Ce va face președintele? Două posibile scenarii după consultările cu partidele parlamentare

La cum au decurs lucrurile la consultările cu partidele de astăzi, dar și în ultimele zile, cred că sunt două posibile scenarii.

1. Klaus Iohannis va constata că nu există o majoritate care să susțină un nou guvern și va convoca noi consultări peste câteva zile, perioadă în care va îndemna partidele să negocieze formarea unei majorități. Adică să se ajungă la o formulă cu un premier de la PNL (cu USR-UDMR sau cu PSD).

2. Klaus Iohannis va constata că singurele nume propuse pentru premier au fost Dacian Cioloș (USR) și Călin Georgescu (AUR). Președintele îl va desemna pe Cioloș doar pentru ca acesta să nu reușească să coaguleze o majoritate pentru susținerea guvernului în Parlament.

Nu este imposibil, dar îmi este greu să cred că va desemna o altă persoană care să nu fost propusă de partide la consultări.

Imposibil cred că este ca președintele Klaus Iohannis să fi înțeles din reacția societății din ultimele zile că a greșit implicându-se în alegerile interne din PNL, provocând îndepărtarea USR de la guvernare și susținându-l pe Florin Cîțu în deciziile controversate privind PNDL3, împărțirea banilor pe criterii politice etc.

Nu-l văd pe Klaus Iohannis venind astăzi cu o soluție stabilă pentru guvernare. În toate scenariile, prelungirea crizei politice pare inevitabilă.

Care credeți că este cel mai plauzibil scenariu, ce va anunța președintele după consultările cu partidele de astăzi?

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii