Suceava în 2009 - Ianuarie

Începând de astăzi vă propun o serie de articole în care să ne amintim pe scurt ce a însemnat anul 2009 pentru Suceava. Voi încerca să relatez în două-trei vorbe principalele evenimente politice, economice, sociale sau culturale care au avut loc în Suceava. Dacă am uitat ceva ce credeţi că este relevant pentru luna respectivă aveţi posibilitatea să îmi atrageţi atenţia printr-un comentariu pentru a completa articolul.


Ianuarie 2009 a rămas în ochii sucevenilor pentru că, cel puţin de ochii lumii, Flutur şi Mîrza au îngropat securea războiului, a ars Bazarul, am început să cărăm gunoiul la Fălticeni, am aflat că nu vom avea apă caldă toată vara, pensionarii au rămas fără abonamente gratuite iar Elena Udrea a venit în prima vizită la Suceava în calitate de ministru...


- Suceava râmâne fără groapă de gunoi. Rosal cară şi acum deşeurile la Fălticeni. Groapa de gunoi de la Moara a încremenit în proiect.

- Nici nu a trecut bine anul nou că PDL şi PSD îşi împărţeau frăţeşte funcţiile de directori din deconcentrate. „Nu dorim să politizăm funcţiile de conducere”, spunea Flutur în primele zile din 2009. Voi l-aţi crezut?

- După dărnicia din anul electoral 2008, pensionarii au rămas fără celebrele abonamente gratuite pentru transportul public local. Semne de criză la primărie.

- Angajaţii Primăriei Suceava au rămas fără prime de Paşti şi Crăciun printr-un act adiţional la contractul selectiv de muncă semnat de primarul Ion Lungu şi liderul de sindicat din instituţie. Am o singură nelămurire, care sindicat?

- Elevii tremură de frig în clase. Din nou...

- Flutur trimite trei oameni pe funcţii la Bucureşti. Marius Vatafu - director la Poşta Română, Cristian Irimie - secretar de stat la Sănătate, Constantin Gheorghe - şef la Arhivele Naţionale.

- Flutur şi Mîrza se întâlnesc pentru negocierile de funcţii de directori la nivelul judeţului. Flutur are o atitudine triumfătoare, Mîrza pare resemnat.

- Mocăniţa a fost sfinţită. Cum, aţi uitat deja de plimbările cu mocăniţa prin centrul târgului?

- La Spitalul Judeţean se introduce taxă de intrare. Sub forma unor papuci de unică folosinţă.

- Şi PSD are oameni de trimis la Bucureşti. Gheorghe Nichiforel la păduri, Corneliu Popovici la turism.

- Prodan sare la gâtul lui Relu Fenechiu, pe atunci preşedinte interimar al PNL Suceava. Pentru liberali începea un an foarte agitat.

- Holzindustrie Schweighofer a cumpărat fabrică de mobilă Swedwood de la Siret.

- Incendiu de proporţii în Bazar. Pompierii au intervenit cu dificultate din cauză că nu există căi de acces iar hidranţii erau acoperiţi de chioşcuri. A ieşit cu scandal între bazarişti şi primărie. Lungu i-a scutit câteva luni de chirie pe cei afectaţi. Pompierii au făcut o anchetă de vreo două luni fără să ajungă la niciun rezultat. Totul a rămas ca-n tren.

- Elena Udrea s-a pozat cu măicuţele şi s-a dat cu sania trasă de cai prin Voroneţ. Cu Flutur şi Ioan Balan, evident.

- Proiectul noului campus universitar de la Moara a fost lansat oficial. Şi ce dacă? De unde bani, guvernul Boc nu are.

- La Suceava nu se mai construieşte spital nou de urgenţe. Anunţul a fost făcut de Cristian Irimie, numit de ceva vreme secretar de stat la Sănătate.

- Am avut şi noi o Gală a premiilor VIP Suceava. Ghici cine a primit premiul pentru VIP-ul anului 2008? Cum cine? Flutur, evident.

- Lungu ne anunţă că nu vom avea apă caldă toată vara. S-a ţinut de cuvânt, ba chiar cu vârf şi îndesat.

- Gura Humorului este primul oraş din ţară cu internet gratuit. Wireless, evident.

- Tiberiu Prodan acuză în gura mare agresivitatea PDL. El s-a plâns că oamenii lui Flutur încearcă să racoleze primarii PNL, pe care îi sfătuia atunci să nu plece la PDL. Între timp chiar Prodan a ajuns sub aripa lui Flutur. Unii zic că pe mulţi bani.

(sursa: suceava-news.ro)

- Se schimbă antrenorul la FC Cetatea. În locul lui Marian Pană este adus Ovidiu Murariu. Jucătorilor le sunt diminuate salariile. Mulţi pleacă, puţini vin.

Ce altceva relevant pentru Suceava s-a întâmplat în ianuarie 2009? 

Suceava în 2009 :


 - Februarie
 - Martie
 - Aprilie

Trimiteți un comentariu

2 Comentarii

  1. În 2009 în oraşul Suceava a mai fost ca-n Primul Război Mondial( şi al Doilea): plin de tranşee.

    RăspundețiȘtergere
  2. trebuie sa fac la fiecare luna in parte cate o rubrica speciala - tranşeele :))

    RăspundețiȘtergere