Populistul deputat Balan și radarele neinscripționate

Județul Suceava este de câțiva ani pe primul loc în țară la numărul de morți și persoane grav rănite în accidente rutiere. Șefii poliției se tot schimbă la câteva luni. La fel și șefii structurilor din subordine. Peste o sută de polițiști s-au pensionat de la începutul anului. Avem multe drumuri foarte proaste. Cele mai acătării n-au marcaje și indicatoare. Mulți dintre șoferi și pietoni sunt indisciplinați în trafic. Căruțe nesemnalizate găsești noaptea cu duiumul. Șoferi beți, la fel.

Ce a făcut deputatul Ioan Balan de nouă ani, de când se află în Parlament, pentru a îmbunătăți situația asta? Nimic! Pentru că să faci ceva concret e greu. E ușor, în schimb, să fii populist. Tocmai ce am văzut că se laudă pe Facebook că a inițiat un proiect de lege pentru interzicerea radarelor neinscripționate. Instant au răsărit like-urile și felicitările. Rețetă clasică de populism: găsești un subiect care nemulțumește multă lume, te agăți de el și încerci să punctezi la imagine.

Nici mie nu-mi plac radarele neinscripționate. Eu sunt cel care a publicat de fiecare dată fotografii cu mașinile, numerele de înmatriculare și zonele în care acționează aceste radare. Ca să știm că există și că putem fi sancționați dacă încălcăm legea. Dar n-am cerut interzicerea lor. Pemtru că n-am inventat noi roata. Radare neinscripționate sunt în toată lumea. Ba chiar prin alte părți sunt bine ascunse prin boscheți, tomberoane și cutii poștale. Pentru că au rolul lor în determinarea participanților la trafic să respecte legea.

Credeți că dacă vor fi interzise radarele neinscripționate vor fi mai puțini morți pe șoselele județului Suceava?

Poate că vor fi aplicate mai puține amenzi și vor fi reținute mai puțin permise. Nu pentru că va crește diciplina, nu pentru că va scădea numărul șoferilor care circulă băuți, care depășesc viteza legală sau care nu opresc la trecerea de pietoni. Ci pentru că mai puțini dintre ei vor și prinși. Dacă interzicem radarele neinscripționate nu vom avea mai puțini morți pe șosele. Dar e foarte ușor să fii populist și să vii cu inițiative doar ca să acumulezi ceva simpatie.



Poate că n-aș fi scris acest text că nu aș fi primit, tot astăzi, această fotografie de la un sucevean. La intrare în Obcini, doi polițiști de pe Loganul alb neinscripționat discută cu femeie în vârstă care tocmai a traversat neregulamentar bulevardul Calea Obcinilor. Poate chiar i-or fi aplicat și o sancțiune.

Ar fi fost ușor să public poza pe Facebook cu un comentariu de genul „Uite, dom'le, de cine și-au găsit să se ia și ăștia, bine că nu-i văd pe pe ăia care merc cu viteză/ umblă beți la volan/ trec pe roșu/ nu opresc la trecere/ fac liniuțe noapte prin oraș etc.” Parcă văd cum se adunau reacțiile, distribuirile și înjurăturile la adresa polițiștilor. Dar eu nu sunt populist. Pentru că vrem, nu vrem indisciplina pietonală este printre cele mai frecvente ale accidentelor mortale și foarte grave. Îi făceau oare polițiștii un bine bătrânei dacă o lăsau în pace, cu impresia că poate să traverseze bulevardul la întâmplare?

Știu că mulți ați vrea să dispară radarele neinscripționate. Spuneam și mai sus, nici mie nu-mi plac, dar nici nu mă deranjează. Cu sau fără ele îmi e totuna.

Altele sunt marile probleme ale sistemului. IPJ Suceava e o structură nemodernizată, nereformată, rămasă undeva prin comunism. Șefii sunt vizibil depășiți de situație, managementul e praf. Printre polițiști încă mai sunt prea mulți cu apucături de milițieni, unii sunt șpăgari, alții sunt efectiv incompetenți. IPJ Suceava are nevoie de reformă, suplimentare de personal și profesionalizarea angajaților. Sau astea dacă nu adună like-uri nu-s atât de importante încât să intre în preocupările unui parlamentar?

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii