ÎPS Pimen, turnător la Securitate - decizie definitivă a ÎCCJ


Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, marţi, 23 octombrie 2012, că arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Înalt Preasfinţia Sa Pimen, a colaborat cu Securitatea.

Magistraţii instanţei supreme au respins recursul ÎPS Pimen la decizia Curţii de Apel Bucuresti, iar hotararea de astăzi este definitivă.

La 9 octombrie 2007, CNSAS a decis că arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, a colaborat cu Securitatea, furnizând informaţii cu privire la colegi ai săi şi unii membri ai diasporei, în perioada în care s-a aflat în misiune în Occident, trimis de Biserică.

Potrivit Deciziei CNSAS numărul 3.370 din 9 octombrie 2007, Vasile Zainea (IPS Pimen Zainea) este titularul dosarelor SIE 40160 şi I 993, iar potrivit celor consemnate în aceste dosare, "a fost utilizat ca informator de IJ Suceava sub numele conspirativ Sidorovici în perioada 1975-1977".
În documentul citat, se arăta că "în perioada cât a funcţionat la Putna, a fost folosit uneori de organe în culegerea de informaţii despre unele elemente străine ce vizitau sau erau cazate la mănăstire" şi că datele obţinute le furniza verbal.

"După venirea sa la Suceava a fost atras şi mai mult la colaborare, iar informaţiile ce le obţinea le furnizează în scris, deşi nu este înregistrat la noi ca sursă", se preciza în dosarul SIE 40160.

În decizia CNSAS se mai arăta că, după întoarcerea de la o specializare în Republica Federală Germania, la 30 iunie 1977, Vasile Zainea a fost înregistrat ca informator intern de DIE, cu scopul pregătirii lui "cu sarcini în exterior, având numele conspirativ Petru".

"Anterior înregistrării ca informator intern, documentele confirmă preluarea titularului de serviciul de informaţii externe înainte de plecarea în RFG la sfârşitul anului 1976", se mai arăta în decizia CNSAS, unde se preciza că dosarul personal de informator DIE a fost deschis la 20 noiembrie 1976.

Totodată, se menţiona că, în iulie 1977, Vasile Zainea a fost inclus într-o delegaţie a Patriarhiei Române care s-a deplasat în "Galaxia" (denumirea conspirativă a SUA) pentru a acţiona în cadrul "Riposta 77".

În 22 ianuarie 1979, se propunea abandonarea informatorului întrucât acesta nu a reuşit să îndeplinească sarcinile informative cu care fusese trimis la Ierusalim, în Israel, revenind în ţară mult mai devreme din cauza imposibilităţii de adaptare la condiţiile climatice ale acelei zone. În urma unei aprobări a adjunctului ministrului de Interne, se propunea, în 28 februarie 1979, abandonarea informatorului Petru şi clasarea materialelor existente întrucât nu mai prezintă interes.

La dosar sunt mai multe extrase din note care ar fi fost semnate olograf de sursa Petru, o notă redactată olograf de sursa Sidorovici în care sunt prezentate mai multe discuţii avute cu diferite persoane în străinătate, dar şi unele aprecieri, cum ar fi cea despre situaţia Arhiepiscopiei Misionare din America.
Acolo, sursa Petru arăta că "sărăcia lucie" a Arhiepiscopiei este cauzată de faptul că Arhiepiscopul "nu poate să se încadreze în specificul vieţii americane" şi nu foloseşte posibilităţile specifice Americii de dobândire a celor necesare, cum ar fi primirea de donaţii în bani sau obiecte sau "folosirea bingo-ului, joc de noroc autorizat de stat şi pus sub controlul Bisericii ca o autoritate morală".

În aceeaşi notă se menţiona că lipsa de colaborare între Arhiepiscop şi preoţi "se datorează şi faptului că Arhiepiscopul, când se duce în vizită canonică într-o parohie, mai întâi vizitează pe unii enoriaşi, ispitindu-i de comportarea preotului şi apoi se duce la preot".

Într-o notă din 18 ianuarie 1975 semnată cu numele "Pr. Pimen" acesta explica în ce mod a adăpostit bagajele unui preot de la mănăstirea "Sf. Ioan" care urma să plece în SUA.

Totodată, la dosar există şi transcrierea unor extrase de pe banda de magnetofon ale aspectelor relatate de Petru, după misiunea din "Kogălniceanu", numele conspirativ al RFG, dar şi un raport privind instructajul făcut lui Petru.

IPS Pimen Suceveanul a contestat decizia CNSAS şi a solicitat instanţei să o anuleze arătând că nu a avut niciun angajament scris cu aceste instituţii.

"Numele conspirative Sidorovici şi Petru din dosarele 40160 şi I 993 ale SIE au fost date pe proprie răspundere de foştii ofiţeri cu care am avut diferite discuţii sub pretextul activităţii bisericeşti (duhovniceşti) şi istorice", arăta IPS Pimen în contestaţia depusă la instanţă.


ÎPS Pimen este preşedintele unei fundaţii care a revendicat 192.000 de hectare de pădure.

Trimiteți un comentariu

5 Comentarii

  1. Asta e societatea romaneasca.Avem o clasa politica de cea mai joasa speta care colcaie de indivizi sinistrii.Coruptie,santaj,trafic de influienta,regim mafiot.Presedinte,parlamentari,ministri,toti angrenati in furtul banului public prin toate mijloacele.Stenogramele oglindesc perfect cloaca asta care pute tare urat.Avem 56.000 de preoți și 48.000 de medici în România.S-au inchis mai multe spitale, însă numărul bisericilor S-a dublat în doar câţiva ani. Il avem pe arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Înalt Preasfinţia Sa Pimen care in loc sa-l slujeasca pe domnul a slujit securitatea lui Ceasca.Oare ce era in sufletul lui pe calugar cand ii nenorocea pe colegii lui turnandu-i la securitate?

    RăspundețiȘtergere

  2. O vorbă din popor spune că este bine să faci ce spune popa și nu cum face popa. Nimic mai adevărat, dacă este să studiem cazul unor pretenții mirene ale Înalt Prea-Sfinției Sale Pimen Suceveanul, arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. O fundație la care înalta față bisericească apare drept președinte revendică de la Statul Român peste 192.000 de hectare de pădure, plus cantoanele silvice de pe raza suprafața respectivă. Toate ar fi bune și frumoase, dacă acțiunea ar avea pic de temei legal.Nea Pimen de-abia asteapta sa ia drujba in spate si sa rada codrii Bucovinei.
    Vad ca preotii au jeepuri si bisericile au panouri solare,camere de luat vederi,centrale,instalatii automate de batut clopote.Cate scoli,spitale,orfelinate,azile de batrani,fundatii de caritate(gen CARITAS)ARE BISERICA ORTODOXA???



    RăspundețiȘtergere

  3. Patriarhul Daniel a respins ieri ca alarmiste știrile care spuneau că speranța de viață în România este foarte mică, de numai 74 de ani. El a atras atenția că ar trebui să ne orientăm după un indicator mult mai important, care ne plasează pe un loc fruntaș în Europa. “La capitolul speranță de viață după moarte, românii stau excelent, aceasta fiind de o eternitate pentru bărbați și ceva mai mult pentru femei. E lucru știut că femeile trăiesc mai mult”, a declarat șeful Bisericii Ortodoxe Române. Rapoartele Comisiei Europene indică faptul că românii trăiesc nu doar mult după moarte, ci și bine. Potrivit experților de la Bruxelles, majoritatea conaționalilor noștri ajung în Rai, deoarece se spovedesc în fiecare an de Paște și de Crăciun și au grijă să moară abia după ce le-au fost iertate păcatele.



    RăspundețiȘtergere

  4. Coada mare la Sfanta Parascheva la Iasi.Bieţii oameni se îmbrâncesc, se scuipă, se-njură, se năpustesc către raclă ca spre un supermarket cu promoţii.
    Fraţilor, Dumnezeu nu se împuţinează, nu expiră, nu iese din garanţie. Nu daţi năvală, ajunge la toată lumea…
    *Dan Diaconescu a depus o ofertă de privatizare pentru moaștele Sfintei Parscheva.
    *Ca Sfânta Parascheva să-și păstreze funcția de moaște sfinte și anul acesta, la pelerinajul de la Iași trebuie să se prezinte cel puțin 50%+1 din populația creștin ortodoxă a Moldovei.



    RăspundețiȘtergere

  5. Cel mai recent sondaj de opinie nu le-a căzut deloc bine liderilor USL şi PDL. Conform sondajului, dacă duminica viitoare ar fi alegeri generale, peste 80% dintre români ar vota cu moaştele Sfintei Parascheva, în timp ce PDL şi USL ar obţine împreună aproximativ 8% din voturi. Pe locul doi în opţiunea alegătorilor s-ar situa moaştele lui Ion Iliescu.


    RăspundețiȘtergere