EGGER dezinformează privind obligațiile la recepționarea transporturilor supraîncărcate. Ce spune compania și ce prevede legislația



Ca urmare a numeroaselor transporturi de lemn supraîncărcate, care depășeau masa totală maxim autorizat, depistate în ultimele zile pe drumurile județului Suceava în urma unor sesizări ale lui Daniel Bodnar, am trimis, luni, scrisori deschise companiilor Egger România și HS Timber Group prin care le-am solicitat să înceteze recepționarea transporturilor cae depășesc limitele legale.

Nu am primit deocamdată răspuns de la niciuna dintre cele două companii, în schimb a primit în această seară un comunicat de presă de la Egger România cu privire la evenimentele din ultimele zile.

Comunicatul este intitulat „Egger România respinge afirmații tendențioase”, dar de fapt dezinformează cu privire la obligațiile legale pe care compania le are în cazul transporturilor care depășesc limitele legale.

„EGGER nu are autoritatea juridică de a controla și sancționa depășirea limitelor de greutate pentru încărcarea camioanelor. Aceasta este responsabilitatea exclusivă a Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transport Rutier (ISCTR).
Cu toate acestea, am considerat acest incident ca o ocazie de a reaminti firmelor de transport care livrează periodic lemn la fabrica EGGER de la Rădăuți că trebuie respectate limitele maxime de încărcare. Camioanele care depășesc aceste limite maxime nu au voie să intre în fabrica EGGER”, se arată în comunicatul de presă transmis de EGGER România.

Reprezentanții companiei dezinformează prin omisiune pentru că lasă să se înțeleagă că nu ar avea nicio obligație în cazul transporturilor supraîncărcate care ajung la poarta unității.

Din contra, conform art. 5^1 din HG 1373/2008 actualizată și modificată, compania are obligația „să nu permită intrarea în punctul de descărcare a vehiculelor (...) cu depășiri ale masei totale maxime admise în circulație, corespunzătoare sectorului de drum public la care este amenajat accesul spre punctul de descărcare”. Fapta constituie contravenție și se sancționază cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei aplicată beneficiarului transportului.

Așadar, compania EGGER are obligația legală de a nu recepționa transporturile care depășesc masa totală maxim autorizată.

Transporturile care depășesc masa totală maxim autorizată distrug drumurile publice și reprezintă un real pericol pentru participanții la trafic. Susțin demersurile lui Daniel Bodnar și ale celorlalți suceveni privind sesizarea încălcării legislației prin supraîncărcarea camioanelor care transportă masă lemnoasă.

Solicit companiilor Egger România și HS Timber Group să intre în legalitate și să înceteze recepționarea transporturilor supraîncărcate.

Solicit autorităților publice fermitate în controlul și sancționarea depășirii limitelor legale astfel încât să eliminăm transporturile supraîncărcate de pe drumurile județului Suceava.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii