Ridicarea carantinei mută întreaga responsabilitate de la autorități la cetățean. Suntem pregătiți?

Dinu ZARĂ

Măsura carantinării municipiului Suceava și localităților limitrofe ar putea fi ridicată odată cu încetarea stării de urgență, la 14 mai, sau ar putea fi prelungită cu încă două săptămâni. Oricând s-ar ridica carantina, această măsură va muta reponsabilitatea de la autoritățile publice la cetățean.

În urmă cu două luni, când numărul cazurilor de persoane infectate cu noul coronavirus a început să crească și în România, instituirea stării de urgență și stabilirea restricțiilor de circulație și de distanțare socială au fost măsuri necesare. Adoptate foarte târziu, în condițiile în care vedeam ce se întâmplă în restul lumii, dar evident necesare.

Statul Român avea această obligație de stabili măsuri pentru limitarea răspândirii noului virus. Nu cred că eram pregătiți la acel moment, ca societate, să luptăm împotriva epidemiei doar prin reguli preventive de igienă și distanțare. Supendarea cursurilor școlare, restricțiile de circulație, închiderea unor activități economice, culturale și religioase au fost atunci necesare.

Astăzi, după două luni de stare de urgență, trebuie ca românii să fi înțeles și învățat care este noua realitate în care vom trăi în următoarele luni, chiar ani. Vom fi învățat cu toții, sper, că trebuie să respectăm normele de igienă și distanțarea socială pentru ne proteja pe noi și pe cei din jurul nostru. Pentru cei care n-au înțeles asta în două luni, nu o să schimbe cu nimic încă una-două săptămâni de carantină.

Sunt de acord cu ridicarea carantinei, dar numai dacă fiecare dintre noi înțelegem că această uriașă reponsabilitate se va muta de la autorități la cetățean.

Va fi datoria noastră să respectam normele de igienă, de distanțare socială, de evitare a situațiilor care pot favoriza răspândirea virusului.

Vom reporni economia, vom merge din nou la biserică, la teatru sau la restaurant, ne vom plimba din nou prin parcuri, vom merge din nou la frizerie și coafor. Dar va trebui să fim responsabili. De acum va fi datoria și obligația noastră să respectăm reguli de bun simț care să prevină apariția unor noi focare. Altfel ne vom întoarce din nou în carantină, așa cum se întâmplă acum în Coreea de Sud după o lună de relaxare.

Va trebuie să respectăm noile reguli nu de frica amenzilor, ci cu gândul la binele nostru și al celorlalți. Avem nevoie de disciplină colectivă.

Eu îmi doresc să fie ridicată carantina, îmi doresc să repornim economia și să intrăm în această nouă normalitate, dar credeți că suntem pregătiți pentru această responsabilitate?

Dinu ZARĂ

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii