VIDEO Monumentul sculptorului Ion Irimescu, într-o stare jalnică la un an de când a fost vandalizat de un Dorel din Fălticeni

Monumentul funerar al marelui sculptor fălticenean Ion Irimescu a fost vandalizat anul trecut de patronul unei firme de pompe funebre din localitate. Doru Zancu a „ajustat” sculptura cu un polizor unghiular și a vopsit cu var lavabil monumentul din marmură.

Astăzi, după un an de la vandalizare, monumentul se află într-o stare jalnică. Varul lavabil a fost spălat de intemperii. Pete negre, urâte, au pus stăpânire pe sculptură și pe literele care formează numele maestrului Ion Irimescu.



Deși anul trecut ar fi fost deschis un dosar penal pentru vandalizarea monumentului, agresorul a scăpat până acum fără niciun fel de sancțiune.

Distrugerea a fost săvârșită la data de 4 aprilie 2017 și a fost transmisă în direct pe pagina de Facebook a lui Doru Zancu. Urcat cu picioarele pe mormânt, bărbatul spune că vandalizează sculptura „din respect pentru maestrul Ion Irimescu”.



Monumentul este amplasat în cimitirul Bisericii „Sfinții Voievozi” din cartierul Oprișeni al municipiului Fălticeni, acolo unde sunt îngropați sculptorul Ion Irimescu și soția acestuia, Eugenia. Monumentul funerar a fost conceput chiar de maestrul Ion Irimescu, după decesul soției sale, în 1999.

Maestrul Ion Irimescu a fost unul dintre cei mai valoroși sculptori ai României. A murit la 28 octombrie 2005, la vârsta de 102 ani și a fost înmormântat alături de soția lui Eugenia în cimitirul Bisericii Oprișeni din Fălticeni.

Multe dintre lucrările maestrului pot fi admirate la Muzeul de Artă „Ion Irimescu” Fălticeni. Muzeul găzduiește cea mai mare colecție de autor din România.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii