Deschiderea anului şcolar la Suceava - între '89 şi 2009 nu este nicio diferenţă


A început din nou şcoala. În 2009, începerea noului an şcolar în municipiul Suceava a fost o experienţă inedită. Este prima dată din evul-mediu încoace când elevii din municipiului Suceava s-au spălat în lighean pentru a se pregăti de noul an şcolar. Cei mai norocoşi s-au rugat de vecinul cu centrală să le dea voie să facă un duş scurt.
Este prima dată când elevii au ajuns la şcoală plini de praf sau glod pe papuci pentru că le-a fost imposibil să ocolească tranşeele din municipiul zice-se reşedinţă de judeţ.
Este prima dată când elevii nu vor primi manuale noi. Asta pentru că guvernul Boc-Băsescu a considerat că nu este nicio problemă ca elevii să studieze pe manuale vechi de cinci ani şi nu a comandat tipărirea unor ediţii noi. Sunt prea pretenţioşi copii aştia, nu-i aşa?
Motivele pentru care anul 2009 a devenit deja un an de referinţă în istoria neagră a învăţământului românesc sunt numeroase. Tocmai din această cauză, pentru că sistemul de educaţie românesc se duce la vale încet dar sigur, profesorii au anunţat că vor boicota începutul noul an şcolar. Adică nu vor participa la festivităţile de deschidere, mai ales acolo unde vor participa politicieni.
Scriam ieri pe blog că profesorii suceveni nu se vor ralia deciziei dăscălimii de la nivel naţional. Şi am avut dreptate. Primari, parlamentari, consilieri locali şi tot felul de alţi pseudo-politiceni şi-au găsit treabă prin şcoli. Profesorii nu au plecat însă de la festivităţi iar politicienii nu au fost fluieraţi/ huiduiţi/ fugăriţi etc.
Mai mult, în cazul unora dintre demnitari, dascălii suceveni s-au dat în stambă şi au dat dovadă de o gândire cripto-comunistă, care l-ar fi făcut probabil şi pe Ceauşescu să îi crape obrazul de ruşine.
Un singur exemplu. S-a inaugurat sala de sport de la Şcoala generală nr. 9 "Ion Creangă". Directorul, Constantin Mărgineanu (se pare că între timp a devenit şef pe la Casa Corpului Didactic, dar asta nu îl împiedică să dea ordine şi la Şcoala 9) i-a chemat pe toţi elevii să fie cu o oră mai devreme la şcoală şi i-a pus să aştepte în sala de sport, în picioare evident, până la venirea lui Lungu.
O fată de 10-12 ani a fost pedepsită se aştepte vreo 20 de minute cu o tavă de lemn în mână, pe care avea o foarfecă, să vină primarul şi să taie panglica inaugurală. Dar cel mai penibil moment a fost când vreo 40 de copii au fost puşi pe trepetele de la intrarea în sala de sport, să aştepte venirea lui Lungu şi a lui Mărgineanu şi să facă un pod de flori pe sub care să treacă cei doi. Schema a fost stricată de Virginel Iordache care a apărut prin zonă şi a stricat festivitatea. A participat la tăierea panglicii, l-a criticat indirect pe Lungu în discursul ţinut în sala de sport şi a apărut lângă primar la ştirile TV. Îmi pare sincer rău pentru aceşti copii care deşi nu au prins vremurile comunismului sunt puşi acum să trăiască fără să vrea acea perioadă. În loc să fie educaţi într-un spirit de secolul XXI, elevii suceveni sunt obligaţi să aducă ode conducătorului mult iubit. Pur şi simplu penibil!

Trimiteți un comentariu

2 Comentarii

  1. Ai dreptatE Dinule, DAR SI parintii sunt prosti ca nu au huiduit si nu l-au bagat in pizda ma-sii pe Lungu, care in luna iulie in loc sa stea sa supravegheze lucrarile in bataie de joc din Suceava, s-a dus in concediu si a lasat orasul pe mana unor taraie brau cum sunt viceprimarii carora le mananca vrabia mamaliga din mana.

    Cum sa faci un pod de flori cand esti bataia de joc, cum au putut accepta parintii ca odraslele lor sa fie astfel chinuite? Cum mai are tupeul cacatul asta din Prelipca sa-si arate moaca pe la festivitati si cum naiba mai pot exista asemenea profesori slugarnici?

    Si apropos de godacul din Prelipca, zicea boratul ca daca va fi boicotat de profesori, o sa-i boicoteze si el cand vor veni sa ii ceara bani. Auzi la el voma si nerusinatul, dupa doua mandate de hotie de cea mai joasa speta, de administratie sub orice critica, a ajuns sa se creada mai marele locului si Suceava sa fie feuda lui si el sa creada despre sine ca le face favoruri profesorilor si sistemului de invatamant, de parca ar veni cu banii din pizda ma-sii de la Prelipca, nu ca e un functionar, un slujbas platit din banii comunitatii si ca este obligat sa se ingrijeasca si de sistemul de invatamant. Cat tupeu are taranul asta zoios si cata importanta isi da.

    Mai mult de o baie de scuipati nu merita din partea profesorilor si a parintilor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere