Comuniștii au interzis organizarea unor evenimente cu public numeros în Cetatea de Scaun, pentru protecția monumentului istoric. Documente din Arhivele Statului

Anul 1968. Comitetul Județean al Partidului Comunist Român voia să organizeze o serie de evenimente în incinta Cetății de Scaun a Sucevei. Intenția nu este deloc bine primită de Institutul de Arheologie al Academie RSR. Pentru a proteja monumentul istoric, instituția transmite Comitetului de Cultură și Artă județean Suceava, la 26 aprilie, că „organizarea unor spectacole de teatru în incinta Cetății de Scaun este nu numai inoportună în momentul de față, dar implică și grave pericole atât pentru integritatea monumentului, cât și pentru viața actorilor și spectatorilor”.



Comitetul pentru Cultură și Artă Județean Suceava insistă și la 26 iunie trimite Direcției Muzeelor și Monumentelor din cadrul Comitetlui de Stat pentru Cultură și Artă o adresă prin care solicită „în mod excepțional” aprobare pentru „două spectacole cu o piesă istorică în incinta cetății”.

Argumentul invocat de comuniștii suceveni este că „asemenea spectacole, începând cu cel prilejuit de vzita conducătorilor de partid și de stat au avut un profund ecou în mase, contribuind efectiv la stimularea sentimentului patriotic”.



La 27 iulie, Direcția Monumentelor Istorice refuză categoric să aprobe organizarea evenimentelor.



În final, la 16 noiembrie 1968 Direcția Muzeelor și Monumentelor a Comitetului de Stat pentru Cultură și Artă stabilește ca începând cu 1 ianuarie 1969, acțiunile culturale în incinta unor monumente istorice „se vor putea organiza numai pe baza unei aprobări scrise”.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii