Preotul care patronează azilul ilegal din Valea Putnei este protejatul lui Gheorghe Flutur care l-a numit în ATOP Suceava

Preotul Corneliu Constantin Luca, cel care patronează azilul de bătrâni ilegal din Valea Putnei, nu este controlat și sancționat de autorități pentru că este protejatul președintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, care l-a numit membru al ATOP Suceava, structură unde este coleg cu șefii de la Poliție, Pompieri, Jandarmerie, ISU, Prefectură și Consiliul Județean.

Preotul Corneliu Constantin Luca (stânga) este protejatul președintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur (dreapta), cel care l-a numit membru al ATOP Suceava. Foto: Facebook, radiotop.ro

La 18 octombrie 2011 era inagurat și sfințit Centrul Filantropic „Sf. Vasile cel Mare”, așa cum pompos a fost denumit azilul de bătrâni al Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ a parohiei Valea Putnei, comuna Pojorâta.

La slujba de sfințire oficiată de ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, au participat, printre alții, Gheorghe Flutur, președinte al Consiliului Județean Suceava, Ioan Nicușor Todiruț, șeful de atunci al IPJ Suceava, Petru Carcalete, la acea vreme șef al Inspectoratului Școlar Județean Suceava, consilier județean PDL și președinte al Autorității Teritoriale de Ordine Publică Suceava, Ioan Bogdan Codreanu, primarul comunei Pojorâta, și Gheorghe Niță, actualul vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava.

Timp de mai bine de șase ani, de la inaugurare până în ziua de astăzi, azilul a funcționat fără niciun fel de autorizație, iar preotul Corneliu Constantin Luca nu a fost întrebat niciodat de instituțiile statului despre autorizațiile de funcționare. În plus, deși în alte cazuri IPJ Suceava a făcut dosare penale pentru evaziune fiscală căminelor de bătrâni ilegale, cel de la Valea Putnei a fost trecut cu vederea.

Explicația e simplă. Preotul Corneliu Constantin Luca este prietenul și protejatul președintelui PNL Suceava, Gheorghe Flutur. De altfel, în ambele mandate de președinte al CJ Suceava, în perioada 2008-2012 și începând din 2016, Gheorghe Flutur l-a desemnat pe preotul Luca membru din partea comunității în cadrul Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Suceava

Din cadrul ATOP mai fac parte subprefectul județului și șefii IPJ, ISU și IJJ.

Așadar, preotul Corneliu Luca face parte din structura care supraveghează modul în care își fac treaba instituțiile care ar trebuie să îl verifice și să îl sancționeze pentru activitatea ilegală pe care o desfășoară.

Înțelegeți acum de ce șefii de la Poliție și Pompieri nu l-au deranjat cu controale pe colegul lor preot din ATOP care patronează un azil de bătrâni ilegal?

La 1 ianuarie 2018, Ovidiu Balan, de 56 de ani, din Iacobeni, pe fondul unei stări depresive s-a sinucis aruncându-se de la mansarda azilului. Deși bărbatul a mai avut în trecut tenative de sinucidere, angajații centrului nu au depistat starea psihică în care se afla. Dacă unitatea ar fi fost autorizată, ar fi avut obligatoriu o colaborare cu un medic psiholog care periodic să evalueze starea psihică a beneficiarilor.

Autorizarea unei astfel de unități presupune obligații, proceduri și personal specializat care răspunde pentru activitatea de acolo. În unitățile care nu sunt autorizate, cum este cazul azilui de la Valea Puteni, cine răspunde pentru persoanele internate?

Oare cum vor închide procurorii dosarul bărbatului care s-a sinucis pentru că angajații azilului nu i-au depistat la timp starea depresivă?

De la stânga la dreapta, Gheorghe Flutur, Petru Carcalete, Ioan Nicușor Todiruț, Ioan Bogdan Codreanu și Gheorghe Niță, la slujba de sfințire a azilului de bătrâni ilegal de la Valea Putnei. Foto: monitorulsv.ro

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii