VIDEO Dorel a vandalizat monumentul funerar al maestrului Ion Irimescu. Sculptura marelui artist, „ajustată” cu polizorul și vopsită cu var lavabilMonumentul funerar al marelui sculptor fălticenean Ion Irimescu a fost vandalizat de patronul unei firme de pompe funebre din localitate. Doru Zancu a „ajustat” sculptura cu un polizor unghiular și a vopsit cu var lavabil monumentul din marmură.

Distrugerea a fost săvârșită la data de 4 aprilie 2017 și a fost transmisă în direct pe pagina de Facebook a lui Doru Zancu. Urcat cu picioarele pe mormânt, bărbatul spune că vandalizează sculptura „din respect pentru maestrul Ion Irimescu”.

Monumentul este amplasat în cimitirul Bisericii „Sfinții Voievozi” din cartierul Oprișeni al municipiului Fălticeni, acolo unde sunt îngropați sculptorul Ion Irimescu și soția acestuia, Eugenia. Monumentul funerar a fost sculptat chiar de maestrul Ion Irimescu, după decesul soției sale, în 1999, iar până acum era deja înnobilat de patina timpului.

Maestrul Ion Irimescu a fost unul dintre cei mai valoroși sculptori ai României. A murit la 28 octombrie 2005, la vârsta de 102 ani și a fost înmormântat alături de soția lui Eugenia în cimitirul Bisericii Oprișeni din Fălticeni.

Multe dintre lucrările maestrului pot fi admirate la Muzeul de Artă „Ion Irimescu” Fălticeni. Muzeul găzduiește cea mai mare colecție de autor din România.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii