Operaţiunea "bani pentru buget", episodul panificaţie

Fabricile de pâine, controlate la sânge de Garda Financiară
Patronii fabricilor de panificaţie "mănâncă şi ei o pâine" printr-o evaziune fiscală de proporţii.

În ultimii zece ani am auzit de mii de ori că guvernanţii s-au hotărât să elimine evaziune fiscală din panificaţie. N-au reuşit.
Pâine fiscalizată găseşti acum doar în marile lanţuri comerciale sau prin magazinele mai mărişoare. În rest, totul e la negru.
Morarul cumpără grâu şi vinde făină la negru, brutarul cumpără făină la negru şi furnizează pâine la negru iar comerciantul nu taie factură şi nici nu dă bon fiscal.


Acum, de când cu foamea de cât mai mulţi bani la buget, şi instituţiile de control au început să calce mai des prin fabricile de pâine. De exemplu, la o firmă Garda Financiară au dat amendă de 16.000 de lei, au confiscat vreo 22.000 de lei, şi au stabilit că firma a tras statul în piept cu aproape patru miliarde de lei. Bani pe care trebuie să-i plătească la buget. Şi au blocat conturile societăţii şi au pus sechestru pe bunuri ca să fie siguri că se încasează banii.

Cum anume s-a procedat? Păi în acte firma figura cu vreo patru sute de tone de făină pe stoc iar în depozit materie primă nu s-a găsit aproape deloc. Asta înseamnă că din făină s-a făcut pâine care a fost vândută la negru pe piaţă. Patronul a încercat să se justifice cu nişte facturi din care rezulta că a vândut făina la kilogram. Şi marmota...

De ce mi se pare important să vorbim despre panificaţie. Pentru că în urmă cu vreo două săptămâni, Adrian Porumboiu spunea, la Suceava, că cei de la Finanţe afirmă că Mopan deţine cam 90% din piaţa de profil. Asta în condiţiile în care el estimează că are o cotă de piaţă de până la 50%. Logic este că diferenţa rezultă din faptul că restul produselor de pe piaţă nu sunt fiscalizate. Or la acest nivel este vorba de multe milioane de euro.

De câte ori atunci când cumperi o pâine sau un covrig ţi se dă şi bon fiscal? Mai ales la covrigi, plăcinte, prăjituri etc.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii