O tragedie care putea fi evitată

Am meditat mult în ultimele zile la cazul de la Moldovița, acolo unde Florin Negură, de 21 de ani, a fost împușcat în timpul unei urmăriri în trafic și a murit apoi la spital.

O adevărată tragedie. Un suflet care a dispărut brusc, la 21 de ani. Un tânăr care nu a apucat să afle ce înseamnă viața, să treacă prin bucurii și supărări, să experimenteze, să simtă, să se dezvolte, să construiască, să trăiască. O familie care își plânge copilul, prieteni în stare de șoc, o comunitate întreagă înmărmurită.

Spuneam că m-am gândit mult la această poveste și nu pot să nu cred că tragicul deznodământ putea fi evitat dacă în unele momente cheie actorii întâmplării făceau alegeri diferite.

Haideți să pornim de la fapte. Patru tineri se plimbă cu mașina. Toți au consumat alcool. Un echipaj de poliție face semnal de oprire. Șoferul ignoră și polițiștii pleacă în urmărire. Ajung pe un drum forestier. Un polițist trage spre mașină. Florin Negură, pasager, este nimerit de glonț, ajunge la spital, starea i se agravează și moare după aproape trei zile.

Nu pot să nu mă întreb „cum ar fi fost dacă?”.

Cum ar fi fost dacă șoferul nu ar fi consumat alcool? Poate că nu ar fi avut niciun motiv să nu oprească, poate că ar fi judecat rațional, poate că mecanismul gândirii nu i-ar fi fost afectat de adrenalina și euforia accentuate de alcool. Și sigur Florin Negrea nu ar mai fi murit.

Cum ar fi fost dacă Florin Negură nu ar fi urcat într-o mașină condusă de un șofer băut? Ar fi devenit probabil ținta glumelor și ironiilor prietenilor săi. Dar nu ar fi murit.

Cum ar fi fost dacă șoferul ar fi oprit la semnalul polițiștilor? Ar fi fost pus în fața consecințelor încălcării legii, ar fi urmat probabil un dosar penal, stres și umblătură, bani cheltuiți pe avocați, cazier pătat și câțiva ani fără dreptul să conducă. Dar Florin Negură nu ar mai fi murit.

Cum ar fi fost dacă polițistul nu trăgea spre mașină? Probabil că nu i-ar fi prins niciodată pe fugari, care beneficiau de avantajul mașinii de teren pe drumul forestier. I-ar fi pierdut neștiind dacă le-au scăpat printre degete niște tineri beți sau vreun infractor periculos urmărit general pentru cine știe ce grozăvii. 

Sunt cel puțin patru momente cheie și patru decizii care au dus la acest deznodământ. Ar putea fi și altele.

Dincolo de ce vor decide instanțele de judecată, în fața unei astfel de tragedii gândul meu se îndreaptă spre ușurința cu care o decizie greșită într-un singur moment de nesăbuință poate duce la consecințe atât de dramatice. Cu decizii corecte, această tragedie putea fi ușor evitată.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii