Câteva chestiuni despre ora de religie

1. Eliminarea obligativității orei de religie nu este un atac împotriva Bisericii Ortodoxe Române.

2. Eliminarea obligativității orei de religie nu înseamnă interzicerea ei. Dacă va exista cerere din partea părinților, va exista și oră de religie.

3. Observ că atât mireni, cât și preoți deseori în ultimele zile mint public cu privire la statutul orei de religie, mai ales atunci când afirmă că a fost desființată, interzisă etc.

4. Este alegerea fiecărui părinte ca odrasla lui să participe la ore opționale de religie, fără ca notele/calificativele obținute să influențeze media finală a semestrului/anului de studiu.

5. Consider că în școală ar trebui să fie obligatorie doar o istorie comparată a religiilor.

6. Consider că inițierea și instruirea religiosă a copilului se face acasă sau la biserică.

Trimiteți un comentariu

8 Comentarii

  1. geaba.. stat in stat, nu se rezolva nik...

    RăspundețiȘtergere
  2. Doar sa ne gandim la cate miliarde au ars acum cateva saptamani. Li s-au ars ratele pe cateva luni la Mercedes-uri.

    RăspundețiȘtergere
  3. da, şi nimeni nu i-a amendat, nu i-a belit pe căpcăuni... cartile vechi, fondurile de carte, donatii etc.. plus alte chestii... alea nu le mai poti evalua din păcate

    RăspundețiȘtergere
  4. "În general poţi să scrii cam orice îţi vine prin minte. Cu o precizare. Nu uita că aici sunt propriul meu mogul." Scuze ca nu-s la subiect, dar de mult ma sacaie "Cu o precizare". Aceasta sintagma nu poate fi propozitie de sine-statatoare , pentru ca nu are subiect si nici predicat.

    RăspundețiȘtergere
  5. Era din vremea când mogulii erau la modă. Am vreo doi ani de când vreau să-l modific/elimin, dar mi-a fost lene

    RăspundețiȘtergere
  6. dinule,
    tu nu esti roman, tu nu ai sentimentul de apartenenta la acest neam.
    daca ar fi fost asa, nu ai fi uitat de conducatorii nostri istorici care chiar si-au pus VIATA in joc pentru apararea credintei. Poate par cuvinte banale desprinse din manuale, dar incearca sa privesti "the all picture" si vei realiza ca, chiar asa a fost.
    Educatia, cultura si insasi existenta neamului nostru se datoareaza in mare parte credintei, primele scoli au fost infiintate/gazduite de biserici, manastiri, primele "manuale" erau psaltirile.
    Acum in vremurile moderne se zbiara sus si tare ca "suntem un stat laic", dar adevarata seva a poporului romana o reprezinta credinta noastra veche, nealterata, din vremuri apostolice. Asa cum a fi grec egal a fi ortodox (cele 2 notiuni se asimileaza una alteia pana la a se confunda), la fel poporul roman este definit ca popor ortodox.
    Stiai ca initiativa "anti-religie" este opera filosofului (ateu) Emil Moise si a idem-ateului Remus Cernea (sustinatorul LGBT - lesbiene, gay, bisexuali, transexuali) ?
    Intrebare: are ceva in comun esenta romanismului (care de-a lungul secolelor a dat atatia eroi, sfinti, martiri) cu nimicnicia celor doi ?
    De ce oare Stefan cel Mare a ctitorit zeci de biserici si manastiri?
    De ce oare Voievodul Brancoveanu si cei patru copii ai lui au considerat mai scumpa pastrarea credintei stramosesti decat pastrarea vietilor ?
    CREZI TU OARE CA ACESTIA AU FOST DUSI CU PLUTA ???????

    RăspundețiȘtergere
  7. daca vei avea bunavoita de a studia aceasta problema putintel mai serios, vei fi surprins sa constati cum tari cu greutate din UE pastreaza de zeci de ani disciplina RELIGIE in trunchiul comun de invatamant, si nu doar cu 1 ora pe saptamana, ci chiar cu 2 ore. Mergand pe rationamentul tau, occidentalii respectivi chiar or fi niste prosti, incompetenti, etc. "Cum sa impuna ei religia in scoala, cand asta se face doar in familie si biserica"?...
    Si aici nu vorbim doar despre religia ortodoxa, ci de oricare dintre toate confesiunile de care apartin parintii copiilor din Romania (total, cf. recensamantului - peste 99%). Ti se pare normal ca 99% populatie sa faca cereri pt. respectarea unui drept consfintit si garantat de Constitutia Romaniei, in "detrimentul" a 0,7% declarati atei ?
    Nu mi-am exprimat nicio opinie despre preoti, sotiile lor, rude, averile lor - mertane, etc. cred ca in orice domeniu, sunt si buni si mai putin buni (padure fara uscaciuni...), dar totdeauna ni se vara in ochi negativul, raul. Eu am facut referire doar la mireni, noi - oamenii obisnuiti, parinti cu copii, interesati de educatia lor crestineasca (normala si de bun simt), intr-o lume din ce in ce mai murdara, rece si din ce in ce mai lipsita de omenie.
    (scuze de eventualele greseli)

    RăspundețiȘtergere
  8. „2. Eliminarea obligativității orei de religie nu înseamnă interzicerea ei. Dacă va exista cerere din partea părinților, va exista și oră de religie”

    RăspundețiȘtergere