Cei trei factori care au determinat succesul aproape ireal al autostrăzii de un metru



Despre primul metru de autostradă din Moldova și protestul de 15 minute de pe 15 martie știe deja toată țara. Inițiativa s-a viralizat exploziv din primul moment. Succesul i-a luat, cred, prin suprindere și pe inițiatori. Unii spun că este inexplicabil modul în care atât de multă lume s-a solidarizat cu acest demers. Lucrurile sunt însă simple. Succesul a fost dat de trei factori determinanți.

1. Nevoia reală de autostrăzi. România chiar are nevoie de autostrăzi. Iar Moldova cu atât mai mult. Acest colț de țară a fost abandonat de toate guvernările de după '89. Avem cele mai mici salarii din țară, cel mai mic nivel de trai, cel mai redus acces la utilități, cele mai multe persoane aflate în pragul sărăciei, cei mai mulți copii cu părinții plecați la muncă în străinătate. Suntem pe ultimul loc la toți indicatorii. Nu avem niciun metru de autostradă și nici perspective nu sunt. Fără autostrăzi decalajul economic dintre regiunile României nu se va reduce prea curând.

2. Ideea originală. Construirea unei platforme betonate care reprezintă simbolic o secțiune de un metru a unei autostrăzi este o idee complet originală. Faptul că o persoană privată a construit „primul metru de autostradă din Moldova” ridiculizează autoritățile, iar asta îi face pe români să se simtă oarecum răzbunați.

3. Neimplicarea politică. Cel mai important factor este tocmai acela că inițiatorul nu are nicio implicare politică. Dacă demersul i-ar fi aparținut unui politician ar fi fost sortit eșecului. Oamenii au rezonat cu acest demers tocmai pentru că vine din partea unei persoane fără vreun parti-pris politic cunoscut. Oricât ar fi fost de bună ideea, oricât ar fi fost de bine promovată, inițiativa ar fi fost privită doar ca o metodă de campanie electorală dacă ar fi venit din partea unei persoane implicată politic.

Nevoia reală de autostrăzi, ideea complet originală și inițiativa apolitică au făcut ca această inițiativă să se viralizeze cu o asemenea viteză. În această solidarizare fără precedent poate fi citită toată frustrarea unui întreg popor față de o clasă politică care l-a dezamăgit și care urmărește o cu totul altă agendă decât cea a cetățeanului.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii