondul Proprietății de Stat pentru vânzarea a 40% din acțiunile Cometex SA. Balan a oferit 30 de miliarde de lei vechi și avea termen patru luni să plătească banii. Proprietar de mare magazin în centrul târgului, într-o epocă în care bonul fiscal era un moft, Balan nu reușește totuși să achite suma licitată. Acțiunile ajung ulterior la SIF Moldova.

Dacă nu i-a ieșit cu Magazinul Bucovina, Balan tot a reușit o achiziție în zonă. În 2013 a transformat în sediu de partid grădinița de pe Aleea Trandafirilor, clădire monument istoric, aflată în proprietatea Primăriei Suceava.

Cu alte povești ne mai auzim de săptămâna viitoare, când mă întorc din concediu.

Trimiteți un comentariu

1 Comentarii

  1. Nu mai bine ne spui ce fel de aroganțe la adresa lui Flutur a tot avut Balan? Că tot așteptăm de multă vreme. Nu am uitat!

    RăspundețiȘtergere