USL câştigă Suceava în sondaje cu 64%. PSD îşi ia ţeapă, PNL câştigă fără să facă nimic

PSD şi PNL au publicat rezultatele unor sondaje realizate în judeţul Suceava potrivit cărora USL ar câştiga alegerile cu 64%. Asta este singura cifră menţionată într-un comunicat de presă semnat de şefii PSD şi PNL Suceava, Cătălin Nechifor şi Alexandru Băişanu.

Probabil că USL îl va bate pe Flutur aşa cum o televiziune locală se laudă că bate ProTV în Suceava în nu ştiu ce sondaj făcut de firma care le vinde lor publicitate.

Dincolo de rezultatul neverosimil anunţat de USL, interesant este de văzut cum s-au împărţit candidaturile pentru Consiliul Judeţean şi Consiliul Local al municipiului Suceava.

Evident este că PSD a ieşit jumulit din împărţeala bazată pe sondajele realizate separat de cele două partide.

În primul rând s-a stabilit că PSD va da candidatul pentru preşedinţia CJ iar PNL pe cel pentru Primăria Suceava. Adică Ioan Cătălin Nechifor se va bate cu Gheorghe Flutur iar Alexandru Băişanu cu Ion Lungu. Şi aici ar fi de comentat însă nu pot să-mi susţin afirmaţiile cu cifre exacte.

În schimb la CJ şi CL raportul funcţiilor pe care le vor obţine PNL şi PSD mi se pare clar în dezavantajul PSD. Păi în acest mandat PNL are 4 consilieri judeţeni iar PSD 14. Or s-a stabilit că raportul la alegerile de anul viitor va fi 5/4 PSD/ACD. În alte cuvinte, din nouă candidaţi cinci vor fi de la PSD şi patru de la ACD, adică de la PNL pentru că PC nu există în judeţul Suceava.

Mai clar, dacă cele două partide ar obţine tot 18 mandate, PSD ar scădea de la 14 la 10 iar PNL şi-ar dubla numărul de mandate, de la 4 la 8.

La Consiliul Local Suceava, unde acum PNL are acum doi consilieri iar PSD are cinci mandate, raportul a fost stabilit la 1/1. Adică indiferent dacă USL câştigă sau pierde alegerile, PNL obţine mai mulţi consilieri decât dacă ar merge pe liste proprii în alegerile locale de anul viitor. Asta în condiţiile în care PNL practic nu există în municipiul Suceava sau în judeţ.

Zic eu că stabilirea acestui raport al candidaturilor în cadrul USL la Suceava este prima şi până acum singura realizare a lui Alexandru Băişanu de când a fost pus pe scaunul de preşedinte al filialei judeţene PNL.

Interesant de văzut cum va reuşi Nechifor să le explice colegilor de partid acest cadou făcut cu generozitate colegilor de uniune.

Trimiteți un comentariu

10 Comentarii

  1. intrebare de baraj

    cat de real e sondajul?
    pentru cetateni procentul e invers ;)
    hai pdl

    RăspundețiȘtergere
  2. care e televiziunea de care vorbesti ?

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce spui, Dinule, de o varianta cu primar si presedinte CJ portocalii si cu consilii cu majoritate USL?

    RăspundețiȘtergere
  4. Sondajul e real din pacate pentru unii

    RăspundețiȘtergere
  5. @micul taranist

    Hehe, asta ar fi o ipoteză de lucru foarte interesantă. Lungu are deja experienţa asta. Dacă acum PDL are 66% din voturi, în 2004 - 2008, mai ales după dispariţia Alianţei DA, PNL era minoritar în CL. Totuşi Lungu şi-a trecut toate proiectele de care avea nevoie. Foarte rar mai trântea PSD-ul câte un proiect, când era rost de nişte imagine prin presă. Sunt convins că Lungu ar sta liniştit în fotoliu indiferent de ce componenţă ar avea Consiliul Local.

    În cazul lui Flutur nu mai sunt atât de sigur. Deşi este un foarte bun negociator, nu cred că Flutur ar putea obţine atât de uşor voturile de care are nevoie. Să nu uităm ce s-a întâmplat la proiectele pentru care avea nevoie de majoritate calificată, respinse pentru că PSD a refuzat să voteze "pentru".

    RăspundețiȘtergere
  6. Adica lui Lungu i se flutura de culoarea consiliului.

    RăspundețiȘtergere
  7. Mai a fie !!! Da slugoii lu FLUTUR ce zic??? Cei care au supt de la bugetul de stat ???(DECONCENTRATI ))) Oare-si face deja bagajele si DULGHERU ?? sa plece la PNL ca de doar acolo i-i este locu .. Nu ?

    RăspundețiȘtergere
  8. SCHIMbAREA este MAMA DEMOCRATIEI ! IN OPOZITIE CU PORTOCALII. Pentru binele poporului. Mai cugetati patru ani poate o sa fiti mai putin aroganti cand veniti din nou la GUVERNARE!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. PDL mai stati un pic in opozitie pentru ca SUNTETI PREA AROGANTI. Poate va vine mintea la cap.

    RăspundețiȘtergere