Campaniile electorale și luciditatea

Campaniile electorale sunt perioade care generează o încărcătură emoțională foarte ridicată. Nu doar la noi, peste tot în lume. Diferența este că în alte părți metodele sunt mai sofisticate. Noi am rămas la circ și manipulări rudimentare. Nevoile adevărate ale comunității sunt complet ignorate, iar atenția electoratului este îndreptată prin diverse strategii de manipulare către subiecte marginale.

Așa te trezești în situația în care unii oameni nu mai gândesc rațional. Închiși într-o bulă a admirației față de preferatul lor și urii față de adversari, o iau complet razna. Parcă sunt în transă. Parcă sunt hipnotizați. Parcă sunt zombi. Îi întâlnești și îi recunoști după comportament și atitudine și pe stradă, și pe rețelele sociale. Activați, combativi și mereu dispuși să calce peste orice principii și limite morale pentru a-i promova pe unii sau denigra pe alții.

Iar filmul acesta îl vedem din patru în patru ani, cu același scenariu și același deznodământ. De mâine, mulți se vor trezi și nu vor înțelege ce a fost cu ei în ultimele săptămâni. Asta în timp ce politicienii și camarilele lor de la toate partidele vor renunța la teatrul jucat în campanie și își vor da mâna ca niște buni prieteni, așa cum sunt, de fapt, în realitate.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii