O eroare de strategie politică generează prima criză majoră a coaliției de guvernare

Demiterea lui Vlad Voiculescu din funcția de ministru al Sănătății provoacă prima criză majoră a coaliției de guvernare PNL - USRPLUS - UDMR.

Fără să se consulte cu partenerii de la USRPLUS, premierul Florin Cîțu a decis, miercuri dimineață, să îl revoce din funcție pe Vlad Voiculescu și a trimis propunerea președintelui Klaus Iohannis, care a semnat decretul pe loc.

Motivul invocat a fost un ordin apărut marți seară în Monitorul Oficial, semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan, prin care se modifică criteriile de carantinare a localităților.

Dacă până miercuri dimineață subiectul discuției a fost dacă prin emiterea acestui ordin a greșit sau nu ministrul Sănătății, desfășurarea evenimentelor a mutat discuția pe modul în care a acționat Florin Cîțu.

Ignorând protocolul de funcționare prin demiterea unui ministru USRPLUS fără consultarea partenerilor, Florin Cîțu generează o criză majoră în coaliție.

Acum subiectul discuției este despre cum mai pot colabora cele două forțe politice în condițiile în care o astfel de decizie a fost luată peste capul liderilor USRPLUS.

Iar colegii lui Vlad Voiculescu vor susține că nu mai pot continua să colaboreze cu un premier despre care consideră că a încălcat protocolul de funcționare a coaliției.

Nu știm ce s-ar fi întâmplat dacă premierul ar fi solicitat oficial partenerilor de la USRPLUS retragerea lui Vlad Voiculescu. În schimb, prin această acțiune pripită, Florin Cîțu și PNL și-au provocat o mare problemă politică pe care cu siguranță nu va fi deloc ușor să o depășească.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii