Iosip Ioan, Stănescu Ciprian - trimitere în judecată

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: IOSIP IOAN, administrator şi asociat unic la SC VANESA PRODCOM SRL Siret, judeţul Suceava şi STĂNESCU CIPRIAN, administrator şi asociat unic la SC VANESA COMPROD SRL, Grajduri, judeţul Iaşi, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada august 2008-mai 2009, inculpatul Iosip Ioan, administrator la SC VANESA PRODCOM SRL Siret, nu a înregistrat în contabilitatea societăţii veniturile rezultate din vânzările de mărfuri aferente unui număr de 286 facturi fiscale precum şi a unui import din Ungaria. În această modalitate, inculpatul s-a sustras de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat în cuantum de 4.912.496 lei (echivalentul a 1.161.382 euro), reprezentând impozit pe profit şi TVA.

Deşi a fost somat legal de trei ori consecutiv, în cursul lunii noiembrie 2008, Iosip Ioan a refuzat nejustificat să prezinte Gărzii Financiare Suceava documentele contabile care reflectau activitatea economică a societăţii pe care o administra, în scopul de a se sustrage controlului efectuat de această instituţie.

De asemenea, inculpatul Stănescu Ciprian, în perioada august 2007- august 2008, în calitate de administrator şi asociat unic la SC VANESA COMPROD SRL Grajduri, judeţul Iaşi, nu a înregistrat în contabilitate veniturile rezultate din vânzările de mărfuri aferente unui număr de 89 facturi fiscale şi a înregistrat în evidenţa contabilă 19 facturi fiscale false (ce provin de la firme tip „fantomă”) şi care nu au la bază operaţiuni economice reale. Astfel, Stănescu Ciprian s-a sustras de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat în cuantum total de 1.259.511 lei (echivalentul a 345.079 euro).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Suceava.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii