Legea îl obligă pe prefectul județului să-i demită de urgență pe primarii traseiști. Care sunt termenele și ce poate păți prefectul dacă nu-și îndeplinește obligația legală



Cel puțin zece primari din județul Suceava candidează la alegerile locale din 27 septembrie din partea altui partid decât cel pe lista căruia au fost aleși în 2016. Adică sunt traseiști.

Principalul beneficiar al traseismului în județ este Gheorghe Flutur, șeful PNL Suceava, cel care astfel încearcă să își mărească șansele de a obține un nou mandat cu voturile pe care i le-ar aduce traseiștii.

Dar, conform legislației, primarii traseiști ar trebui să își piardă mandatul, iar cel care trebuie să acționeze este prefectul județului, Alexandru Moldovan (foto), fostul subaltern al lui Gheorghe Flutur în funcția de jurist al Consiliului Județean Suceava. 

În conformitate cu prevederile art. 160 alin. (1) lit. h) din OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, mandatul primarului încetează ca urmare a pierderii, prin demisie, a calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărei listă a fost ales.

În conformitate cu prevederile art. 8 alin. (2) din Legea nr. 14/2003 privind partidele politice, înscrierea unei persoane într-un alt partid politic constituie de drept demisie din partidul al cărui membru a fost anterior.

Mai exact, la momentul în care primarii trasiești și-au depus candidatura din partea unui alt partid politic, conform legislației naționale se consideră că sunt demisionari din partidul pe lista căruia au câștigat, adică există exact temeiul pentru încetarea mandatului.

Conform art. 160 alin (2) din OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ  „data încetării de drept a mandatului (..) este data apariției evenimentului sau a împlinirii condițiilor care determină situația de încetare, după caz”, iar alin (7) prevede că „prefectul emite un ordin prin care constată încetarea mandatului primarului” în baza unui referat al secretarului unității administrativ-teritoriale care, conform aliniatului (8), „se transmite prefectului în termen de 10 zile de la data intervenirii situației de încetare de drept a mandatului primarului”.

Așadar, secretarul fiecărei localități în parte și prefectul județului Suceava au obligația să constate încetarea de drept a mandatelor primarilor traseiști și au la dispoziție cel mult zece zile de la înregistrarea candidaturilor pentru a emite documentele pentru încetarea mandatelor.

Neîndeplinirea acestei obligații legale constituie abuz în serviciu și față de persoanele responsabile poate fi atrasă răspunderea penală.

Voi reveni cu lista completă a primarilor traseiști din județ.

Credeți că va face prefectul Alexandru Moldovan demersurile necesare pentru încetarea mandatelor primarilor care au trecut la PNL?

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii