În Suceava se testează puțin și haotic. DSP trebuie să comunice public numărul de teste făcute zilnic în județ

În Suceava se testează puțin și haotic. Teoretic în județ se pot face vreo 400 de teste pe zi. Practic se fac foarte puține, iar multe încă sunt prelucrate la Cluj sau la Iași.

Rudele persoanelor infectate nu sunt testate, multe dintre persoanele care au stat în izolare sau carantină nu sunt testate, foarte multe persoane care au intrat în contact direct cu pacienți pozitivi nu sunt testate.

DSP testează foarte puțin și haotic. Și mai și aflăm că sunt și greșite testele câteodată. De asta avem și aceste rezultate. Priviți graficul. Sunt zile cu două, zece, 13 sau 14 cazuri. E clar că nu reflectă situația reală. Acum avem o medie de 79,6 cazuri pe zi. Estimez că dacă s-ar testa mai mult și mai serios numărul total de persoane diagnostice ar fi cu 30-40% mai mare.

Există mai multe posibile explicații pentru că se testează atât de puțin. Una ar fi că nu dispunem cu adevărat de capacitatea de testare despre care au fost făcute declarații publice. Alta că ar exista o preocupare pentru a nu fi prea mari cifrele din statistici. Sau că nu există interes. Cine știe...

Consider că pe lângă celelalte informații pe care deja le primim, trebuie comunicat public și numărul de teste făcute zilnic în județul Suceava și în fiecare județ în parte. Altfel ne mințim singuri despre situația epidemică din județ.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii