Trump vs. Biden sau momentul în care aflăm cât de relevante mai sunt sondajele de opinie

Cetățenii Statelor Unite ale Americii își aleg astăzi președintele. Republicanii cer un nou mandat pentru Donald Trump, iar democrații îl propun pe Joe Biden. Un conservator vs. un progresist moderat. Un afacerist cu largă expunere mediatică vs. un politican de carieră. 

La fel ca în 2016, rezultatul alegerilor de astăzi nu cred că poate fi ușor de anticipat. 

Sondajele îl dau câștigător cert pe Joe Biden, dar aceleași sondaje au creditat-o cu victorie și pe Hillary Clinton. 

Victoria lui Trump din 2016 s-a datorat așa-numitei mase tăcute de alegători, acei oameni care în statele cheie s-au dus la vot și contrar tuturor sondajelor și estimărilor au votat candidatul republican.

Sondajele dinaintea alegerilor prezic că Trump va pierde Arizona, Georgia și Carolina de Nord, state tradițional republicane, că are probleme în Texas și Iowa, și că nu ar avea deloc șanse în statele cheie Florida, Ohio, Pennsylvania, Michigan și Wisconsin. 

Chiar și numărul mare de voturi exprimate anticipat este pus pe seama unei mobilizări pro-Biden.

Marea întrebare este dacă și în acest an a existat fenomenul shy voters, adică acei alegători care au rețineri să-și recunoască preferatul în fața operatorului de sondaj, fenomen întâlnit în urmă cu patru ani. 

Dacă și în acest an, contrar tuturor cercetărilor sociologice, câștigător va fi candidatul republican, cred că putem spune că am intrat într-o epocă în care sondajele de opinie și-au pierdut relevanța. 

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii