Casa de Cultură din Suceava, model de arhitectură comunistă

Casa de Cultură a Sindicatelor din centrul municipiului Suceava ar putea deveni una dintre cele şase clădiri din ţară promovată la nivel internaţional ca şi model al arhitecturii comuniste din România. Informaţia se găseşte într-un articol publicat de adevarul.ro.

Casa de Cultură din Suceava a fost construită în perioada 1965 - 1969 de o echipă de arhitecţi coordonată de cunoscutul Nicolae Porumbescu, pe locul unui parc şi al fostei Case Naţionale.

Casa de Cultură a Sindicatelor va fi inclusă într-un circuit turistic al cădirilor reprezentative pentru regimurile totalitare din Europa, promovat la nivel internaţional.

Pe listă se vor mai regăsi ansamblul arhitectural Piaţa Unirii din Iaşi şi Palatul Parlamentului, Casa Scânteii, Monumentul Eroilor Neamului, Amsamblul Piaţa "21 Decembrie 1989" şi Teatrul Naţional "Ion Luca Caragiale" din Bucureşti.

Locul unde a fost construită Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava:

Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava

Centrul municipiului Suceava la începutul anilor '80:

Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava

Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava

Trimiteți un comentariu

2 Comentarii

  1. Banuiesc ca turistii vor da navala in Suceava sa ne vada Casa de cultura, care a devenit de incultura, caci numai cultura nu se face acolo de ceva timp.Din cite stiu, arhitectul Porumbescu a construit un edificiu identic la Baia Mare.Uitati-va dragi concitadini, ce frumos, aerisit si curat arata centrul urbei in anii '70-'80.Se vede diferenta, asa-i ????

    RăspundețiȘtergere
  2. „Casa de Cultură a Sindicatelor din Suceava este un exemplu de arhitectură reuşită. Este o lucrare de autor, de mare valoare cu un interior ce propune un nou limbaj arhitectural“, a explicat arhitectul sucevean Ioan Andriu.Orasul suceava sub ceasca arata foarte bine.Strazile erau asfaltate si era o curatenie perfecta.Se udau strazile zilnic.Parcul Sipote era locul preferat de promenada al sucevenilor.Pe vremea aceea nu era Rosalu lui Prigoana si nici Florconstruct,Symetrica si Vasile Puscasu :))

    RăspundețiȘtergere