Ce poate pierde Suceava prin reorganizarea administrativă?

Văz că e agitaţie mare zilele astea cu reorganizarea administrativ-teritorială a ţării. A ieşit Băsescu şi a anunţat că musai trebuie să desfiinţăm judeţele şi să facem regiuni, vreo opt de toate, pentru că aşa vrea Uniunea Ieuropeană. Că altfel nu ne mai dă fonduri pe care să le învârtă madam Udrea după cum îi vrea sufleţelul.

Nu am putut să nu remarc în discursul lui Traian Băsescu aceleaşi motive invocate şi de comunişti prin anii '50.

Noi judeţele le moştenim încă de pe vremea lui Ştefan cel Mare. Pe atunci în Moldova se chemau ţinuturi iar în Ţara Românenscă judeţe şi erau conduse de pârcălabi/ispravnici şi, respectiv, juzi, căpitani de judeţ şi apoi ispravnici. Aceştia aveau atribuţii militare, judecătoreşti şi administrative.

Judeţe am tot avut şi după reforma lui Cuza, până în 1938 când, sub dictatura lui Carol al II-lea, au fost înfiinţate ţinuturile. Acestea erau nişte suprastructuri între judeţe şi stat. Cam aşa arăta harta României Mari împărţită în regiuni.

Împărţirea administrativă a României în ţinuturi, după 1938, în perioada lui Carol al II-lea
Împărţirea administrativă a României în ţinuturi, după 1938, în perioada lui Carol al II-lea

În timpul celui de-al doilea război mondial ţinuturile au fost desfiinţate. După război, comuniştii au desfiinţat judeţele care erau considerate o formă de organizare învechită (vă sună cunoscut?) şi au înfiinţat 28 de regiuni. Din 1950 până în 1960, numărul regiunilor s-a redus de la 28 la 16 pe motiv de reducere a cheltuielilor administrative (parcă am mai auzit asta pe undeva).

Împărţirea României în regiuni în perioada 1960-1968
Împărţirea României în regiuni în perioada 1960-1968

Regiunile au fost desfiinţate mai apoi de Nicolae Ceauşescu şi s-au reînfiinţat judeţele.

Găseşti aici mai multe detalii despre evoluţia Împărţirii administrativ - teritorială a României.
 
Acum Băsescu vrea să revenim la regiunile lui Gheorghe Gheorghiu Dej.

În varianta de opt regiuni, Suceava este aruncată într-un anonimat desăvârşit. Vom fi îngrămădiţi într-o regiune formată din Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău şi Vaslui, cu capitala, evident, la Iaşi. Chiar dacă viitorul şef al regiunii va fi Gheorghe Flutur, Suceava rămâne a cincea roată la căruţă.

Pentru Suceava este vital să rămână centrul unei regiuni. Singura soluţie ar fi împărţirea în 12 sau 15 regiuni, în cazul nostru fiind vorba de o structură formată din Suceava, Botoşani şi Neamţ (sau măcar parte din judeţul Neamţ).

Varianta în care s-ar forma o regiune din judeţele Suceava, Botoşani şi Neamţ Varianta cu regiune formată din şase judeţe şi capitala la Iaşi

Acesta este examentul pe care Flutur îl va da în faţa sucevenilor. Abia acum vom reuşi să ne dăm seama dacă Gheorghe Flutur ştie şi mai ales dacă vrea să folosească puterea pe care a obţinut-o în PDL în interesul judeţului Suceava.

Dacă Flutur va reuşi să negocieze o formă de organizare în care Suceava va fi centrul unei regiuni, atunci acesta are toate motivele să revendice puterea şi în următoarea perioadă. Dacă va ajunge într-un fotoliu de preşedinte la Iaşi atunci degeaba s-a tot chinuit să promoveze Bucovina.

Chiar, apropo, ce se va mai alege de banii îngropaţi în reclama făcută Bucovinei dacă Suceava va deveni o anexă a Iaşiului?

Ce credeţi că va pierde Suceava dacă prin reorganizarea administrativă vom face parte dintr-o regiune cu centrul la Iaşi?

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii