De ce persoanele cu buletinul expirat trebuie eliminate din listele electorale permanente

În județul Suceava sunt 13.592 de persoane cu actele de identitate expirate. În țară sunt peste 500.000.

Din punctul meu de vedere, cetăţenii cu actele expirate trebuie eliminiați de pe listele electorale permanente. Și am să vă explic de ce pentru că am văzut doar păreri pe lângă subiect.

Potrivit legii, listele electorale permanente se alcătuiesc la nivelul fiecărei localități în parte și conțin toate persoanele cu drept de vot cu domiciliul în acea localitate. Articolul 26, aliniatul 2 din Legea nr. 35/2008 precizează clar: "Listele electorale permanente se întocmesc pe localităţi şi cuprind pe toţi cetăţenii cu drept de vot care domiciliază în localitatea pentru care ele au fost întocmite".

Or, conform legii, stabilirea unui domiciliu se validează de către structurile de evidență a populației tocmai prin eliberarea actului de identitate sau completarea datelor din actul de identitate. Articolul 57, aliniatul 1 din Codul Civil în vigoare prevede foarte clar: "dovada domiciliului și a reședinței se face cu mențiunile cuprinse în cartea de identitate".

Mai mult, art.26, alin. 2 din aceeaşi lege precizează: "Listele electorale permanente vor cuprinde, în ordinea numărului imobilelor în care locuiesc alegătorii, numele şi prenumele, domiciliul acestora, codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate, seria şi numărul cărţii de alegător, numărul circumscripţiei electorale pentru fiecare tip de scrutin, sau, după caz, al colegiului uninominal şi numărul secţiei de votare".

Logic, o persoană trebuie să fie scoasă de pe liste a doua zi după ce îi expiră actul de identitate deoarece seria şi numărul înscrise pe lista electorală nu mai sunt valabile. În cazul în care acea persoană îşi reînoieşte actul de identitate, lista electorală trebuie modificată prin înscrierea seriei şi numărului noului act de identitate. Analizând legile citate, se poate spune că este chiar ilegală prezenţa pe lista electorală permanentă a unei persoane fără act de identitate valabil.

În condițiile în care un cetățean nu deține un act de identitate valabil, acesta nu poate face dovada domiciliului și, logic, nu poate fi înscris în lista electorală permanentă.

Dar, la fel ca și în cazul cetățenilor stabiliți în străinătate, asta nu înseamnă că i se anulează dreptul de a vota. După ce își reînoiește actul de identitate va fi din nou introdus în lista electorală permanentă sau, dacă obține actul de identitate chiar în zilele dinaintea alegerilor, va vota pe lista suplimentară.

Sper că am fost eu suficient de clar pentru că văd că trompetele astea din USL nu sunt în stare să explice cu subiect și predicat care sunt procedurile și de ce unii cetățeni români ar trebui eliminați de pe listele electorale permanente.

Tu ce crezi, trebuie scoase de pe listele electorale permanente persoanele cu actele de identitate expirate?

Trimiteți un comentariu

12 Comentarii

  1. Ia fa-ti mataluta cont pe Softpedia si incearca sa explici trompetelor basiste de acolo. Ce zici ai avea vreo sansa?!
    Andrei B.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai aratat in articol care sunt criteriile pentru includerea cuiva pe lista electorala permanenta.
    Exista o lege care specifica exact in ce conditii trebuie scos cineva de pe lista? Care sunt aceste conditii

    RăspundețiȘtergere
  3. Dinu, am gasit raspunsul la intrebarea pe care ti-am adresat-o in comentariul anterior. Pe site-ul Autoritatii electorale permanente: "Se radiază din listele electorale permanente persoanele decedate, persoanele care şi-au pierdut cetăţenia română şi persoanele care şi-au pierdut drepturile electorale."

    Cetatenii care nu si-au preschimbat buletinul (C.I) nu se afla printre acestea. Si atunci orice discutie despre ce ar fi logic paleste. Autoritatile sunt obligate sa respecte legea.

    RăspundețiȘtergere
  4. Bun, aşa cum am arătat şi în articol, pe lista electorală sunt înscrise, printre altele, numărul şi seria actului de identitate a persoanelor cu domiciliul pe raza localităţii respective.

    Ce se întâmplă dacă aceste condiţii nu sunt îndeplinite, adică actul de identitate (implicit numărul şi seria actului) iar cetăţeanul nu poate fae dovada domiciliului conform legii?

    Singurul răspuns logic este că în cazul în care cetăţean îşi reînoieşte actul de identitate numărul şi seria sunt actualizate în lista electorală iar în cazul în care nu-şi reînoieşte actul de identitate va fi eliminat de pe lista electorală permanentă şi va vota pe lista suplimentară dacă obţine cartea de identitate sau un document de idenitate provizoriu după data comunicării listelor electorale permanente (parcă era 10 zile după stabilirii datei la care vor avea loc alegerile).

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce se întâmplă dacă aceste condiţii nu sunt îndeplinite, adică actul de identitate (implicit numărul şi seria actului) iar cetăţeanul nu poate face dovada domiciliului conform legii?

