Nominalizarea lui Cioloș îi cumpără timp lui Klaus Iohannis

Au trecut două zile de la momentul în care președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe parlamentarul european Dacian Cioloș, președinte al USR, pentru a forma un nou guvern. S-a produs și prima întâlnire între liderii fostei coaliții de guvernare USR-PNL-UDMR și se pare că cea mai mare probabilitate este să asistăm la propunerea unui cabinet monocolor fără nicio șansă la votul din Parlament.

În cele două zile de la anunțul lui Iohannis, liderii PNL au repetat obsesiv pe toate canalele de comunicare că noul guvern trebuie să fie propus de „coaliția USR-PSD-AUR”, partide care au votat pentru moțiunea de cenzură prin care guvernul Florin Cîțu a fost demis săptămâna trecută.

La o primă vedere, ai putea considera că tehnic Cîțu și liderii PNL au dreptate pentru că votul pe moțiune ar semnifica nașterea unei noi majorități în Parlament. În realitate, simpla observare a vieții politice ne arată că nu are niciun fundament.

Mesajul liderilor PNL este evident adresat publicului pentru a justifica refuzul de a forma o majoritate care să susțină un guvern condus de Dacian Cioloș. Dar aprope nimeni din țara asta nu crede această poveste.

Considerați că vreun votant sau simpatizant PSD ar crede la modul real că partidul se află într-o coaliție cu USR și AUR? Credeți că vreun votant sau simpatizant AUR crede că George Simion este aliat cu USR și PSD? Credeți că vreun votant sau simpatizant USR poate concepe ideea unei alianțe cu PSD și AUR? Clar nu.

Nici măcar electoratul PNL nu ia în serios povestea livrată obsesiv de liderii partidului. Îmi este greu să cred că ar exista susținători atât de fanatici ai lui Florin Cîțu încât să fie orbiți de realitatea evidentă și să fie convinși de un scenariu în care USR, PSD și AUR ar putea să intre vreodată într-o coaliție de guvernare.

Decât să livreze un astfel de narativ, poate că liderii PNL ar fi fost mai apreciați dacă ar fi fost cinstiți și ar fi declarat public faptul că nu acceptă să devină vioara a doua într-o coaliție de guvernare.

De fapt, desemnarea lui Dacian Cioloș doar îi cumpără timp lui Klaus Iohannis.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii