Câteva impresii despre alegerile parlamentare din judeţul Suceava

Câteva chestii despre care nu am vorbit încă în legătură cu alegerile parlamentare care au avut loc duminică, 9 decembrie 2012:

1. În primul rând, Tiberius Marius Brădăţan este singurul candidat din judeţul Suceava care a obţinut cel mai mare număr de voturi în colegiu dar nu a obţinut madatul de parlamentar. Cu 34.312 voturi, Brădăţan a obţinut un scor de 48,91%.

În acelaşi colegiu, Gheorghe Flutur a scos un scor de 42,67% şi a câştigat mandatul în prima etapă de redistribuire. Interesant este că Gheorghe Flutur ar fi obţinut mandatul de senator şi în cazul în care Brădăţan ar fi luat 50% plus unu din numărul de voturi valabil exprimate în colegiu. Asta pentru că şi celelalte colegii au fost câştigate cu majoritate de USL iar un mandat de deputat ar fi fost suplimentat pentru ARD. Mandatul în plus ar fi fost obţinut de Gheorghe Flutur care a scos cele mai multe voturi dintre candidaţii ARD pentru Senat în judeţul Suceava.

2. La Camera Deputaţilor, cel mai mare scor a fost scos de deputatul USL Ioan Stan în colegiul nr. 5 Dolhasca-Mălini. Stan a obţinut 73,6% dintre voturile valabil exprimate în colegiu. Asta în condiţiile în care a fost deseori confundat în ultimele două săptămâni cu deputat Ion Stan de la Dâmboviţa, cercetat de DNA pentru trafic de influenţă.

3. În sfârşit, după alte trei încercări ratate, Ştefan Alexandru Băişanu a câştigat nişte alegeri. Victorie parţial ratată în condiţiile în care şi Sanda Maria Ardeleanu va ajunge în Parlamentul României după dublarea mandatului în colegiul nr 1 Suceava.


4. Stranierii Radu Iulian Surugiu şi Ovidiu Iane au câştigat colegiile cu majoritate de voturi. Tot la stranieri îl putem include şi pe deputatul PSD Eugen Bejinariu pe care eu l-am văzut foarte rar prin judeţ.

5. Anonimii Mihai Neagu şi Paul Rusu au obţinut scoruri foarte mari. Votul puternic politic şi deloc uninominal este evident.

6. Ioan Bălan este singurul candidat ARD din judeţul Suceava care a obţinut cel mai mare număr de voturi în colegiul în care a candidat.

7. Traseiştii Eugen Uricec şi Dumitru Pardău au câştigat noi mandate de parlamentar din partea USL deşi sunt printre cei care au votat reducerile de salarii. Dacă ar fi candidat din partea ARD probabil nu săreau de 15%.

8. Candidaţii ARD au obţinut mai puţine voturi decât candidaţii PPDD în trei colegii din judeţ.
În colegiul nr. 5 Aneta Waclawski (PPDD) - 3.202 voturi iar Mihai Vitcu (ARD) - 2.251 voturi, în colegiul nr. 8 Brînduşa Magdalena Humeniuc (PPDD) - 2.704 voturi iar Daniel Ungurian (ARD) - 2.402 voturi şi în colegiul nr. 9 Cezar Cioată (PPDD) - 4.128 voturi iar Ovidiu Milici (ARD) - 2.960 voturi.

Pe colegiul nr. 3 pentru Senat, candidatul ARD Corneliu Popovici l-a întrecut pe candidatul PPDD Vasile Mustea cu doar 74 de voturi.

9. Candidatul Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, a obţinut mai multe voturi în judeţ decât doi candidaţi ARD şi cinci candidaţi PPDD.

10. Mitul disciplinei electoratului neoprotestant a fost spulberat. Cei trei candidaţi neoprotestanţi - Orest Onofrei, Daniel Ungurian, Dumitru Mihalescul - au fost învinşi la scor de contracandidaţii de la USL.

11. Prim-vicepreşedintele PDL Suceava Orest Onofrei a suferit probabil una dintre cele mai răsunătoare înfrângeri. El a fost învis de liberalul Constantin Galan chiar şi în municipiul Rădăuţi deşi a beneficiat de sprijinul activ al primarului Aurel Olărean.

12. Dezorientarea politică a primarului Ion Lungu nu a ajutat pe nimeni. Alexandru Băişanu a obţinut un scor aproape identic cu cel de la locale în secţiile din colegiul nr. 1, scorul lui Ioan Bălan în cartierul Burdujeni a fost în media colegiului iar Gheorghe Flutur a luat mai puţine voturi decât Tiberius Brădăţan în secţiile din municipiul Suceava.

13. PNL Suceava a obţinut patru deputaţi, probabil cel mai bun rezultat al filialei de până acum.

14. Ghervazen Longher, deputatul minorităţii polone, şi Mircea Grosaru, deputatul minorităţii italiene, au luat fiecare câte aproape opt mii de voturi deşi aveau nevoie doar de 2.400 pentru a obţine mandatele de parlament. Foarte probabil au primit şi multe voturi de la persoane care nu avea pe cine să voteze dintre candidaţii propuşi de principalele partide.


Vouă ce v-a atras atenţia la alegerile parlamentare de duminică?

Trimiteți un comentariu

2 Comentarii

  1. Mai multe mituri despre neoprotestanti au sa se spulbere.Si ei sunt oameni civilizati ca toata lumea si daca sunt mai religiosi pe undeva nu inseamna ca functioneaza in spiritul de turma.Ceilalti cred ca pastorii penticostali zic "Votati pe cutarescu" si toti se duc si voteaza...dar nu e deloc asa.Si la Arad se vorbea ca primarul falca a castigat pentru ca e neoprotestant si de aia i-a adus pe ungureanu si pe neamtu sa candideze acolo ca is multi neoprotestanti si toti ies la vot....neamtu si ungureanu au pierduc la scor,n-au scos nici 30%

    RăspundețiȘtergere
  2. P.S si eu am fost revoltat ca l-au adus pe Iane chiar in colegiul meu de acasa dar acum imi pare bine pentru ca Iane va fi unul dintre cei doi Verzi din parlamentul Romaniei, el fiind presedintele Partidului Verzilor si is cumva mandru ca a fost votat senator tocmai de aici din Bucovina

    RăspundețiȘtergere