    In aceste conditii cetateanul nu poate vota. Dar nu poate vota pentru ca el a neglijat sa isi preschimbe CI nu pentru ca statul ii ia dreptul de vot.

    Singurul temei pentru radierea de pe listele electorale este cel legal. Iar printre temeiurile legale nu se numara si expirarea actului de identitate.

    Logica ta ar avea sens in conditiile in care nu ar exista o astfel de lege. Dar din moment ce exista, cei care opereaza listele electorarele permanente trebuie sa le respecte. Nu crezi?

    RăspundețiȘtergere
  6. Stai că nu ne înţelegem. Discutăm aici de o lege a referendumului care impune un cvorum de 50%+1 din numărul alegătorilor înscrişi pe listele electorale permanente.

    Dacă individul, aşa cum spui şi tu, "nu poate vota pentru ca el a neglijat sa isi preschimbe CI nu pentru ca statul ii ia dreptul de vot" ţi se pare logic să fie luat în calcul la stabilirea cvorumului? Adică luăm în calcul un individ despre care ştim că acesta oricum din propria-i neglijenţă nu poate vota.

    Nu ţi se pare mult mai logic ca la stabilirea cvorumului acesta să nu fie luat în calcul şi în cazul în care se trezeşte în ultima clipă să voteze pe lista suplimentară cu documentul de identitate provizoriu?

    RăspundețiȘtergere
  7. Cvorumul inseamna 50%+1 din numarul celor INSCRISI pe listele electorale permanente. Atata vreme cat oamenii aia sunt inscrisi si nu este nici un temei legal pentru a fi radiati atunci cvorumul se calculeaza in functie de acest numar.

    In prezenta unor prevederi legale ceea ce ni se pare noua logic este irelevant. Respectarea legilor in vigoare e obligatorie.
    Ceea ce zici tu ar putea servi drept temei pentru modificare legii pe care se intocmesc listele permanente si pe baza careia se radiaza persoane din acea lista. Dar momentan autoritatile sunt obligate sa opereze dupa legile in vigoare.

    RăspundețiȘtergere
  8. Iote că ajungem la un punct comun. Asta zic şi eu, că indivizii fără acte trebuie radiaţi de pe listele electorale permanente plecând de la prevederi legale aflate în vigoare. Că acest lucru nu este prevăzut clar în legislaţie este o scăpare a legiuitorului. Eu nu spun că trebuie să fie şterşi azi din listele electorale, zic doar că e ilogic şi mi se pare o prostie şi chiar în contradicţie cu spiritul legii să se afle acolo.

    Faptul că acum ne-am confruntat cu această problemă este foarte sănătos pentru funcţionarea statului. Dincolo de gălăgie şi acuzaţii reciproce între actorii politici, sper că vom ieşi din scandalul ăsta cu o idee mai clară despre cum ar trebui să funcţioneze întregul proces electoral în cazul unui referendum.

    RăspundețiȘtergere
  9. Da, tu spui ca legea ar trebui modificata in viitor in conformitate cu logica aceasta. Dar asta nu se poate aplica in situatia de fata. Regulile nu se schimba dupa terminarea meciului si daca se schimba nu se aplica la meciul deja incheiat.

    Sa zicem ca logica e valabila. Legea zice ca listele se transmit cu 5 zile inainte de desfasurarea scrutinului. La alegerile locale nu se poate vota pe liste speciale. Inseamna ca cei carora le-a expirat buletinul in cele 5 zile trebuie radiati si nu mai au dreptul de vot. Si asta ar trebui remediat cumva. Ce solutii ar fi?

    RăspundețiȘtergere
  10. Cristi, dacă te uiţi din nou peste text ai să vezi că nu am pomenit absolut nimic despre referendum şi nici nu am sugerat că listele electorale ar trebui modificate retroactiv pentru refrendumul pentru demiterea lui Băsescu.

    Vorbeam despre un principiu - acela că o persoană cu actul de identitate expirat (adică numărul şi seria înscrise pe lista electorală permanentă nu mai sunt valabile) care nu poate legal să facă dovada domiciliului nu are ce să caute pe lista electorală permanentă ci să voteze pe lista suplimentară cu documentul de identitate provizoriu.

    RăspundețiȘtergere
  11. "Numărul de persoane ale căror acte de identitate au expirat nu priveşte această solicitare, întrucât expirarea actelor de identitate, în sine, nu determină eliminarea persoanelor în cauză de pe listele permanente. Potrivit art2, alin (1), lit.c din Legea 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, listele electorale cuprind "cetăţenii români cu drept de vot care au împlinit 18 ani până la ziua alegerilor inclusiv", legislaţia electorală nefăcând nicio distincţie care să permită interpretarea potrivit căreia expirarea actelor de identitate atrage eliminarea persoanelor care îndeplinesc condiţiile menţionate pe aceste liste. Motivarea CCR

    RăspundețiȘtergere
  12. Stai că ceva nu e logic. De ce discutăm pe legea pentru alegerea preşedintelui şi nu pe legea referendumului?

    RăspundețiȘtergere